Hoe vaak houd jij een opruimactie van je WhatsApp? Want ook daarmee verzamel je allemaal data in de cloud. Uit de digitale opruimtips die we eerder deelden, zoals voor je foto- en videoarchief en mailbox, weten we dat al die digitale rommel ook een negatieve invloed heeft op de planeet. Dit keer helpen we je om de bezem door WhatsApp te halen en om die fijne app daarna een beetje op orde te houden. Moederaarde en de structuurjunkie in jou zullen je dankbaar zijn als je dit klusje hebt geflikt. Je WhatsApp opruimen, aan de slag!
De milieu-impact van WhatsApp
Bij opruimen denk je in eerste instantie vast aan al die fysieke spullen in je huis, maar digitaal maak je ook een hele hoop rommel. Neem nou WhatsApp. Al die appjes, voiceberichten, grappige gifjes en video’s nemen ruimte in beslag. En voor die ruimte in de cloud moeten datacenters heel hard werken en die datacenters gebruiken weer veel energie en water. Zo draag je met al je digitale bezittingen ook bij aan de opwarming van de aarde. En niet zo’n klein beetje ook. Uit cijfers van 2023 blijkt dat er dagelijks meer dan honderd miljard WhatsApp-berichten worden gestuurd en dat we wereldwijd samen twee miljard minuten besteden aan spraak- en videogesprekken via WhatsApp. Zo, dat zijn lange verhalen! Hoeveel minuten zijn daarvan van jou? En om de verslaving compleet te maken: een gemiddelde WhatsApp-gebruiker opent de app zo’n 25 keer per dag. We willen écht niks van onze vrienden en familie missen.
WhatsApp opruimen: tips
De volgende tips zijn gebaseerd op een Samsung-smartphone met een Android-besturingssysteem. Het kan zo zijn dat het op jouw telefoon net op een andere manier werkt, omdat het besturingssysteem anders is. Maar alle functionaliteiten van WhatsApp zijn op elke telefoon hetzelfde. Geef dus niet ons, maar WhatsApp de schuld als je langer moest zoeken.
- Als je aan de slag gaat met het opruimen van je WhatsApp, dan is de eerste tip om onderaan bij de oudste gesprekken te beginnen. Grote kans dat je daar de meeste één-op-één gesprekken, babyshowers, surprise party’s en kinderfeestjes tegenkomt die allang achter de rug zijn.
- Ben je nogal verknocht aan oude berichten, dan kun je er ook voor kiezen om bij elke chat te kijken of er nog foto’s en video’s instaan die je wilt bewaren. Stel deze dan eerst veilig door ze te downloaden naar je galerij (en vervolgens je foto en video cloudopslag) voordat je met de volgende verwijderacties aan de slag gaat.
- Stel elke dag een tijd in – zeg een kwartier – dat je wilt besteden aan deze opruimklus. Oude één-op-één gesprekken kun je heel eenvoudig met één handeling verwijderen. In de lijst met contacten tik je lang op de chat totdat je de prullenbak ziet waarmee je de chat en dus de persoon kunt verwijderen uit je lijst. Geen zorgen: je verwijdert hiermee niet het contact uit je telefoon, enkel de chat.
- In die contactlijst kom je waarschijnlijk ook oude groepsapps tegen waar je deelnemer van bent. Deze verwijder je als volgt: ga na de chat (alsof je iets wilt gaan chatten in de groep). In plaats daarvan tik je in de chat rechtsboven op de drie puntjes. Klik op ‘Meer’ en kies ‘Groep verlaten’. Vervolgens ga je terug naar de contactenlijst. Tik lang op de groep die je net verlaten hebt, zodat je weer een prullenbak te zien krijgt. Verwijder de groep. Heb je de foto’s en video’s uit deze chat niet meer nodig, vink dan aan dat deze ook direct verwijderd mogen worden.
- Oude groepsapps verwijderen waar je de beheerder van bent gaat iets anders. Let goed op: ga na de chat (alsof je iets wilt gaan chatten in de groep). In plaats daarvan tik je in de chat bovenaan op de groepsnaam. Scroll naar beneden totdat je alle deelnemers onder elkaar ziet staan en verwijder iedereen uit de groep. Verwijder daarna pas jezelf uit de groep en verwijder ten slotte de hele groep. Deze stappen moet je allemaal doorlopen, anders blijft de groep bestaan en wordt een ander de beheerder.
Je WhatsApp opgeruimd houden
Als je jezelf hebt gemotiveerd om deze opruimklus te klaren, dan wil je het natuurlijk ook opgeruimd houden als je het eenmaal gedaan hebt – applausje trouwens als het je is gelukt! Behalve dat het slim is om deze opruimklus elk kwartaal te herhalen, kun je nog een paar dingen doen om de cloud en daarmee planeet wat minder te belasten met die gezellige appjes die je elke dag stuurt en ontvangt.
- Standaardtimer voor berichten: in de privacysettings van WhatsApp kun je een timer instellen waarmee chats automatisch na 24 uur, 7 dagen of 90 dagen verwijderd worden. Dit is aan de ene kant handig, want jij hoeft er dan niet meer over na te denken. Aan de andere kant kan het ook gedoe opleveren als je oude informatie nodig hebt of vergeten bent een gezellige foto of video op te slaan. Dat is dan weg en moet je opnieuw opvragen.
- Staan ontvangen foto’s of video’s bij jou standaard in de fotogalerij van je telefoon en wellicht dus ook in de cloud? Dit kun je uitzetten in je Instellingen. Ga naar ‘Chats’ en dan naar ‘Mediazichtbaarheid’. Dit schuifje moet dicht/uitgeschakeld staan als je minder data wilt opslaan.
- In welke kwaliteit verzend jij foto’s en video’s? Je kunt kiezen tussen ‘Standaardkwaliteit’ of ‘HD-kwaliteit’. De laatste optie is (onnodig) zwaar en duurt ook langer. Kies dus voor ‘Standaardkwaliteit’, te vinden in het menu ‘Instellingen’ en dan ‘Opslag en Data’.
- Handig: bij ‘Opslag en Data’ kun je ook zien hoeveel opslag je gebruikt, wat je grote bestanden zijn en met wie je het meeste dataverkeer hebt. Ga hiervoor naar ‘Opslag beheren’.
- Nog steeds in het menu ‘Opslag en Data’ zit een vinkje om minder data te verbruiken tijden oproepen. Dit vinkje staat standaard uit. Zet ‘m aan als je minder data wilt verbruiken met WhatsApp.
Jouw WhatsApp opruimtips?
Heb je zelf nog handige tips voor het opruimen van je WhatsApp? Laat het ons weten! Ook als je tijdens het uitvoeren van de tips helemaal vastliep omdat je onze uitleg niet duidelijk vond of omdat jouw telefoon heel anders werkt – irritant, snappen wij ook. We verbeteren en verduidelijken dit artikel met liefde. De contactbuttons vind je onderaan de pagina. Helaas hebben we nog geen greenlist-WhatsApp, maar wel e-mail en social media Je weet ons te vinden dus!
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: tips om duurzamer te internetten.
- Bekijk ook: tips voor het vinden van goede tweedehands gagdets. Scheelt een hoop!
Bronnen: BBC, Trouw, Trengo. Photo credits: hoofdbeeld: Cotton Bro (Pexels).