Voor op je groenere ik-heb-iets-speciaals-te-vieren-lijstje: RIJKS. Dineren in het Rijksmuseum. Hier draait alles om Hollandse producten in al hun eenvoud, oftewel ‘low food’. Onder leiding van executive chef Joris Bijdendijk en keukenchefs Yascha Oosterberg en Friso van Amerongen proef je de ‘keuken van de Lage Landen’ op z’n allerbest. Niet verrassend dat het restaurant is bekroond met een Michelinster.
Eten in het Rijksmuseum
Bij thegreenlist.nl hadden we weer eens iets te vieren en vonden dat een perfecte reden (of excuus?) om te gaan tafelen bij RIJKS. Na alle enthousiaste verhalen werd het hoog tijd om het zelf mee te maken. We kregen een plekje aan de chefs table van Friso van Amerongen – wat een spektakel om van dichtbij te zien hoe een sterrenkeuken werkt. We konden kiezen uit twee menu’s: het traditionele RIJKS-menu of het RIJKS Next Menu. Onze keuze viel op het Next Menu, een zes- of zevengangenmenu dat lokaal en seizoensgebonden koken nét dat beetje extra spanning geeft. Het team van RIJKS werkt ook voor deze menukaart samen met de beste boeren, tuinders en vissers. Het resultaat zijn spannende Hollandse gerechten met een exotische twist zoals Noordzeekrabcurry en tarbot met pinda, tamarinde en knoflook.





Heb je iets te vieren of heb je een missie om alle bijzondere restaurants af te vinken? Dan is RIJKS absoluut een tip, bekroond met een Michelinster.
Culinair genieten bij RIJKS
Kortom, bij RIJKS gaat duurzaamheid over lokaal, seizoensgebonden koken en een eerlijke keten. Dat betekent dus niet per se volledig plantaardig, hoewel er in overleg veel mogelijk is, zodat iedereen kan genieten van een culinaire topavond. En over het interieur kunnen we korter zijn. Hallo, je dineert in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.
Denk je nu wauwie en wil je zelf het RIJKS gaan ervaren? Meer informatie vind je op hun website.
Adres: Museumstraat 2, Amsterdam.
Meer duurzame tips in Amsterdam
- Misschien wel de lekkerste hummus en bloemkool van Amsterdam proef je bij restaurant Mana Mana.
- In het kader van bijzondere restaurants afvinken, check dan vooral ook restaurant Choux en restaurant De Kas in Amsterdam.
Bronnen: guide.michelin.com. photo credits: RIJKS (Chantal Arnts & Nina Slagmolen) & thegreenlist.nl. Chantal: foto 2, 3, 6. Nina: foto 4 & 7. Overig: thegreenlist.nl.