Wormenthee recept.

Recept: wormenthee maken!

Wormenthee? Geen zorgen, dit is niet voor jou, maar voor je tuin – en die zal je er dankbaar voor zijn! Eerder vertelden we je alles over het maken van compost met behulp van een paar bijzondere huisgenoten: vijfhonderd tijgerwormen in een wormenhotel. Dat lees je hier. Na maanden van eten en poepen leveren ze uiteindelijk het zwarte goud voor je tuin. Maar wist je dat je hier nóg meer uit kunt halen? De oplossing: wormenthee! Wat is het precies en belangrijker: hoe maak je het? We leggen het je uit.

Wormencompost: het zwarte goud!

In samenwerking met Wormenboerderij

Maandenlang heb je je wormen gevoerd met groente- en fruitresten, koffiedik en karton. Ze hebben keihard gewerkt – gegeten, verteerd en gepoept – en eindelijk is het moment daar: jouw zelfgemaakte wormencompost is klaar! Dit ‘zwarte goud’ zit bomvol voedingsstoffen, nuttige micro-organismen en enzymen die je planten helpen groeien en je bodem gezond houden. En hier komt wormenthee in beeld! Door wormencompost in water te laten trekken, komen al die goede stoffen vrij in een vloeibare vorm. Zo kun je je planten direct een flinke boost geven. Kortom: wormenthee is een geweldige manier om het maximale uit je zwarte goud te halen!

Wormenthee is vooral handig als je weinig compost hebt en een grote tuin. Bij weinig wormencompost kun je er ook voor kiezen om het alleen rond de wortels van je plant uit te strooien of mengen met potgrond van je kamerplanten (maximaal 20% compost).

Wormenthee maken.
Print
No ratings yet

Een makkelijk recept voor wormenthee

Om je planten én het bodemleven optimaal te laten profiteren van de wormencompost waar we máánden op hebben gewacht, doken we in de wereld van wormenthee. We gingen te rade bij wormenexpert Emiel de Kruijff van Wormenboerderij en ontdekten het beste recept om nóg meer uit je compostoogst te halen. Dit is hoe je het maakt!
Maken5 minuten
Wachttijd1 dag
Trefwoord: wormenthee, wormencompost, tuinieren

Gereedschap

  • emmer (20 liter)
  • oude panty
  • water (mag kraanwater zijn, maar water uit regenton is nog beter)
  • 250 gr rijpe wormencompost

Instructies

  • Vul een emmer (20 liter) met water en laat het 24 uur staan als het kraanwater is. Heb je minder compost, pas dan de verhoudingen aan.
  • Hang de panty met wormencompost in het water.
  • Roer 10 keer linksom, 10 keer rechtsom.
  • Laat het 24 uur staan (af en toe nog even roeren mag).
  • Direct gebruiken (niet laten staan) bij de wortels van je planten voor een micro organisme boost!

Notities

Het roeren zorgt voor het toelaten van extra zuurstof en de groei van nuttige anaerobe micro-organismen.

Zelf aan de slag met een wormenhotel van Wormenboerderij

Wil jij ook je eigen wormenthee maken en het maximale uit je keukenafval halen? Dan is een wormenhotel de perfecte start! In de webshop van Wormenboerderij vind je alles wat je nodig hebt: van een houten wormenhotel tot een zak tijgerwormen en speciale wormenvoeding om direct aan de slag te gaan. Extra handig: oprichters Emiel en Jasper hebben een uitgebreide e-gids geschreven boordevol tips en uitleg. Je kunt deze gratis downloaden zodra je begint met je eigen wormenhotel. Zo geef je je tuin een duurzame boost!

Meer groene tuintips

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: