Restaurant de Kas amsterdam

Restaurant de Kas: duurzaam eten met een Michelin-ster

Als je echt een avondje in de watten gelegd wil worden en culinair wil genieten, dan moet je beslist naar restaurant de Kas gaan. Wij reserveerden een tafel voor twee om onze trouwdag te vieren en vielen van de ene verbazing in de andere. Zo lekker, zo bijzonder, zo smaakvol. Hoe kan het dat ze geen Michelin-ster hebben? Enkele dagen later werden de sterren uitgereikt en jawel de Kas zat erbij. En terecht!

Restaurant de Kas

Het is een poosje geleden dat wij een bezoekje aan restaurant de Kas brachten, namelijk het laatste weekend dat zij nog geen Michelin-ster rijk waren (28 mei 2022). Ik weet nog goed dat ik tijdens het hoofdgerecht tegen David zei dat ik het gek vond dat dit restaurant geen ster had. Ik zat er dus niet ver naast. Het was een ster waard, alleen was het nog niet bekendgemaakt. Dit bijzondere duurzame restaurant mag daarom absoluut niet ontbreken aan het Amsterdam lijstje van thegreenlist.nl en dus krijgt dit restaurant alsnog een plekje in het groenere magazine.

Dineren in een kas met uitzicht op veel groen

‘In de ochtend geoogst, in de middag op het bord.’ Dat is al sinds 2001 de belofte van de Kas. Het zal je niet verbazen dat dit restaurant al langer op mijn bucketlist stond. In de tuinen rondom de kas worden in de volle grond circa driehonderd soorten groenten, kruiden en fruit gekweekt. Deze worden op het allerlaatste moment geoogst en verwerkt in de keuken. De tuin in Amsterdam en hun tweede tuin om de hoek in de Beemster vormen de ziel van het restaurant en het vaste menu. ‘Ze geven de seizoenen aan en verrassen de gasten keer op keer’. De Kas is een duurzaam restaurant, niet te verwarren met een plantaardig restaurant. In het standaard zesgangenmenu, dat wisselt met de seizoenen, komt ook duurzame-niet industriële- vlees en vis voor. Op verzoek kan er uiteraard een vegetarisch of veganistisch menu geserveerd worden.

Sfeervol dineren bij de Kas

Als je Park Frankendael kent, dan hoef ik je niet uit te leggen op wat voor bijzondere (groene!) plek deze glazen Kas staat. Niet alleen de (moes)tuinen rondom het restaurant kleuren groen, het uitzicht is verbluffend. Zodra je plaatsneemt in het fraai ingerichte restaurant, waan je je in een groene wildernis en laat je het drukke Amsterdam-oost achter je. Wij hebben geluk en krijgen een plekje achterin de serre van het restaurant en kunnen genieten van het uitzicht op het park. Dat is ook meteen mijn tip: vraag om een tafel in de serre en kom (als het even kan gezien het jaargetijde) net voor zonsondergang zodat je restaurant de Kas van binnenuit kan meemaken met daglicht en bij vertrek de verlichte kas kunt bewonderen in het maanlicht.

Restaurant de Kas by night.

Duurzaam sterrenmenu bij de Kas

Bij aankomst begeleidt een aardige ober ons naar de tafel. Hij feliciteert ons met onze trouwdag, blijkbaar heb ik dat uit enthousiasme maanden terug in de reservering gezet. We beginnen de feestelijke avond met een aperitief: bubbels. En vanaf dat moment zijn we in de wolken. De vriendelijkheid waarmee je wordt geholpen, de uitleg en de rust tussen de verschillende gangen en de aandacht waarmee alles is bereid. Kortom, verrukkelijk. Ik vraag nog of het een probleem is dat wij de tijd nemen. ‘Welnee, dat is juist de bedoeling. Daarom doen wij ook maar één zitting per avond.’

Duurzame wijnkaart met verrassende wijnen (ook uit Nederland)

Ook de wijnkaart is duurzaam met een aantal bijzondere Nederlandse wijnen. Wij gingen voor een heerlijke witte wijn uit Maastricht en als aperitif een mousserende wijn uit Groningen. Ik heb een missie om zoveel mogelijk Nederlandse wijnen te ontdekken en een wijn uit Groningen had ik nog niet eerder gedronken. Een mooie gelegenheid om dat op onze trouwdag te proberen. Raar, de wijn uit Maastricht, is de persoonlijke favoriet van de ober.

Het menu van restaurant de Kas

  • Biet, blauwe bes, basilicum en lavendel
  • Zeebaars, framboos, rabarber, koolrabi en koriander
  • Morille, aioli, venkel en pijnboompitten
  • Kippendij, jus becasse, snijbiet en pangrattato
  • Brioche, braam en jonge geitenkaas
  • Aarbei, karnemelk, vlierbloesem en bessentakoli
  • Oesters, violen azijn en citroen

Raar wijn uit Maastricht en gerechtje: morille, aioli, venkel en pijnboompitten

Is restaurant de Kas duur?

De Kas is voor ons een restaurant waar je niet zomaar even heengaat. Het is ook veel leuker om zo’n speciaal restaruant te bewaren voor een speciaal moment. Het restaurant is niet goedkoop, maar dat wisten we vooraf. En daarom vonden we het meevallen, zeker ook omdat ‘de gewone’ horeca ook een stuk duurder is geworden en dan is dit restaurant toch wel van een andere klasse. Voor een zesgangen menu met een mooie fles wijn, 2 aperitiefjes (2 glazen bubbels) en oesters betaalden we in mei 2022 zo’n tweehonderd euro in totaal (exclusief fooi).

Links: zeebaars, framboos, rabarber, koolrabi en koriander. Rechts: aarbei, karnemelk, vlierbloesem en bessentakoli.

Meer duurzaam in Amsterdam tips van thegreenlist.nl

Nog een duurzaam pareltje in Amsterdam: Restaurant Mana Mana.
Deer Mama: goddelijke vegan mylkshakes en burgers (en meer).
Dagje uit in Amsterdam: doe de Green Light District Walk.
Een e-scooter in Amsterdam is zo fijn. Lees mijn ervaringen met mijn NIU e-scooter.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: