We spuiten het vaak op zonder erbij na te denken: parfum! Maar waar wordt dat lekkere geurtje eigenlijk van gemaakt? En hoe ‘lekker’ is dat nou echt? Terwijl we bij eten en cosmetica steeds vaker de ingrediëntenlijst checken, slaan we parfum vaak over. Sterker nog: je kunt het vaak niet eens checken! In tegenstelling tot andere verzorgingsproducten hoeven fabrikanten de ingrediënten niet eens op de verpakking te zetten. Say what?! Ja, dat is best gek. Vinden wij ook. Maar omdat we wél lekker willen ruiken zonder dat het ten koste gaat van onze planeet – of onze gezondheid – duiken we in die parfumfles. Wat voor luchtje zit er eigenlijk aan parfum? En bestaat er zoiets als duurzaam parfum?
Wat zit er precies in parfum?
Iedereen kent ze wel: de zwoele parfumreclames van luxe modemerken. Grote kans dat er bij jou thuis ook een flesje van deze dure vloeistof op je make-uptafel staat. Zo’n luchtje ruikt heerlijk en geeft meteen een fris gevoel. Maar als je zou weten wat voor ingrediënten er in de meeste parfums zitten, dan zou dat ‘frisse’ gevoel snel vervagen. Stichting Tegengif heeft, samen met de Deense consumentenbond en de Belgische stichting Kom op tegen Kanker, twintig populaire parfums onderzocht en daarbij maar liefst 26 verschillende ‘problematische chemicaliën’ ontdekt. We besparen je de ingewikkelde namen. Deze stoffen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kunnen ook allergieën veroorzaken, de hormoonhuishouding verstoren en zelfs de vruchtbaarheid verminderen. Oei. En dan te bedenken dat je parfum niet alleen op je huid spuit, maar ook inademt en achterlaat bij anderen – bijvoorbeeld wanneer je je baby of oma een knuffel geeft.
Een dure gifwolk?
We hebben dus vaak geen idee welke stoffen er in parfum zitten, laat staan of één van die 26 ‘problematische chemicaliën’ erin voorkomt. En dát is precies het probleem. ‘Parfum’ klinkt chic, maar eigenlijk is het een complexe mix van talloze ingrediënten. En hoewel cosmeticamerken volgens de EU-wet verplicht zijn om ingrediënten te vermelden, geldt die verplichting niet voor geurstoffen. Slechts een handjevol moet worden vermeld, de rest blijft een mysterie. Dit maakt het lastig om een bewuste keuze te maken. En geurstoffen zitten niet alleen in parfum, maar ook in wasmiddel, shampoo, make-up en schoonmaakmiddelen. Al die geurstoffen stapelen zich op – in ons lichaam én in de natuur. Tijd dus om op zoek te gaan naar een duurzamer alternatief. Spoiler: we hebben ze gevonden!


Omdat de ingrediënten van parfum, in tegenstelling tot andere cosmetica, niet op de verpakking hoeven te staan, weet je vaak niet precies waar dat lekkere geurtje van gemaakt is.
Zoveel soorten luchtjes, welke is de beste?
In de parfumerie is de keuze reuze. Naast de vele merken en geuren kom je op de parfumafdeling ook verschillende soorten tegen: parfum, eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne. Maar ken jij het verschil? De website van de Bijenkorf leert ons het volgende over de percentages geurstoffen. Parfum bevat de meeste geurstoffen (20% tot 40%), waardoor de geur het langst blijft hangen. Handig, maar dat betekent ook dat je de hoogste concentratie onbekende stoffen opspuit. Eau de parfum is iets lichter (10% tot 20%) en blijft hierdoor minder lang hangen. Eau de toilette (5% tot 10%) is nog frisser en daardoor ideaal voor overdag. De lichtste variant is eau de cologne (2% tot 5%) en bevat de minste geurconcentratie. Spray je elke dag evenveel? Dan is eau de cologne de beste keuze, omdat het minder (onbekende) geurstoffen bevat.
Keurmerken voor duurzaam parfum
Een reddingsboei bij het kiezen van een beter parfum zijn keurmerken. Er bestaan goede keurmerken voor cosmetica – waaronder parfums – die garanderen dat de ingrediënten natuurlijk zijn en op een milieuvriendelijke manier verkregen zijn. Dat is een belangrijke nuance, want ook natuurlijke ingrediënten kunnen via zeer intensieve landbouw worden verkregen en daardoor niet duurzaam zijn. Sterker nog: dan kan een ingrediënt van synthetische oorsprong zelfs een betere keuze zijn. Goeie keurmerken voor parfums zijn EU Ecolabel, COSMOS Organic, NATRUE Organic en het Nordic Swan Ecolabel. Dan weet je zeker dat een luchtje natuurlijke ingrediënten bevat én dat die ingrediënten milieuvriendelijk verkregen zijn. Twijfel je of een keurmerk op een verpakking betrouwbaar is? Check dan de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
Note 1: ook natuurlijke ingrediënten kunnen voor huidirritaties zorgen. Dat risico neem je niet weg met een milieuvriendelijkere keuze, hoewel sommige blogs dat wel beweren.
Note 2: vrijwel alle parfums, ook duurzame parfums, bevatten alcohol, meestal ethanol uit suikerriet of granen. Dit lost geurstoffen op, zorgt voor een goede verspreiding en verlengt de houdbaarheid, maar de productie kan belastend zijn door landgebruik, waterverbruik en CO2-uitstoot.
Waarom is parfum niet altijd vegan of dierproefvrij?
Minder mysterieuze ingrediënten kiezen is dus de duurzame tip, maar in de praktijk best lastig uit te voeren, omdat ingrediënten vaak niet op de verpakking vermeld staan. Dus duiken we nog wat dieper in het parfumflesje – de bodem is bijna in zicht! Je kunt namelijk ook bewust kiezen voor een vegan of dierproefvrije parfum. Daar zijn handige keurmerken voor, daar komen we zo op. Misschien verwacht je het niet, maar sommige parfums bevatten dierlijke ingrediënten, zoals extracten van bevers, potvissen en herten. Bizar, maar echt waar! Gelukkig zijn sommige van deze stoffen inmiddels verboden, maar dat betekent niet dat alle parfums automatisch vegan of cruelty-free zijn. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit artikel over waarom parfum niet altijd vegan is. Hier gaan we ook dieper in op het (hoofdpijn)dossier ‘dierproeven in cosmetica’. Want ja, dat is in Europa verboden, maar daarmee is het nog niet helemaal van de baan.
Wil je een vegan parfum of een geurtje dat zeker weten vegan en cruelty-free is? Let dan op deze keurmerken: PETA-Approved Vegan, de groenwitte zonnebloem van The Vegan Society, het geel-groene keurmerk van V-Label en het certified vegan zwarte hartje van vegan.org. Parfum dat cruelty-free is herken je aan de keurmerken van PETA-Approved of Leaping Bunny. Je kunt ook zelf opzoeken of een merk cruelty-free is op de website van PETA.


Duurzame parfum van het Nederlandse merk Lingua Planta op basis van plantaardige ingrediënten. Foto’s: Angela Blumen & Juna Amsler.
Duurzaam parfum: een handig lijstje
Samenvattend: het liefst willen we een parfum dat vegan en cruelty-free is en vrij van schadelijke stoffen is. Bestaat dit? En zo ja, waar kun je het vinden? We zullen je niet langer in spanning houden: er bestaan betere parfums. Om je het zoekwerk te besparen, hebben we alvast een lijstje voor je gemaakt van merken die duurzame luchtjes verkopen. Oh, de komende jaren ga je zo blij met ons zijn voor Moederdag, de feestdagen en de verjaardag van je oma.
- Bij het Nederlandse merk Lingua Planta gebruiken ze alleen zorgvuldig uitgekozen, natuurlijke, plantaardige ingrediënten voor hun parfums die bovendien dierproefvrij zijn.
- RUIK is ook een Nederlands merk dat parfums maakt van afval, zoals sinaasappelschillen of afgedankte kerstbomen. De parfums van Ruik zijn vrij van parabenen en oplosmiddelen. Ook is het vegan en cruelty-free.
- Het Franse merk Douces Angevines heeft budgetvriendelijke eau de toilettes die COSMOS Organic-gecertificeerd, vegan en volgens PETA ook cruelty-free zijn. Top.
- De parfums van het Zwitserse merk Farfalla zijn NATRUE Organic-gecertificeerd en vegan.
- De Franse merken Acorelle, Florame en Fleurance hebben parfums die COSMOS Organic-gecertificeerd en vegan zijn. Ook zijn deze merken goed betaalbaar.
- Naast de bekende parfum in een flesje bestaat er ook vaste parfum (in blokvorm). Het Franse merk Lamazuna heeft vaste parfums die COSMOS Organic-gecertificeerd en vegan zijn. Volgens PETA is Lamazuna ook cruelty-free. Dit is niet alleen een duurzame, maar ook een budgetvriendelijke tip.
- Het Spaanse merk Banbu heeft vaste parfums die COSMOS Organic-gecertificeerd, vegan en PETA dierproefvrij-gecertificeerd zijn.


Het Nederlandse RUIK maakt duurzame, vegan parfums van sinaasappelschillen en andere afvalstromen.
Parfum bewaren en recyclen
We hebben het nu de hele tijd over nieuwe parfum kiezen. Maar net zo belangrijk is parfum op de juiste manier bewaren – en niet te veel opspuiten. Parfums bewaar je het beste op een koele, donkere en droge plek. Niet in de badkamer dus. Let er ook op dat je het flesje goed afsluit. Is je parfum op? Dan mag je het flesje (inclusief dop!) gewoon in de glasbak doen, zodat het kan worden gerecycled.
Bronnen: Santé, Milieu Centraal
Kies jij vanaf nu voor een duurzaam parfum?
Tja, een duur luchtje betekent dus niet automatisch dat het ook duurzaam is. Veel bekende parfums zitten vol met ingrediënten die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar wellicht ook niet de beste keuze zijn voor onze gezondheid. Als jij ook geen zin meer hebt om die walm op je huid of in de lucht te spuiten, kies dan de volgende keer dat je een nieuw parfum nodig hebt of cadeau geeft voor een duurzamer alternatief. Tegenwoordig zijn er genoeg parfums waar geen vies luchtje aanzit.
Nog meer duurzame beautytips
- Ook handig tegen onaangename geurtjes: duurzame deodorant.
- Iets dat we bijna allemaal gebruiken: wat is er mis met shampoo en hoe vind je duurzame shampoo?
- Hoe zit het eigenlijk met mascara? We wilden precies weten wat er in zit en of er ook duurzame mascara bestaat.
Bronnen: Tegengif, Radar, Kassa, Soul Stores, The Green Guide, Elle. Photo credits: hoofdbeeld links: Jonathan Borba (Pexels), midden: Elly Fairytale (Pexels), rechts: Pixabay (Pexels), cosmetica en parfum met hand: Karolina Grabowska (Pexels), Merle Lingua Planta: Angela Blumen, parfum Lingua Planta: Juna Amsler, foto’s RUIK: RUIK.