Met een colbert kun je veel verrassende outfits maken.

Verrassende outfits: Zo maak je toffe duurzame combinaties

In het najaar maken de zomerse outfits plaats voor warmere kledingstukken. Stijlcoach Mirjam Hamming geeft speciaal voor lezers van thegreenlist.nl tips hoe jij je meer uit je herfst- en wintergarderobe kunt halen en welke items niet mogen missen in een duurzame winterkast. Kortom met deze tips loop jij er deze winter fantastisch, warm én duurzaam bij!

Verrassende outfits: ‘Leer slimmer combineren met wat je al hebt’

Verrassende outfits: zo maak je toffe duurzame combinaties.

Het geheim van succesvol combineren is met zo min mogelijk kledingitems zoveel mogelijk combinaties maken. In de praktijk blijkt het best wel lastig. Je kledingkast is vol, maar je hebt het gevoel dat je niets hebt met als gevolg dat je steeds naar dezelfde makkelijke outfits grijpt. Stijlcoach Mirjam ziet dat ook veel bij klanten die zij stylingadvies geeft. Met deze tips van Mirjam leer je nog beter en vooral slimmer combineren en hierdoor haal je meer uit je kledingkast. Want de meest duurzame aankoop is natuurlijk de aankoop die je niet hoeft te doen. Ken jij deze verrassende outfit combinaties al?

1. Verrassend outfit: trui over (zomer)jurk deze winter

Mirjam: “Pak eens wat vaker een trui in plaats van een vest dit najaar. Juist over een (zomer)jurk! Hiermee creëer je meteen een geheel nieuw outfit zonder een cent uit te geven. Ook een (te) grote sweater kan te gek staan op een zomerjurkje. Mijn stylingtip is dan om een klein riempje om je taille (over de trui) te doen zodat je de trui een beetje kunt stylen en poffen over de dunne riem (zie foto). Met deze truc kan zelfs een te grote trui nog de juiste pasvorm krijgen op een jurkje.”

2. Zorg voor overzicht: haal zomerkleding uit kledingkast

Ik roep het vaker: goed leren opruimen is voor mij de sleutel naar een duurzamer leven. Je leert afscheid nemen van kledingstukken die je niet draagt en door bewust te kiezen voor items die je wel houdt, krijg je een beter gevoel bij wat je smaak is. Mirjam voegt eraan toe: “Haal je zomeritems uit de kast. Hoe minder kleding in je kast hoe meer je daadwerkelijk gaat dragen wat er hangt.” Kun je wel wat hulp gebruiken bij het winterklaar maken van je kast? Je kunt Mirjam ook inhuren voor een kastsessie bij je thuis.

3. Fashionhack: Draag vest achterste voren deze winter

Heb je weinig of geen truien in je kast maar wel (veel) vesten? Je hoeft helemaal geen trui te kopen met deze fashionhack van Mirjam: “Maak van je vest een trui door deze achterste voren, met de knoopjes naar achteren, aan te doen. En als het echt koud is, draag je gewoon een coltrui eronder.” Ook over het omdraaien van je vest heeft Mirjam een fashion-reel gemaakt.

Verrassend outfit: zomerjurkje met een trui en een riem als stylingtip.
Zo kun je een wintertrui toch op een zomerjurk dragen en creëer je een nieuw outfit zonder een cent uit te geven.

4. Duurzame basics onmisbaar bij outfit

wol-zijden basics zijn warme duurzame kledingstukken onder outfits in de winter.

Ik ben heel blij met mijn duurzame wol-zijden shirt van Schaapskleren. Deze jeukt niet en ga ik nog heel vaak dragen in de winter, ook als ondertruitje bij diverse outfits.

Draag je graag blousjes, maar heb je het snel koud? Mirjam: “Dan heb ik een supersimpele tip waar veel van mijn klanten niet aan denken: doe er een wollen, merino, wol-zijden of alpaca long sleeve onder. Deze mooie natuurlijke stoffen jeuken niet. Note: We willen natuurlijk geen halslijn onder de blouse vandaan zien komen: dus kies wel long sleeves met diepe halslijn of knoop je bloesje eens van boven helemaal dicht. Staat ook meteen een stuk meer uitgesproken.”

5. Tock kleding nieuw kopen? Let op materialen!

De meest duurzame aankoop is de aankoop die je niet hoeft te doen. Als je toch besluit om missing items aan te schaffen dan kun je een duurzame stap maken door het duurzamer te kopen, bijvoorbeeld tweedehands of van duurzame modelabels. Online heb je verschillende duurzame webshops die het voorwerk al voor je hebben gedaan. Wil je zelf aan de slag dan is een tip om op materialen te letten. Hoewel de impact van een stof ook afhangt van de manier waarop het is geproduceerd, kun je wel proberen om syntetische stoffen te voorkomen. “Polyester, Polyamide, nylon, elastiaan of acryl vind ik geen fijne stoffen. Deze stoffen ademen niet waardoor je er sneller van gaat zweten. Ook kunnen syntetische materialen via de wasmachine micro-plastics loslaten wat weer slecht is voor het milieu. Ga daarom altijd voor natuurlijke materialen van eerlijke modemerken en pas de kleding goed. Want de meest onduurzame koop is natuurlijk een kledingstuk dat in de kast blijft liggen.”

Bekijk ook: zo was je minder, houd je kleding schoon en denk je aan het klimaat

6. Wollen vest? Check je postuur!

“Ben je van plan om een gebreide trui of vest aan te schaffen? Je postuur kan helpen om het mooiste model te vinden dat op je lijf is geschreven. Ben je van jezelf prachtig rond en vol aan de bovenkant, dan kan een grof gebreide trui je voller maken. Kies dan eerder voor fijn gebreide truien of vesten. Omgekeerd geldt hetzelfde. Ben je tenger aan de bovenkant, dan kan je juist wat grover gebreid materiaal goed hebben. Je geeft dan meer body aan het geheel. Er komt als het ware meer ‘jij’ binnen.” Bekijk ook mijn kringloop shoptips.

7. Colbert als tussenjas geeft outfit trendy look

Nog een allerlaatste tip van Mirjam: “Trek het colbert weer eens vaker uit de kast. “Dit kledingstuk verdient meer aandacht, want niet te warm en ook niet te koud en toch kleedt het erg mooi aan. Op een mooie najaarsdag kun je ‘m zelfs als tussenjas gebruiken bij een outfit. Een colbert wordt snel als zakelijk gezien, merk ik bij veel van mijn klanten en dat is onterecht. Juist een colbert kun je heel goed dragen met een sportieve look, het kleedt veel vrouwen meteen goed aan zonder dat het eruit ziet als een zakelijk outfit. Zelf ben ik groot fan van colberts omdat ik er veel verrassende kledingcombinaties mee kan maken.”

Meer handige stylingtips deelde Mirjam eerder in deze blogpost.

Over stijlcoach Mirjam Hamming

Mirjam heeft een missie om samen met jou je kast te herontekken. Dat resulteert in een ‘slimmere’ garderobe op basis van outfits die écht bij je passen waardoor je langer en veel meer plezier beleeft aan de spullen die je koopt. Daarnaast staat Mirjam voor duurzaamheid; hergebruiken wat je al hebt en missing items tweedehands scoren of van duurzame modelabels. Meer weten? Check haar website of volg Mirjam op Instagram (ze maakt hele leuke fashion-hack reels). Een kastsessie met Mirjam kun je ook kopen of cadeau doen met een Sustainable Fashion Gift Card.

Met een colbert kun je verrassende kledingcombinaties maken.
Mirjam in een colbert: “een colbert hoeft niet zakelijk te ogen”.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: