24 maart 2025 is uitgeroepen tot Green Energy Day. Dat klinkt als een feestdag, maar helaas is het minder feestelijk. Het is de dag waarop alle duurzame energie in Nederland op is. Hè, hoe zit dat? Het zit zo: als je vanaf 1 januari alléén maar de beschikbare duurzame energie in Nederland zou gebruiken, dan zou die in 2025 al op 24 maart volledig op zijn. De rest van het jaar – en dat duurt nog 282 dagen – zouden we aangewezen zijn op fossiele energie voor onze huizen, ons vervoer en de industrie. Maar hoe zit dit precies?
Green Energy Day: het zusje van Earth Overshoot Day
In samenwerking met Vandebron
Je hebt vast wel eens gehoord van Earth Overshoot Day, de dag waarop we wereldwijd alle grondstoffen hebben verbruikt die de aarde in één jaar kan aanvullen. Deze dag krijgt veel aandacht en valt dit jaar wereldwijd op 24 juli. In Nederland bereiken we dat punt zelfs al eerder, namelijk op 5 mei. Maar wat voor grondstoffen geldt, geldt ook voor energie. Daarom heeft de Vereniging Duurzame Energie hun variant ‘Green Energy Day’ bedacht, een initiatief dat wordt gesteund door energieleverancier Vandebron, die zich inzet voor 100% groene energie in Nederland. Helaas valt Green Energy Day dit jaar dus al op 24 maart. Toch is er ook een klein beetje goed nieuws: we zijn dit jaar al zestien dagen verder dan vorig jaar! Om Green Energy Day in 2050 pas op 31 december te laten vallen, moeten we elk jaar twaalf dagen opschuiven. En als het even kan, natuurlijk nog wat sneller!
Waarom Green Energy Day bestaat
Green Energy Day is bedoeld om ons bewust te maken van zowel de noodzaak van meer duurzame energiebronnen als ons energieverbruik. De energietransitie draait namelijk niet alleen om het plaatsen van meer zonnepanelen en warmtepompen, maar vraagt ook iets van onszelf. We moeten slimmer en zuiniger omgaan met energie, want vraag en aanbod zijn nog niet altijd goed op elkaar afgestemd. Je hoort vast wel eens berichten over een overbelast of vol stroomnet. Het probleem met groene energie is dat die niet altijd beschikbaar is, in tegenstelling tot fossiele energie. Op bewolkte dagen leveren zonnepanelen minder op en als de wind gaat liggen, draaien windmolens minder hard. Op zonnige dagen is er juist weer een overschot.


De energietransitie draait enerzijds om overstappen naar hernieuwbare bronnen zoals zon en wind, maar het draait ook om gedragsverandering op het werk én thuis. Daarover gesproken: we hebben tips! Bijvoorbeeld tips om thuis gas te besparen en we hebben douchetips: korter douchen en meer!
Hoe we Green Energy Day volgend jaar kunnen uitstellen
Gelukkig zijn er genoeg manieren om Green Energy Day stap voor stap richting 31 december te schuiven. Met deze maatregelen winnen we tijd:
- Allemaal de thermostaat één graad lager: +3 uur (+0,1 dagen)
- Allemaal tien procent minder autorijden: +9 uur (+0,3 dagen)
- Allemaal raamfolie plakken: +7,6 uur (+0,3 dagen)
- Allemaal radiatorfolie plakken: +13 uur (+0,5 dagen)
- Alle kieren en naden in woningen goed dicht kitten: +13 uur (+0,5 dagen)
- Op alle geschikte daken zonnepanelen leggen: +27 uur (+1,1 dagen)
- Alle daken goed geïsoleerd: +70 uur (+2,9 dagen)
- Allemaal carpoolen naar ons werk: +31 uur (+1,3 dagen)
- Alle leaseauto’s elektrisch: +94 uur (+3,9 dagen)
- Alle winkeldeuren dicht: +7 uur (+0,3 dagen)
- Alle banden op juiste spanning: +5 uur (+0,2 dagen)
- Helemaal stoppen met gas: +696 uur (+29 dagen)
- Hele Nederlandse industrie verduurzamen: +1344 uur (+56 dagen)
Met zulke slimme stappen kunnen we Green Energy Day steeds verder uitstellen. Ja, het is een flinke uitdaging, maar elke uur telt. Daarbij helpt het ook om te kiezen voor een energieleverancier die inzet op 100% groene energie, zoals Vandebron. Als we allemaal bewuster en zuiniger omgaan met energie én kiezen voor duurzame energiebronnen, komen we samen dichter bij een toekomst waarin we het hele jaar leven op alleen groene energie! Let’s move the date en bekijk wat je nog meer kunt doen!
Note: deze berekeningen zijn gemaakt door de slimme koppen van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Ze hebben gekeken naar hoeveel fossiele energie bespaard wordt en/of hoeveel hernieuwbare energie wordt opgewekt. Natuurlijk blijft het een schatting, maar het geeft je een goed beeld van de effecten van verschillende maatregelen.
Photo credits: Vandebron.