Search
Zero waste tip: goede koffiebeker voor onderweg

Groen onderweg: zes musthaves voor een zero waste lifestyle

Of je nu naar je werk zoeft of een gezellig dagje uit plant, je duurzame levensstijl hoeft niet thuis te blijven. In samenwerking met Mepal delen we zes musthaves voor een zero waste lifestyle om jouw dagelijkse uitjes en woon-werkverkeer zo afvalvrij mogelijk te maken. De wetgeving, waardoor je nu moet betalen voor verpakkingen en wegwerpplastic, is een extra motivatie om hier serieus mee aan de slag te gaan!

Zero waste lifestyle is nodig en kost je geld

In samenwerking met Mepal

Sinds 1 juli 2023 moet je betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic, een beweging van de overheid om zwerfafval en plasticgebruik tegen te gaan. Dat is goed nieuws, maar ook wennen misschien. Het gebruik van wegwerpplastic is zo ingesleten in ons leven. We gebruiken het héél veel. Alleen al in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen bekers en voedselverpakkingen die plastic bevatten weg na eenmalig gebruik. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het deel dat in de natuur belandt als zwerfvuil. Deze regelgeving moet ons aanmoedigen om meer herbruikbare bakjes, bekers en drinkflessen te gebruiken. Zo hebben we minder grondstoffen nodig, belandt er minder in de natuur en is er minder energie nodig voor verbranding of recycling. Ben je je koffiemok vergeten? Dan zul je voor een wegwerpvariant moeten betalen en een kleine walk of shame moeten lopen. Want eerlijk, zo’n wegwerpbeker staat niemand echt goed.

Wat zijn de regels

Je betaalt nu voor plastic wegwerpservies. Dit geldt voor het kopje koffie op het station, maar ook voor het frietbakje in de snackbar, de maaltijdsalade in de supermarkt en de voorverpakte sandwich op het station. Ook als je eten laat bezorgen, zal je een meerprijs op de kassabon zien staan. Hoeveel? Dat bepalen de ondernemers zelf. De overheid adviseert een bedrag tussen de 5 en 25 cent afhankelijk van het type verpakking. En dus kun je geld besparen door zelf je spullen mee te nemen!

Mijn favoriete zero waste items die ik iedereen kan aanbevelen

De situaties waar je de meeste afval maakt? Dat is beslist onderweg. Even een koffie-to-go, een snack of een salade. Maar ook in de supermarkt, bijvoorbeeld op de groente- en fruitafdeling, komt het voor dat je onnodige verpakkingen gebruikt. Hoe kun je dat verminderen? Door de juiste zero waste artikelen in huis te halen en nieuwe gewoontes aan te leren. En nee, je hoeft echt niet een heel arsenaal aan spullen te kopen. Om precies te zijn hebben wij zes musthaves die knetterhandig zijn. Veel meer heb je echt niet nodig ‘to go’. Deze items zijn ook een leuk cadeau-idee voor op het groenere verlanglijstje.

  • Extra grote drinkbeker: een drinkbeker hebben de meeste mensen tegenwoordig wel. Extra handig is de Ellipse waterfles waar niet 500 maar 700 ml water of frisdrank in kan (ook koolzuurhoudende dranken). En met het handige lusje, kun je ‘m makkelijk meenemen. Vind je 700 ml wat groot voor onderweg, van dit model heeft Mepal uiteraard ook kleinere formaten. Ook heel handig!
  • Broodtrommel: een broodtrommel is niet alleen een zero waste tip, het is ook een hele fijne budgettip. Maar thuis wat je lekker vindt en neem het mee in een handige broodtrommel. Hiermee bespaar je afval en geld, want een broodje of salade onderweg kan uiteindelijk toch best aantikken. Ook die heb je bij Mepal in alle soorten, maten en kleuren. Ik ben blij met mijn Take a Break midi. Dit formaat is prima voor elke gemiddelde lunch. Mét handige verdeelschotjes zodat de boel niet gaat kliederen en plakken.
  • Koffiebeker: een koffie-to-go kan op z’n tijd heerlijk zijn, maar een prijs van een kopje koffie of theetje onderweg kan ook flink in de papieren lopen als je het regelmatig doet. Bovendien moet je ook dan weer extra voor je wegwerpbeker betalen. Investeer in een goede koffiebeker en stop ‘m altijd in je tas, dat is wat we willen zeggen. En dan is deze isoleerbeker Ellipse 350 ml onze tip voor onderweg. Ook deze heb je in verschillende maten en kleuren, maar die 350 is een perfect maatje in een rugtas!
  • Meeneembestek: altijd handig om bij je te hebben is je eigen setje bestek.
  • Conserve potten: niet alle opbergers hoeven geld te kosten. Glazen conserve potten – je weet wel waar boontjes of appelmoes in zitten – zijn ontzettend handig als je verpakkingsvrij boodschappen wilt doen, bijvoorbeeld op de markt of in de delicatessezaak. Neem je eigen potten mee en laat ze vullen met lekkers zoals tapende en olijven. Blijf je liever in de stijl van Mepal? Dan zijn de Mepal Modula of Cirqula multikommen heel handig hiervoor.
  • Stoffen zakken: handig om brood, groente en fruit in te doen. Stoffen zakken zijn niet meer weg te denken uit mijn huishouden. Bovendien blijft groente in een stoffen zak vaak langer goed (probeer maar eens). Je kunt stoffen zakken kopen of zelf maken, bijvoorbeeld van oude kussenslopen.

Deze musthaves voor een zero waste lifestyle vind je in het lijstje hierboven.

Over Mepal

In het wereldje van keukenbenodigdheden is Mepal een bekende ster. Dit Nederlandse merk staat bekend om zijn no-nonsense benadering van duurzaam plastic servies en keukenproducten. Mepal maakt het dagelijks leven in de keuken en onderweg net wat gemakkelijker. Van strak ontworpen lunchboxen tot handige drinkbekers, Mepal’s focus op duurzaamheid en bruikbaarheid heeft hen een plekje veroverd in vele keukens. Met hun eenvoudige, maar doeltreffende ontwerpen biedt Mepal een alternatief voor wegwerpplastic, waardoor ze een favoriet zijn geworden onder diegenen die streven naar een milieubewuste levensstijl. Dus, als je op zoek bent naar keukenaccessoires die gewoon doen wat ze moeten doen, maar dan met een duurzaam tintje, is Mepal zeker het overwegen waard. Alle producten van Mepal worden bedacht en gemaak in Nederland en zijn veilig en vrij van hormoonverstorende stoffen zoals Bisphenol A (BPA) én ze kunnen in de vaatwasser, wat ons betreft echt een must.

Musthaves voor een zero waste lifestyle

Gewapend met deze handige items ben je klaar om je eigen afvalbergje aanzienlijk te verminderen. Heb je nog een goede tip waarmee jij minder afval produceert? Laat het vooral weten! Onderaan deze pagina vind je onze contact- en volgbuttons. We horen graag van je en delen jouw tip ook weer graag door. Alleen samen worden we duurzamer én slimmer!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: