Search
Oprichter van Zero Waste Nederland als klimaatburgemeester op een groen dak.

Een wereld zonder afval: daar zet Elisah van Zero Waste Nederland zich voor in

Er is heel goed nieuws voor alle jonge gezinnen met groene voornemens: kinderdagverblijven kunnen sinds een tijdje een sticker op het raam plakken om aan te geven dat wasbare luiers welkom zijn. En de baby’s die erin gehesen zijn natuurlijk ook. De vrouw die dit en vele andere geweldige initiatieven heeft bedacht is Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, klimaatburgemeester van Breda en greenfluencer.

Zero Waste Nederland: wat kunnen we van oprichter Elisah leren?

Als klimaatpsycholoog is ze goed op de hoogte van de ins en outs van het menselijk gedrag op het gebied van duurzame keuzes. Toen ze zelf begon met haar avontuur in het verminderen van afval, besefte ze dat voor echte positieve verandering veel meer mensen nodig zijn. Zij zette daarom haar eigen leefstijl om naar een burgerinitiatief: Zero Waste Nederland. Wat kunnen we leren van deze zero waste voorvechter en haar initiatief?

Vertel eens, hoe gaat het met die zero waste community?

‘Inmiddels zijn er zestig duizend mensen bij ons aangesloten via verschillende kanalen en zijn er 72 Zero Waste communities in Nederland. Al die tienduizenden mensen inspireren elkaar en ook anderen die willen starten met het verminderen van hun eigen afvalberg. En dat is mooi, want best veel mensen vragen zich af wat zij als individu kunnen doen om hun prullenbak zo leeg mogelijk te houden. En dat is belangrijk, want het lijkt soms alsof we in Nederland geen afvalprobleem hebben, maar we kopen en consumeren ons drie slagen in de rondte. Ongeveer vijfhonderd kilo afval per inwoner per jaar. En daarmee is de gemiddelde Nederlander één van de top-vervuilers van de wereld. En dat kan anders. Onze mensen laten het zien!’

Even over die luiers. Hoe kwam je op het idee van de sticker?

‘Door de samenwerking met Laura Beijn van het Luierhuis ging er een wereld aan kennis voor me openEen baby produceert per jaar alleen al aan wegwerpluiers evenveel afval als een compleet gezin. Zelfs al zou je één luier per dag vervangen door een wasbare, dan scheelt dat al 365 luiers in de prullenbak. Wat een afvalbesparing zou dat zijn als je zou overstappen! Het is misschien even wennen voor ouders en verzorgers op kinderdagverblijven, maar de milieuwinst is groot. Zo kwamen we op het idee voor de sticker. Ouders kunnen door die sticker heel makkelijk zien dat kinderdagverblijven de wasbare luiers verwelkomen en op die manier een grote stap maken. En de kinderdagverblijven zelf hebben een positieve uitstraling door groen bezig te zijn. Plus het scheelt ze in de kosten, van inkoop aan luiers, maar ook afvalkosten. En kinderen zijn met wasbaar gemiddeld een jaar eerder zindelijk. Dat scheelt heel veel verschoningen.’

Aan de slag met een zero waste leven: Elisah helpt je op weg!

De luierstickers zijn niet de enige stickers die je hebt bedacht. Er was ook al de Zero Waste sticker natuurlijk. Waar vinden we die terug?

‘Zorgen dat je zoveel mogelijk boodschappen zonder verpakking koopt, is volgens mij een heel goede manier om je afvalberg te reduceren. Daarom organiseren we wandeltours om te laten zien hoe je dat aanpakt. We kijken niet alleen naar de speciale verpakkingsvrije winkels, want daar zijn er maar een paar van in Nederland, maar juist naar de plekken waar iedereen kan komen, zoals de markt, de groenteboer, de toko en de snoepwinkel. Op zulke plekken kun je je eigen herbruikbare zakken, tassen en potten meenemen. Er zijn al zevenduizend Nederlandse winkels beplakt met de Zero Waste raamsticker, waardoor je zeker weet dat je er je eigen verpakkingen mee kunt nemen. Zo verlagen we de drempels. Sowieso gaan de plastic zakjes voor groenten en fruit uit de supermarkt verdwijnen, dus het is handig er al aan te wennen om je eigen spullen mee te nemen.’

Los van de dagelijkse boodschappen, heb je al zes jaar niks nieuws gekocht, een record! Hoe dan?

‘Bij alles wat ik mogelijk nodig heb, vraag ik me af: heb ik het écht nodig? Kan ik het doen met iets anders dat ik al wel heb? Kan ik het lenen, huren of ruilen? Door geen spullen te kopen, genereer je vanzelfsprekend ook minder afval. Want alles wat je ooit koopt, belandt ooit op de afvalberg. Bij verjaardagen geef ik meestal iets dat op kan, zoals een zelfgemaakte taart. Of ik neem iemand mee naar het theater of de film. Dan hebben we ook meteen tijd voor elkaar. En als ik dan toch echt iets zelf moet kopen, dan is het tweedehands. Ook dat kan even wennen zijn voor mensen, maar als je gewoon uitlegt waarom je het doet, begrijpen mensen het meestal wel en misschien doen ze het zelf de volgende keer zelf ook!’

Heb je nog een tip voor mensen die willen starten met minder afval produceren maar nog even niet goed weten hoe? Jij als kersverse klimaatburgemeester weet daar natuurlijk alles van.

‘Neem je tijd en wil niet alles tegelijk doen. Weet je van iets totaal niet hoe je het moet aanpakken? Begin dan met iets anders dat je wel kunt overzien en werk vanuit je prullenbak: waar heb je veel afval van? Begin makkelijk. Alles wat je nog niet weet, laat je even gaan. Dat komt later wel. Soms kan één stap al heel veel effect hebben. Het belangrijkste doel op dit moment? Normen veranderen en drempels verlagen. Laat wegwerp taboe worden. Hergebruik en consuminderen heeft de toekomst. Als ik aan die maatschappelijke verandering kan bijdragen, dan ben ik een tevreden mens.’ Meer weten? Bekijk dan de website van Zero Waste Nederland.

De wasbaar welkom sticker bestel je hier! Deze sticker is ontwikkeld in samenwerking met Laura Beijn van het Luierhuis.
De zero waste raamsticker bestel je hier!

Ken je een groener doener die een podium verdient?

Ben jij of ken je iemand die ook op inspirerende wijze bezig is met een vorm van duurzaam leven? En vind je dat hij/zij ook een podium verdient op thegreenlist.nl? Stuur gerust een e-mail!

Meer duurzame inspiratie van thegreenlist.nl

Photo credits: Mattijs van Dalen (hoofdbeeld), Laura Beijn (sticker) Veerle Roest (@veers_art) (illustratie:).

Share

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke is verhalenmaker en gaat daarvoor in gesprek met duurzame pioniers. Ze woont aan de Veluwse bosrand met haar gezin en talloze vogels en eekhoorns. Ze verbaast zich elke dag weer over de mooie natuur daar.
Annemieke Dubbeldeman

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke is verhalenmaker en gaat daarvoor in gesprek met duurzame pioniers. Ze woont aan de Veluwse bosrand met haar gezin en talloze vogels en eekhoorns. Ze verbaast zich elke dag weer over de mooie natuur daar.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: