kleding lenen in fashion bibliotheek van LENA Library.

LENA Library: kleding lenen in de kledingbibliotheek

Ik heb voor het eerst in mijn leven kleding geleend in de kledingbibliotheek van LENA Library. Hierdoor heb ik ontdekt hoe leuk en makkelijk dit is. Ik heb er gewoon een reusachtige kledingkast bij zonder één onduurzame aankoop te doen of een meter woonruimte op te offeren. Lijkt je dit ook enig, maar ook wat ingewikkeld? Heel herkenbaar, maar dus totaal onterecht heb ik ontdekt! Ik neem al mijn vooroordelen met je door en ik laat zien hoe leuk en makkelijk het is om je kledingkast te verduurzamen met waanzinnige geleende items!

Kleding lenen in de kledingbibliotheek van LENA Library

In samenwerking met LENA Library

Kleding lenen bij een kledingbibliotheek en per dag betalen voor het item dat je in huis hebt? ‘Vast een heel gedoe’, was mijn eerste gedachte. Hoe weet ik nou of een item mij past? Wordt dit niet een dure grap? Hoe komt het naar mijn kledingkast? En wat nou als ik het kledingstuk kapot maak? Een vieze vlek is in mijn geval niet ondenkbaar… Kortom allemaal drempels die onterecht bleken. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven, mag kleding lenen uit de fashionbieb van LENA Library niet als ervaring ontbreken! Kampioen tweedehands kleding shoppen was ik al. Maar kan ik ook knet zo goed worden in pareltjes lenen? Het antwoord is volmondig JA, want al mijn bezwaren bleken onterecht.

De kledingbibliotheek van LENA vind je in de Jordaan, maar ze hebben ook een webshop.

‘Kleding lenen bij LENA is vast niets voor mij’

‘Ze hebben vast niet mijn smaak en ik woon ook nog eens heel onhandig net buiten de stad.’ Ik hoor het mezelf nog denken. En wat had ik het mis. LENA Library biedt voor elke smaak uitkomst en bezorgt in heel Nederland. Je kunt kleding lenen én kopen uit een hoogwaardige collectie van opkomende designers, duurzame labels en de mooiste vintage en ook unieke preloved items hangen in de kast van LENA. In Amsterdam zit wel de flagshipstore waar je kleding kunt passen en in een aantal steden zitten ook ruilpunten. Maar ook het retouren kan gewoon vanuit huis per post!

De basiscollectie is onderverdeeld in drie stijlen, dus echt voor ieder wat wils: Elegant Chic, Mix & Match en Casual Street. Voor speciale gelegenheden (oehlala) hebben ze ook een exclusieve collectie, dit zijn onder andere items van (jonge) ontwerpers. Kortom ontelbaar veel outfits tot je beschikking hebben, zonder ergens aan vast te zitten. Heb ik nog steeds je aandacht?

In de winkel bij LENA.

‘Kleding lenen is vast een dure grap’

Bij LENA betaal je per kledingstuk per dag. Wat de exacte kosten zijn, hangt af van de waarde van het kledingstuk. Een simpel t-shirt is goedkoper dan een jurk voor een bruiloft. Saillant detail: er is ook een try before you buy service: als je een geleend item besluit te kopen, dan krijg je korting op de aankoopprijs.

‘Online doe ik vaak miskopen’

Maat, pasvorm, materiaal: online shoppen vind ik altijd maar lastig. Wat bij een model van 175 centimeter waanzinnig staat, zit bij mij (165 centimeter en heupen) als een hobbezak. Bij LENA bieden ze een extra service voor online shoppers om missers te minimaliseren. Je hoeft maar een gil te geven in WhatsApp of in een DM op Instagram en ze maken een videootje voor je terwijl iemand het voor je aan heeft. Ook kun je dan al je vragen stellen.

‘Ik ben een slechte klant: ik maak vlekken’

Ik krijg nu al buikpijn bij het idee dat ik kleding van een ander vies of kapot maak. Ik zou me dan zo schuldig voelen. Niet ondenkbaar, want vlekken maak ik regelmatig. Gelukkig gaan die er meestal wel uit, maar het zal je maar gebeuren als dat een keer niet lukt… Natuurlijk is dat balen, maar geen ramp. Bij elk kledingstuk krijg je korte wasinstructies. En als er herstelbare schade is zoals een vlekje of een losse naad, dan brengt LENA niets extra’s in rekening. Is de schade helaas toch niet (goed) te herstellen, dan rekenen ze 50 procent van de retailwaarde. En raak je een item helemaal kwijt, dan brengen ze wel 100 procent in rekening. Vanzelfsprekend reinigen ze alle kleding voordat het weer wordt uitgeleend.

‘Is kleding lenen wel duurzaam?’

Ook in deze vraag ben ik even dieper gedoken. Wist je dat er bij een gemiddelde Nederlander voor honderden (misschien wel duizenden euro’s) aan ongedragen kleding in de kast ligt? Denk aan miskopen, kledingitems die we niet meer passen of alleen bij een speciale gelegenheid gedragen worden. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld vijftig ongedragen kledingstukken in de kast hebben liggen . Dat is allemaal kleding waarvoor schaarse grondstoffen nodig zijn, zoals katoen en water bijvoorbeeld. Vervolgens hebben de productie en het vervoer een enorme impact op het milieu. En dan heb ik het nog niet over de mensen (en soms zelfs kinderen) gehad die in vreselijke omstandigheden moeten werken en in de buurt van fabrieken wonen.

Bij LENA Library leen je alleen wat je nodig hebt, wat je niet meer draagt gaat terug de bibliotheek in voor een volgende drager. Daarnaast draagt LENA duurzame modemerken een warm hart toe, dus met alles wat je leent, draag je financieel bij aan een duurzamere mode-industrie. Mijn conclusie is dus dat het delen van je kledingkast met andere vrouwen vanuit duurzaamheidsoogpunt een uitstekend idee is! Zelfs ook als je de kleding online leent en per post naar je toe laat komen. De milieubelasting van pakketpost valt namelijk erg mee en bovendien komt de kleding uit Amsterdam en heeft het een relatief korte route afgegelegd vergeleken met kledingstukken die vanuit de andere kant van de wereld komen.

Geen inschrijfgeld als je via thegreenlist.nl

Wil je ook kleding lenen in deze kledingbibliotheek? Als je LENA een mailtje stuurt dat je via thegreenlist.nl getipt bent, dan hoef je geen inschrijfkosten te betalen en kun je direct starten met lenen.

Meer groene kledingtips van thegreenlist.nl?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: