Vakantie op de Veluwe

Vakantie op De Veluwe: tips van een local!

Voor wie niet kan kiezen tussen bos, water en weidse uitzichten, heeft het Nederlandse landschap een perfecte oplossing: waar de Veluwe en de Achterhoek elkaar raken is een heerlijk gebied waar je elke dag wat nieuws kunt ontdekken. En dat is wat je wilt tijdens je vakantie toch? Annemieke woont sinds een jaartje in dit gebied en zal de tofste plekken delen. Lees mee over eekhoorns, kastelen, escaperooms en lekkere biertjes.

Kamperen in Nederland: de ideale gezinsvakantie

Het is toch wonderlijk hoe een wereldwijde crisis ervoor heeft moeten zorgen dat wij ineens zijn gaan zien hoe mooi ons eigen land is. Zelf had ik dat al ontdekt voor dat hele gebeuren. Toen mijn man en kinderen (zonder mij) steeds vaker weggingen met de tent, kreeg ik een beetje last van FOMO. Hoezo hadden zij het geweldig op de camping? Campings zijn toch het ergste wat je kunt bedenken? Ik ging mee, vond het vreselijk. Ik ging nog een keer mee en dacht, gut toch wel lekker en erna… nou ja, mijn vrienden maken er nog steeds grappen over. Hoe je in een paar jaar tijd kunt gaan van kampeerhater naar een lover en dan ook nog besluit om de randstad te verruilen voor een huis aan de bosrand; ik deed het!

De Veluwe: een veelzijdig stukje Nederland

Bij de Veluwe wordt al snel gedacht aan het deel ten oosten van Utrecht. Toch is het groter dan we denken en dat is mooi, want zo is er voor iedereen genoeg plek om te recreëren. De Veluwezoom is het grootste aaneengesloten stuk bos van Nederland. De Posbank is een van de bekendere stukken en prachtig met veel heide en heuveltjes. Juist omdat het bekend is, is het er vaak ook druk. Wil je wandelen door een iets rustiger gebied? Rijd dan even door naar Laag-Soeren en Loenen, waar je ook zo het bos in loopt. In dit gebied zijn veel edelherten, reeën, zwijnen en natuurlijk eekhoorns. Die kun je het beste zien in de ochtend en avond, maar dan moet je wel even fluisteren. Neem een verrekijker mee! Bij Loenen heb je trouwens ook nog een soort waterval, kunstmatig aangelegd, maar met de ogen gesloten toch heerlijk, dat geluid van kletterend water. In Laag-Soeren vind je beekjes door het bos, de ‘sprengen’ genoemd. Buitenlandse taferelen! Maar dan in Nederland, fijn toch?

De Achterhoek en IJsselvallei: fietstocht langs boerderijwinkels

Ten oosten van de Veluwezoom ligt de IJssel en daar weer naast de Achterhoek. Dit gebied leent zich perfect voor fietstochtjes. Zoek van tevoren wel even op waar je met een pontje de IJssel kan overvaren en neem zowel pinpas als cash mee voor de overtocht. Omdat een fietsroute nog leuker is als je af en toe even kunt stoppen om wat lekkers te eten en drinken (zo motiveer je ook eventueel mopperende kinderen, nog 8 kilometer tot een ijsje!), kun je de route plannen langs boerderijwinkels.

Hoewel het heel aanlokkelijk lijkt om in de IJssel te springen, is het toch veiliger om een zwembad of recreatieplas uit te zoeken voor wat waterpret. Langs de IJssel is natuurlijk wel genoeg te doen. De plaatsen Doesburg en Bronckhorst liggen eraan en daar kun je heerlijk op een terrasje zitten en slenteren langs oude huizen. Staatsbosbeheer heeft alle bezienswaardigheden handig op een rijtje gezet voor je.

Actie in de tent: de leukste (gezins)uitjes tijdens een vakantie op de Veluwe

Ben je even klaar met het bos en de fietstochten over het platteland en wil je actie in de tent? Denk dan aan het volgende:

Bourgondisch genieten op de Veluwe: lekker slapen en eten doe je hier!

Hoewel je deze gebieden prima kunt bezoeken voor een dag of weekend, is een weekje (of meer) in de vakantie natuurlijk ook heerlijk.

Van Mien op De Veluwe.
Foto: Van Mien

Bekijk meer leuke uitjes in eigen land door gastbloggers.

Lekker slapen en logeren bij Van Mien.
Foto: Van Mien
Als je een bezoekje naar de Veluwe brengt dan is Van Mien een aanrader voor een kop koffie, een lekkere lunch of een delicatesse voor thuis.

Schrijf jij de volgende keer over een mooie bestemming in Nederland op thegreenlist.nl?

Heb je ook een ultieme tip voor een vakantie in eigen land? Of woon je op een fantastische plek? Dan nodig ik je uit om een gastblog te schrijven! Neem gerust contact me me op.

Photo credits: deverhalenmaker.nl, VisitVeluwe, Van Mien, AlkeMade

Share

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke is verhalenmaker. Voor thegreenlist.nl gaat ze in gesprek met duurzame pioniers. Ze woont aan de Veluwse bosrand met haar gezin en talloze vogels en eekhoorns. Ze verbaast zich elke dag weer over de mooie natuur daar.
Annemieke Dubbeldeman

Annemieke Dubbeldeman

Annemieke is verhalenmaker. Voor thegreenlist.nl gaat ze in gesprek met duurzame pioniers. Ze woont aan de Veluwse bosrand met haar gezin en talloze vogels en eekhoorns. Ze verbaast zich elke dag weer over de mooie natuur daar.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: