CHALLENGE DAG 20: Vliegen zonder vliegschaamte kan dat?

Spullen kun je duurzaam kopen, energie kun je groen laten opwekken, vlees kun je laten staan. Maar voor vliegen is helaas nog geen duurzame oplossing. Behalve niet meer vliegen. Wij gaan naar Thailand op vakantie en ik voel behoorlijk wat vliegschaamte. Kan ik het in 2019 geboekte ticket nog comspenseren?

Duurzaam vliegen: vliegticket compenseren

Vorig jaar, nog voor ik aan de slag ging met een duurzamere lifestyle, hebben wij als gezin al een reis geboekt naar Thailand. Nog één keer vier weken naar de zon voor de leerplicht begint, is ons idee. Man, wat een vooruitzicht. Maar ik voel ook vliegschaamte. Kan ik nog iets doen? Het antwoord: ja wel iets.

Bomen planten beste manier om vliegticket te compenseren?

Wat is de beste manier om een vliegreis te compenseren? Het is dag 20 van mijn challenge en ik ga op onderzoek uit. Ik wil onderzoeken hoe ik mijn geboekte vliegreis kan compenseren. Het eerste wat in mij opkomt is ‘bomen planten’. Ik vind een interessant artikel in De Volkskrant waarin een toerisme-onderzoeker vertelt dat het belangrijk is om altijd naar het keurmerk van een organisatie te kijken. Zeker bij bomenplant-projecten is dat belangrijk. Hij stelt dat veel projecten niet transparant zijn. Er worden andere rekenmethodes gehanteerd om de vliegvervuiling vast te stellen. Ook kun je je afvragen hoe lang de geplante boom blijft leven. Hij voegt eraan toe dat uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat slechts 2 procent van de organisaties erin slaagt om hun impact goed vast te stellen. Welke organisaties dat zijn worden niet gezegd. Deze conclusie geeft mij weinig hoop. Wat kan ik dan wel doen om die reis naar Thailand te compenseren?

Vliegreis compenseren? Meng je in emissiehandel!

De reisexpert pleit voor een ander idee. Hij geeft aan dat emissierechten opkopen het beste alternatief is om een vliegreis mee te compenseren. Particulieren kunnen dat doen via carbonkiller.org. Het zit zo: emissierechten hebben bedrijven nodig om CO2 te mogen uitstoten. Hier betalen ze voor en er is een levendige handel in. Door je in deze handel te mengen en ook emissierechten op te kopen, drijf je de prijs ervan op. CO2-uitstoten wordt voor bedrijven duurder en dat moet hen dus stimuleren om te verduurzamen zodat ze hun kosten laag houden. Door een stukje van de taart te kopen (of de ballon een beetje meer leeg te prikken), kun je helpen om de prijs ervan op te drijven. Bekijk deze video om beter te begrijpen hoe het zit:

Carbonkiller. Vliegen zonder vliegschaamte en daarom CO2 opkopen en vernietigen. Misschien helpt het iets.

Vliegschaamte is terecht: duurzaam vliegen bestaat nog niet

Hoewel emissierechten opkopen volgens deze expert wel het beste idee is, maakt het vliegen helaas niet duurzamer. Omdat niets doen wat mij betreft geen optie is, heb ik toch besloten om de vliegreis te compenseren.

Lees hier het Volkskrant-artikel.

Meer groene tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: