Disneyland Paris is één van de meest bezochte bestemmingen van Europa. In 2023 kwamen er zelfs ruim zestien miljoen bezoekers op af – een absoluut recordjaar. Ook Saskia was er dit keer bij, samen met haar gezin. Terwijl ze zich liet afschieten in Space Mountain, poseerde met Mickey en genoot van alle magie, dacht ze: hoe verduurzaamt zo’n groot attractiepark eigenlijk? Want dat we er met z’n allen massaal naartoe gaan, staat wel vast. Als zíj stappen zetten, kan dat echt een gigantisch verschil maken!
Een bezoek aan Disneyland Paris
In samenwerking met Disneyland Paris
De attracties in Disneyland Paris zijn precies zoals je hoopt: spectaculair, nostalgisch en sommige helemaal over de top (en kop). In Disneyland Paris hoeft niemand – jong of oud – zich te vervelen: van adembenemende achtbanen tot magische shows en parades waar je als volwassene weer even kind bent. En ook in een pretpark kun je echt wel kleine duurzame keuzes maken: je eigen waterfles vullen bij een tappunt, je afval netjes gescheiden weggooien of kiezen voor een vegetarisch of vegan menu (keuze genoeg!). Maar wat doet het park zélf nog meer?
Koploper waterrecycling
Tijdens mijn bezoek kreeg ik een rondleiding van hovenier Laurent en ontdekte ik hoe groot de rol van groen is binnen Disneyland Paris. Elke dag werken er zo’n 150 tuinmannen aan het onderhoud van ruim 30.000 bomen en 300.000 struiken en ontelbaar veel bloemen (7400 vierkante meter bloemperken om precies te zijn). En die verzorging begint al om vijf uur ’s ochtends, want voordat jij en ik naar binnen hollen, moet het park er weer piekfijn bij liggen. Alle beplanting is afgestemd op de sfeer van het themagebied, spooky bomen en struiken bij het spookhuis Phantom Manor zijn dus geen toeval!


In Disneyland Paris loop je steeds een andere wereld in. De griezelige tuin van het spookhuis Phantom Manor heeft een heel ander sfeertje dan het tropische Adventure Land of het Wilde Westen van Frontierland. Die sfeer proef je door de aankleding, attracties en muziek, maar ook de planten worden zorgvuldig uitgekozen bij elke wereld.
Maar ja, al dat groen heeft natuurlijk ook water nodig. En precies op dat punt loopt Disneyland Paris opvallend voor: in 2013 waren zij het eerste themapark in Europa met een eigen waterzuiveringssysteem. Die installatie verwerkt dagelijks zo’n 3.500 kubieke meter afvalwater – afkomstig van de parken, hotels en backstage – en gebruikt dat gezuiverde water opnieuw voor onder andere het besproeien van planten, het schoonmaken van paden en het koelen van de energiecentrale. Het park maakt bovendien gebruik van een computergestuurd irrigatiesysteem dat het water heel precies en efficiënt toedient, en dat is uniek in Europa. Het effect van deze innovatie? Sinds de ingebruikname in 2013 hebben ze hiermee al meer dan 4 miljoen kubieke meter drinkwater bespaard en is het waterverbruik met 21% verminderd. Zo zie je dat dus dat elke verduurzamingsstap die een attractiepark zoals Disneyland Paris maakt een giga groot effect heeft.
Meer duurzame stappen die Disneyland Paris zet
Hoewel je bij Disneyland Paris misschien niet direct aan duurzaamheid denkt, gebeurt er achter de schermen meer dan je zou verwachten. Het park neemt op verschillende vlakken serieuze stappen om duurzamer te worden. Een paar opvallende facts:
- Disneyland Paris heeft de grootste zonnecarport van Europa met 82.000 zonnepanelen op het parkeerterrein. Deze installatie dekt 11.200 parkeerplaatsen en produceert jaarlijks 36 gigawattuur (GWh) aan groene elektriciteit, wat overeenkomt met ongeveer 17% van het huidige elektriciteitsverbruik van Disneyland Paris.
- 18% van de warmte in de hotels komt uit geothermie.
- Het park wil in 2030 46,2% minder directe CO2-uitstoot realiseren, in lijn met het Parijs-akkoord.
- Afval wordt in 20 verschillende stromen gescheiden; ook bezoekers kunnen recyclen via speciale inzamelpunten.
- Oude kostuums worden in een lokale sociale werkplaats verwerkt tot isolatievilt. Op die manier wordt de stof opnieuw gebruikt en krijgen ook de kostuums een tweede leven.
- Veel restaurants en eetkraampjes bieden vegetarische en vegan opties.
- 10 hectare groen wordt ecologisch beheerd, deels begraasd door schapen.
- Slaap je in Disney Hotel Cheyenne of Disney Davy Crockett Ranch? Dan heb je een natuurpad waar je de rozen- en groentetuinen, de bloemenweiden, de historische boomgaard en een bijenkast kunt ontdekken. Bij Disney Hotel Cheyenne spot je bovendien een grote moestuin waar verschillende soorten biologische groenten, fruit en kruiden worden gekweekt voor in de restaurants.
- Disneyland Paris is vanuit Nederland goed te bereiken met de trein.
Hoewel het park nog stappen kan maken, is Disneyland Paris zeker op de goede weg. Als zó’n groot park in beweging komt, kan dat wel degelijk een verschil maken. May the green force be with us! Wil je meer weten wat Disneyland Paris doet op het gebied van duurzaamheid, check dan deze pagina!



In Disneyland Paris draait het natuurlijk om genieten en opgezogen worden door de magie, maar ook dan kun je als bezoeker een aantal bewustere keuzes maken zoals kiezen voor de vele vegetarische en vegan opties in de restaurants, je afval netjes gescheiden weggooien zodat het gerecycled kan woren en ook kun je je eigen eten en drinken meenemen. Vergeet je waterfles niet, want je kunt deze gewoon vullen op de wc en bij een aantal tappunten.
Meer tips van thegreenlist.nl
- Blijf gelijk meerdere dagen in Parijs en ontdek de leukste groene adresjes. Bekijk hier de beste tips voor een duurzame citytrip in Parijs.
- Een duurzaam sprookje in eigen land? Bekijk wat de Efteling doet om te verduurzamen.
- Handig voor uitjes: zero waste musthaves voor onderweg om je eigen eten en drinken in te bewaren.
Photo credits: thegreenlist.nl.