We hebben weer een geweldige toevoeging voor je groenere lijstje: het reizende restaurant De Maaltuin. Op bijzondere locaties die je normaal niet zomaar bezoekt – laat staan waar je dineert – wordt de rode loper voor je uitgerold voor een onvergetelijke culinaire ervaring. Wij hadden de eer om aan te schuiven in de ridderzaal van het Muiderslot. Ja, knijp ons even, we hebben écht in de ridderzaal van ons favoriete kasteel gegeten.
Bucketlistdingetje hoor, dat etentje in het Muiderslot
De avond begint met een exclusieve audiotour door het kasteel, dat speciaal voor de gasten van De Maaltuin geopend is. Je wandelt in alle rust door de eeuwenoude gangen en kamers, normaal alleen toegankelijk tijdens openingstijden, en voelt de geschiedenis tot leven komen. Daarna neem je plaats in de indrukwekkende ridderzaal, aan lange tafels waar ooit grootheden zoals P.C. Hooft, Constantijn Huygens, Casper Barlaeus, Gerard Vossius, Joost van den Vondel en Hugo de Groot dineerden en feestvierden.
Wat het menu ons brengt? Een vijfgangendiner geïnspireerd op de seizoenen en de historie van het kasteel. Zo kwamen we direct in de sfeer met een voorgerecht van worteltartaar met Amsterdams zuur en mierikswortel, gevolgd door een soep van eekhoorntjesbrood en Nederlandse citroenbonen. Ben je vegetarisch of vegan? Geen probleem, laat het weten bij je reservering, want het standaardmenu is niet vegetarisch. Tussen de gangen door vertelt de gastheer fascinerende verhalen over het kasteel en zijn beroemde gasten. Terwijl je om je heen kijkt naar de schilderijen die gebeurtenissen uit deze ruimte uitbeelden, dringt het besef door: je zit midden in een levend kunstwerk. Wauw, dit is echt een bucketlist-ervaring.
Duurzaamheid in de keuken van de Maaltuin
‘We proberen zero waste te koken en van elk product alles te gebruiken. Blijft er toch iets over? Dan proberen we dat weer te fermenteren of uit te drogen voor een topping van een ander gerecht. Verder plukken we de kruiden uit onze eigen moestuin en we houden de keten zo kort mogelijk door samen te werken met lokale boeren en ondernemers.’





De Maaltuin is een reizend restaurant, een pop up restaurant dus dat neerstrijkt op bijzondere locaties zoals in de Ridderzaal van het Muiderslot (hoofdfoto), in de pruimentuin van het slot (foto 1), maar ook in het koetshuis van Paleis Soestdijk.
Kom je ook naar de Maaltuin
Den je nu ‘shit, ik woon helemaal niet in de buurt van het slot’. No worries, de Maaltuin is een reizend restaurant dat culinaire belevingen creëert op bijzondere locaties door heel Nederland. Denk aan de Koepelgevangenis in Arnhem, waar je dineert te midden van indrukwekkende architectuur, of de botanische tuinen van Trompenburg in Rotterdam, waar de natuur je omringt. Ook Royal Delft, de thuisbasis van het iconische Delfts blauw, en het koetshuis van Paleis Soestdijk met zijn koninklijke allure zijn magische plekken waar De Maaltuin neerstrijkt.
Elk menu is geïnspireerd op de seizoenen én de unieke sfeer van de locatie. De verhalen en geschiedenis maken de avond compleet. Door op deze bijzondere plekken te dineren, wordt elke editie van De Maaltuin een avond om nooit te vergeten.
Bekijk meer over dit reizende restaurant, inclusief de actuele agenda en prijzen, op hun website. Ook tof: je kunt een etentje bij de Maaltuin ook cadeau doen met een feestelijke Maaltuin-cadeaubon!
Meer groenere fine dining tips
- Ook heel fijn is een avondje vegan fine dining bij restaurant Bonboon in de Amsterdamse Jordaan.
- Voor ons een gouwe ouwe, maar als je er nog niet geweest bent, een bucketlist-restaurant. We hebben het over de Kas in Amsterdam.
- In Utrecht komen we graag bij restaurant Le Jardin als we in de watten gelegd willen worden.
Photo credits: De Maaltuin & thegreenlist.nl.