Verschillende milieuvriendelijke wasstrips op een berg vuile was voor wasmachine.

Zijn wasstrips milieuvriendelijk?

Geinig hoor die wasstrips! Een klein, heerlijk geurend papiertje doet de was. Je hebt geen grote plastic flessen meer nodig en de wasmachine zou er langer schoon van blijven, want minder zeepresten. Maar hoe duurzaam zijn die wasmiddeldoekjes nou? Wij krijgen er veel vragen over. En er is maar één manier om hier achter te komen. We gaan op onderzoek uit! Volg de heerlijke geur!

Wat zijn wasstrips?

Wasstrips of wasmiddeldoekjes zijn dunne, compacte velletjes gemaakt van (of met) super geconcentreerd wasmiddel. Deze velletjes leg je op de bodem van je wasmachinetrommel en het vervangt het oude bekende wasbolletje met vloeibaar wasmiddel (of waspoeder in het klepje als je dat tot nu toe liever gebruikt). Geloof het of niet, maar die wasstrips of wasmiddeldoekjes lossen gemakkelijk op in water en beloven je was net zo stralend schoon te krijgen als je oude vertrouwede wasmiddel. Kortom, een revolutie in wasmiddelland als we de producenten van die innovatieve doekjes moeten geloven. En dus zijn we er ook mee gaan wassen. Spoiler: we zijn ook enthousiast, maar de ene wasstrip is de andere niet, zo blijkt.

Ecologische ingrediënten in wasmiddelstrips

Onze volgers zijn ook geïnteresseerd in die wonderlijke wasdoekjes en vragen ons regelmatig of wasstrips duurzaam zijn. Dat is een lastige vraag. Eigenlijk vraag je daarmee dus of wasmiddel duurzaam is. Je kunt niet over een hele productgroep zeggen of het duurzaam is (of niet). Net als bij wasmiddel heb je ook bij wasstrips aardig wat keuze en dus ook veel verschillen. Dus ja, sommige wasstrips zijn (net als sommige wasmiddelen) beter voor het milieu, omdat ze betere ingrediënten of andere mooie eigenschappen hebben. En andere zijn dat minder of misschien wel helemaal niet.

Als we het wasmiddeldoekje van dichterbij bekijken dan valt het op dat de producenten graag vertellen over de duurzame eigenschappen van hun product. Op de verpakking zie je mooie termen waar je groene hart sneller van gaat kloppen: ‘milieuvriendelijk’, ‘ecologisch’ of ‘gemaakt van plantaardige ingrediënten’. We willen je groene glow niet verpesten, maar helaas zegt dit maar weinig. De termen ‘milieuvriendelijk’ of ‘ecologisch’ zijn geen beschermde namen. Iedereen mag het op zijn of haar product zetten. Dus deze wasstrip kán een duurzamere keuze zijn, maar het hoeft niet. Wat de verpakking ook mag zeggen. De reporters van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde hebben dat akelig blootgelegd toen zij de groene claims van schoonmaakmiddelen gingen onderzoeken.

Ook Milieu Centraal bevestigt dit. Zij stellen ook dat het niet te zeggen is of een wasstrip met plantaardige ingrediënten beter voor het milieu is dan een product op basis van aardolie. Plantaardige grondstoffen zijn weliswaar hernieuwbaar en raken niet op in tegenstelling tot aardolie, maar voor het telen van gewassen is veel landbouwgrond, pesticiden, kunstmest en water nodig. En ook dat belast het milieu. Je verwacht het misschien niet, maar een schoonmaakproduct met synthetische ingrediënten kán een duurzamere keuze zijn dan een product dat is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Ingewikkeld? Er is nog meer wat je erover moet weten.

Wasmiddelstrips hebben het voordeel dat ze minder verpakking nodig hebben en minder plaats innemen tijdens het transport. Toch hoeven ze niet altijd duurzamer te zijn dan vloeibaar wasmiddel.

Minder plastic verpakkingen door wasstrips

Die kleine geconcentreerde wasstrips koop je in een charmante kartonnen verpakking, een soort envelopje. Dáág megaflessen met vloeibaar wasmiddel! En daar raken onze volgers meteen enthousiast van. Zij zien het als hét grote voordeel dat zij geen plastic flessen meer hoeven te kopen. Dat is zeker prettig, maar het echte voordeel van die miniverpakkingen zit bij transport eerder in het proces (niet zozeer bij jou). Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te snappen dat er veel meer wasstrips in een vrachtwagen passen dan al die liters wasmiddel, wat vaak voor meer dan 90% uit water bestaat. Onnodig. Dus minder transport betekent minder luchtvervuiling en minder brandstofverbruik. In dat opzicht hebben wasstrips een voordeel. Kijk, zo zien we het graag.

Zuinig doseren met wasmiddelstrips

Zuinig doseren is dé tip als je je wasmiddel duurzamer wilt gebruiken. Het is beter voor je machine, je kleding en je verspilt minder. Dat geldt natuurlijk ook voor wasstrips. En daarom hebben veel wasstrips een heel handig kartelrandje waardoor je makkelijk de doekjes kunt halveren. Doe dat dus ook, want dat is een goeie gewoonte. Meer over duurzaam wassen vind je in ons artikel over duurzaam wassen.

Nadelen van wasstrips

Die wasstrips zijn veelbelovend en hebben zeker een aantal mooie eigenschappen, maar er zijn ook minder enthousiaste geluiden. Wasstrips zijn vaak nog duurder dan traditionele wasmiddelen, wat een drempel kan zijn om ze te gebruiken. Goed doseren en dus doekjes halveren, scheelt veel! Bovendien zijn niet alle gebruikers even enthousiast over de wasresultaten, zo laat deze test van de Consumentenbond zien. Gelukkig zijn er heel veel verschillende wasstrips op de markt, en we horen bij thegreenlist.nl juist veel positieve verhalen van gebruikers. Zelf zijn we ook niet achtergebleven met testen van een aantal merken, zoals The Good Brand, Yokuu, Brauzz en Briters, en ook wij zijn enthousiast. Hoewel we het vaak met de Consumentenbond eens zijn, hebben we dit keer dus een andere ervaring.

Zitten er microplastics in wasstrips?

Over het wasresultaat maken wij ons dus niet zo druk, maar er is wel iets anders wat ons verontrust. Zoals je wellicht weet, komen microplastics voor in schoonmaakproducten, zo ook in wasmiddel helaas. Dit bleek uit onderzoek van Plastic Soup Foundation. En dat is slecht nieuws, want ze worden door fabrikanten bewust toegevoegd (why?) en zo belanden ze via de afvoer in de natuur. En net als bij ‘gewone’ wasmiddelen kunnen er ook in wasstrips microplastics zitten. Bij sommige merken heb je geluk: de fabrikant heeft het op de verpakking gezet dat hun product geen microplastics bevatten. Maar anders kom je er maar lastig achter, want helaas hoeven fabrikanten niet alle ingrediënten van wasmiddel weer te geven op het etiket. Hmmm, dat maakt wasstrips mogelijk minder fris dan ze ruiken…

Om nog even in de plastichoek te blijven: in sommige wasstrips blijkt het ingrediënt polyvinyl alcohol (PVA) te zitten. En daar schrokken we best wel van, hoewel het vooralsnog wel als veilig wordt bestempeld. PVA ken je wel. Het zit ook in dat filmlaagje dat om vaatwastabletten zit. Het lost op in water en is biologisch afbreekbaar. Daardoor zou het niet bijdragen aan de plastic soep. Zeggen ze… Want er zijn ook kritische onderzoeken die aantonen dat PVA in principe gewoon plastic is dat ‘oplost’ of uiteenvalt in microplastics en op de bodem van de oceaan terug te vinden is. Meer onderzoek daarnaar blijkt noodzakelijk om te concluderen of het nu wel of geen microplastics zijn. Wordt hopelijk vervolgd dus.

Bij thegreenlist.nl testen we graag nieuwe duurzame producten, zoals wasstrips.

Waar kun je dan wel op letten bij die nieuwe wasmiddeldoekjes?

Milieuvriendelijker wasmiddel herken je aan een milieukeurmerk zoals Ecogarantie, Nordic Swan Ecolabel, EU Ecolabel of Ecocert. Dit keurmerk garandeert een zo klein mogelijke belasting van het milieu en ook worden microplastics daarmee uitgesloten. Maar omdat wasstrips relatief nieuw zijn en certificering vaak lang duurt en niet goedkoop is, zijn we nog geen wasstrips tegengekomen met een ecologisch keurmerk. Dat maakt een goede keuze maken lastiger. Dus totdat deze markt volwassen is geworden, zit er niets anders op dan heel goed naar de ingrediënten kijken en de fabrikant te checken. Wasstrips die geen keurmerk hebben, maar bij ons wel hoge ogen gooien omdat ze andere mooie eigenschappen hebben zoals een duurzame missie, milieuvriendelijke ingrediënten, vegan en/of microplasticvrij zijn: Brauzz, Yokuu, The Good Brand, Eco-Max, OceanSaver, True Earth, HappySoaps, Zense, Briters en Cosmeau.  

En, zijn wasstrips milieuvriendelijk?

Onze conclusie: wasstrips kunnen zeker een goede keuze zijn, maar zoals we al eerder concludeerden in een artikel over duurzaam wassen: het echte verschil maak je niet met je wasmiddel, maar met hóé je wast. Hoe vaak gebruik je de wasmachine, welk wasprogramma gebruik je en op welke temperatuur was je? Ook het doseren en milieuvriendelijk kiezen van je wasmiddel spelen een rol, maar het komt pas na je eigen wasgewoonten. Heb je die gewoonten door de wasstraat gehaald? Dan is kiezen voor beter wasmiddel je volgende groene stap. En dan kunnen wasstrips, helemaal de merken met milieuvriendelijke keurmerken of met duurzame ambities, een goeie keuze zijn. Vergeet ze niet te doseren door ze in de juiste maat te scheuren of te knippen. Succes ermee! Mocht je nog een fijne wasstriptip hebben – goed scrabblewoord – , dan horen we het uiteraard graag!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: vloeibaar wasmiddel: RDNE Stock project (Pexels), wasmachinetrommel: Mascha Bongenaar, Saskia wasmachine: Angela de Vlaming, hoofdbeeld en overige foto’s: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Foto van Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: