Search
kleding lenen in kledingbibliotheek van LENA the fashion Library.

LENA the fashion library: kleding lenen in de kledingbibliotheek

Kleding lenen in een kledingbibliotheek, hoe is dat? Er is maar één manier om daar achter te komen en dus bezocht thegreenlist.nl LENA the fashion library. Hierdoor hebben we ontdekt hoe leuk en makkelijk een kledingbieb is. Je heb er een reusachtige kledingkast bij zonder één aankoop te hoeven doen. Lijkt je dit ook enig, maar ook wat ingewikkeld? Heel herkenbaar, maar dus totaal onterecht blijkt! Saskia laat je zien hoe leuk en makkelijk het is om je kledingkast te verduurzamen met waanzinnige geleende items!

Kleding lenen in de kledingbibliotheek van LENA the fashion library

In samenwerking met LENA the fashion library

Kleding lenen bij een kledingbibliotheek en per dag betalen voor het item dat je in huis hebt? ‘Vast een gedoe’, was mijn eerste gedachte. ‘Wordt dit niet een dure grap? Hoe komt het naar mijn kledingkast? En wat nou als ik het kledingstuk kapot maak? Een vlek is in mijn geval niet ondenkbaar…’ Kortom, allemaal drempels die onterecht bleken te zijn. Ik ontdekte LENA the fashion library in Amsterdam, ik ging er winkelen en een aantal keer online ‘shoppen’ en ik ben om: de kledingbibliotheek is minstens net zo leuk als tweedehands kleding shoppen en nóg duurzamer!

De kledingbibliotheek van LENA vind je in de Jordaan, maar ze hebben ook een webshop.

‘Kleding lenen bij LENA the fashion library is vast niets voor mij’

‘Ze hebben vast niet mijn smaak en ik woon ook nog eens heel onhandig net buiten de stad.’ Onzin! LENA the fashion library biedt voor elke smaak uitkomst en via de webshop kun je kleding bestellen dat naar je huis wordt gestuurd. Eigenlijk werkt het dus precies hetzelfde als een gewone (web)shop. Je kunt kleding lenen én kopen uit een collectie van opkomende designers, de bekende duurzame modemerken, maar ook vintage parels hangen in de kast van LENA. In Amsterdam zit wel de flagshipstore (Westerstraat 174H) waar je kleding kunt passen, en in een aantal steden zitten ook ruilpunten. Geen ruilpunt in de buurt? De geleende kleding kun je ook gewoon retouren.

Voor speciale gelegenheden – oelala – hebben ze ook een exclusieve collectie, dit zijn onder andere items van (jonge) ontwerpers. Kortom, ontelbaar veel outfits tot je beschikking hebben, zonder ergens aan vast te zitten. Heb ik nog steeds je aandacht?

In de winkel bij LENA the fashion library.

‘Kleding lenen is vast een dure grap’

Bij LENA betaal je per kledingstuk per dag. Wat de exacte kosten zijn, hangt af van de waarde van het kledingstuk. Een simpel T-shirt is goedkoper dan een jurk voor een bruiloft. Saillant detail: er is ook een try before you buy service: als je zo fan bent van een een geleend item en je wilt ‘m kopen dan krijg je korting op de aankoopprijs.

‘Online doe ik vaak miskopen’

Maat, pasvorm, materiaal: online shoppen kan best lastig zijn. Wat bij een model van 175 centimeter waanzinnig staat, kan bij mij als een hobbezak zitten. Bij LENA the fashion library bieden ze een extra service voor online shoppers om missers te minimaliseren. Je hoeft maar een gil te geven in WhatsApp of in een DM op Instagram en ze maken een videootje voor je. Ook kun je al je vragen stellen.

‘Ik ben een slechte klant: ik maak vlekken’

Gelukkig gaan de meeste vlekken wel makkelijk uit kleding, maar het zal je maar gebeuren dat het niet lukt bij je geleende outfit. Natuurlijk is dat balen, maar het is geen ramp. Bij elk kledingstuk krijg je korte wasinstructies. En als er herstelbare schade is, zoals een vlekje of een losse naad, dan brengt LENA niets extra’s in rekening. Is de schade helaas toch niet (goed) te herstellen, dan rekenen ze 50% van de retailwaarde. En raak je een item helemaal kwijt, dan brengen ze wel 100% in rekening. Vanzelfsprekend reinigen ze alle kleding voordat het weer wordt uitgeleend. Wastips hebben we ook voor je, zie hier!

‘Is kleding lenen wel duurzaam?’

Wist je dat er bij een gemiddelde Nederlander voor honderden (misschien wel duizenden euro’s) aan ongedragen kleding in de kast ligt? Denk aan miskopen, kledingitems die we niet meer passen of alleen bij een speciale gelegenheid dragen. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld vijftig ongedragen kledingstukken in de kast hebben liggen. Dat is allemaal kleding waarvoor ontzettend veel moeite is gedaan door mensen om het te maken en hierheen te krijgen, maar bovenal door de planeet. Want grondstoffen zijn schaars!

Bij LENA the fashion library leen je alleen wat je nodig hebt, wat je niet meer draagt gaat terug de bibliotheek in voor een volgende drager. Daarnaast draagt LENA duurzame modemerken een warm hart toe, dus met alles wat je leent, draag je financieel bij aan een duurzamere mode-industrie. Mijn conclusie is dus dat het delen van je kledingkast met andere vrouwen vanuit duurzaamheidsoogpunt een uitstekend idee is! Zelfs ook als je de kleding online leent en per post naar je toe laat komen. De milieubelasting van pakketpost valt namelijk erg mee en bovendien komt de kleding uit Amsterdam en heeft het een relatief korte route afgegelegd vergeleken met kledingstukken die vanuit de andere kant van de wereld over moeten komen.

Met korting kleding lenen bij LENA the fashion library

Wil je ook kleding lenen in deze kledingbibliotheek? Als je LENA een mailtje stuurt dat je via thegreenlist.nl getipt bent, dan hoef je geen inschrijfkosten te betalen en kun je direct starten met lenen. Leen je liever in de winkel, dan kun je het melden bij de kassa!

Meer groene kledingtips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: