Zoek
Restaurant de Kas amsterdam

Restaurant de Kas: duurzaam eten met een Michelinster

Als je echt een avondje in de watten gelegd wilt worden, dan moet je écht naar restaurant de Kas gaan. Doen hoor! Saskia reserveerde een tafel voor twee om haar trouwdag te vieren en viel van de ene verbazing in de andere. Zo lekker, zo bijzonder, zo smaakvol. Hoe kan het dat ze geen Michelinster hebben? Enkele dagen later werden de sterren uitgereikt, en jawel de Kas zat erbij. En terecht!

Restaurant de Kas: dineren in een kas

‘In de ochtend geoogst, in de middag op het bord.’ Dat is al sinds 2001 de belofte van de Kas. Het zal je niet verbazen dat dit restaurant al langer op mijn bucketlist stond. In de tuinen rondom de kas worden in de volle grond circa driehonderd soorten groenten, kruiden en fruit gekweekt. Deze worden op het allerlaatste moment geoogst en verwerkt in de keuken. De tuin in Amsterdam en hun tweede tuin om de hoek in de Beemster, vormen de ziel van het restaurant en het vaste menu. ‘Ze geven de seizoenen aan en verrassen de gasten keer op keer’. De Kas is een duurzaam restaurant, niet te verwarren met een plantaardig restaurant. In het standaard zesgangenmenu, dat wisselt met de seizoenen, komt ook duurzame – niet industriële – vlees en vis voor. Op verzoek kan er uiteraard een vegetarisch of veganistisch menu geserveerd worden. Dat is geen enkel probleem.

Sfeervol dineren bij de Kas

Als je Park Frankendael in Amsterdam kent, dan hoef ik je niet uit te leggen op wat voor bijzondere (groene!) plek deze glazen Kas staat. Niet alleen de (moes)tuinen rondom het restaurant kleuren groen, het uitzicht is verbluffend. Zodra je plaatsneemt in het fraai ingerichte restaurant, waan je je in een groene wildernis en laat je het drukke Amsterdam-oost even achter je. Wij hebben geluk en krijgen een plekje achterin de serre van het restaurant en kunnen genieten van het uitzicht op het park. Dat is ook meteen mijn tip: vraag om een tafel in de serre en kom (als het even kan gezien het jaargetijde) net voor zonsondergang, zodat je restaurant de Kas kan meemaken met daglicht, en bij vertrek de verlichte kas kunt bewonderen in het maanlicht.

Restaurant de Kas by night.

Duurzaam sterrenmenu bij de Kas

Bij aankomst begeleidt een aardige ober ons naar de tafel. Hij feliciteert ons met onze trouwdag, blijkbaar heb ik dat uit enthousiasme maanden terug in de onlin reservering gezet. We beginnen de feestelijke avond met een aperitief: bubbels. En vanaf dat moment zijn we in de wolken. De vriendelijkheid waarmee je wordt geholpen, de uitleg en de rust tussen de verschillende gangen en de aandacht waarmee alles is bereid. Kortom, verrukkelijk. Ik vraag nog of het een probleem is dat wij de tijd nemen. ‘Welnee, dat is juist de bedoeling. Daarom doen wij ook maar één zitting per avond.’

Duurzame wijnkaart met verrassende wijnen (ook uit Nederland)

Ook de wijnkaart is duurzaam met een aantal bijzondere Nederlandse wijnen. Wij gingen voor een heerlijke witte wijn uit Maastricht en als aperitif een mousserende wijn uit Groningen. Ik heb een missie om zoveel mogelijk Nederlandse wijnen te ontdekken en een wijn uit Groningen had ik nog niet eerder gedronken. Een mooie gelegenheid om dat op onze trouwdag te proberen. Raar, de wijn uit Maastricht, is de persoonlijke favoriet van de ober. Wil je meer weten over Nederlandse wijnen? Bekijk dan dit lijstje met greenlist-favorieten.

Het menu van restaurant de Kas

  • Biet, blauwe bes, basilicum en lavendel
  • Zeebaars, framboos, rabarber, koolrabi en koriander
  • Morille, aioli, venkel en pijnboompitten
  • Kippendij, jus becasse, snijbiet en pangrattato
  • Brioche, braam en jonge geitenkaas
  • Aarbei, karnemelk, vlierbloesem en bessentakoli
  • Oesters, violen azijn en citroen

Raar wijn uit Maastricht en gerechtje: morille, aioli, venkel en pijnboompitten.

Is restaurant de Kas duur?

De Kas is voor ons een restaurant waar je niet zomaar ‘even’ heengaat. Het is ook veel leuker om zo’n speciaal restaurant te bewaren voor een speciaal moment. Het restaurant is niet goedkoop, maar dat wisten we vooraf. En daarom vonden we het meevallen, zeker ook omdat ‘de gewone’ horeca ook een stuk duurder is geworden en dan is dit restaurant toch wel van een andere klasse. Voor een zesgangen menu met een mooie fles wijn, 2 aperitiefjes (2 glazen bubbels) en oesters betaalden we zo’n tweehonderd euro in totaal (exclusief fooi).

Links: zeebaars, framboos, rabarber, koolrabi en koriander. Rechts: aarbei, karnemelk, vlierbloesem en bessentakoli.

Bekijk meer over dit bijzondere restaurant.

Meer duurzaam in Amsterdam tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: