Vegan potgrond en tuinaarde.

Vegan potgrond en tuinaarde? Waarom is niet alle potgrond diervriendelijk?

Of je nu een enthousiaste balkontuinier bent, een fanatieke stadsboer of je huis inmiddels op een ware urban jungle lijkt – vroeg of laat heb je een zak potgrond of tuinaarde nodig. Want een gezonde bodem is dé basis voor blije planten. Maar wist je dat veel potgrond allesbehalve groen is? Sterker nog, er kunnen dierlijke restproducten in zitten. Say what?! Wij snappen dat je daar even van opkijkt. Daarom hebben we uitgezocht waarom écht vegan potgrond nog steeds eerder uitzondering dan regel is.

Wat zit er precies in potgrond en tuinaarde waardoor het vaak niet plantaardig is?

We denken al snel dat potgrond en tuinaarde simpelweg uit… nou ja, uit grond of aarde bestaan. Maar dat is iets te kort door de bocht. In werkelijkheid is het vaak een mix van verschillende ingrediënten. Potgrond is een luchtig mengsel van veen, boomschors, compost en meststoffen, ideaal voor planten in potten. Tuinaarde daarentegen is zwaarder en bestaat vooral uit tuinturf en compost, bedoeld om de bodemstructuur in de tuin te verbeteren. Maar let op: beide producten kunnen meststoffen bevatten die niet zo plantaardig zijn als je misschien denkt. Whut?!

Vleesafval in je potgrond en tuinaarde?! Hoe zit dat?

Ja, je leest het goed: dierlijke restproducten in je potgrond of tuinaarde. Klinkt misschien een beetje gek, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Dit komt op twee manieren in je groene vingers-avontuur terecht: via compost en via dierlijke meststoffen. Hoe zit dat? Veel potgrondsoorten bevatten compost, een mix van plantaardige én dierlijke resten. Daarnaast worden er soms dierlijke meststoffen aan toegevoegd. En dat is precies waar het interessant – of juist een beetje creepy – wordt. Want die meststoffen bestaan uit restproducten uit de (intensieve) veehouderij, zoals vetten, botten en bloed.

Bloedmeel en beendermeel: wat is het?

Twee bekende dierlijke meststoffen die je in potgrond en tuinaarde kunt tegenkomen, zijn bloedmeel en beendermeel. De namen zeggen het eigenlijk al: bloedmeel wordt gemaakt van gedroogd en fijngemalen bloed en zit vol stikstof, een essentiële voedingsstof die planten helpt bij de groei van bladeren en stengels. Beendermeel bestaat uit vermalen botten en levert fosfaat, wat bijdraagt aan sterke wortels en een betere bloei. Deze meststoffen worden veel gebruikt omdat ze effectief en relatief goedkoop zijn, maar echt noodzakelijk? Nee, niet per se. Tijd om op zoek te gaan naar plantaardige – vegan – alternatieven!

Hoe zit het dan met vegan potgrond?

Gelukkig kan het ook anders. Vegan potgrond en tuinaarde maken gebruik van plantaardige meststoffen, zoals zeewierextract, algenkalk, compost van groenafval en vermicompost (wormenmest). Deze natuurlijke ingrediënten zorgen voor een goede voedingsbalans in de bodem, zonder dat er dierlijke restproducten aan te pas komen. Sterker nog, veel soorten vegan potgrond is net zo voedzaam als reguliere potgrond en draagt bovendien bij aan een gezonder bodemleven. Zeewier en algen bevatten bijvoorbeeld veel mineralen, terwijl compost van groenafval en wormenmest de bodemstructuur verbeteren en de biodiversiteit stimuleren. Kortom: alle voordelen, zonder de creepy toevoegingen!

Zowel voor je kamerplanten als je tuinplanten heb je zo nu en dan een flinke schep (of zakken) potgrond en tuinaarde nodig. Terwijl jij nietsvermoedend lekker met je vingers in de aarde zit, kan het zomaar zo zijn dat de door jou gekozen potgrond of tuinaarde dierlijke resten bevat. Ja, die stoffen hebben een voordeel voor je tuin, maar er zijn ook plantaardige alternatieven die net zo goed zijn!

De ‘beste’ keuze: vegan potgrond die turfvrij is

Wil je écht een duurzamere keuze maken? Kies dan voor vegan potgrond die turfvrij is! Daarmee vermijd je niet alleen dierlijke restproducten, maar ook veen, een hoofdbestanddeel van veel potgrond en tuinaarde. En tja, als we dan toch bezig zijn… veen is ook niet bepaald een groen vriendje. De winning ervan is een ramp voor het milieu: het veroorzaakt CO2-uitstoot en vernietigt waardevolle natuurgebieden. Gelukkig zijn er steeds meer turfvrije en vegan potgrond alternatieven op de markt. Al eerder schreven we uitgebreid over turfvrij tuinieren en hier vind je een handig lijstje met betere potgrondmerken. Spot jij nog een goed merk? Laat het ons weten, dan vullen we de lijst aan!

Meer tips voor meer leven in de tuin!

Bronnen: consumentenbond.nl, pokon.nl, bustotaal.nl, tuinshop.nl, amica-plantaardig.nl, bio-kultura.nl, ecostye.nl, dcm-info.nl, mamabotancia.nl. Photo credits: hoofdbeeld: kaboompics.com (Pexels), overig: kamerplanten: Cottonbro (Pexels), tuinieren: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Aafke Heijns-Post

Aafke Heijns-Post

Aafke is van de details en zo zien we het graag: dat de dingen die we met je delen kloppen. Ze woont met haar gezin in de Noordoostpolder waar ze een groener leven ontdekt.
Foto van Aafke Heijns-Post

Aafke Heijns-Post

Aafke is van de details en zo zien we het graag: dat de dingen die we met je delen kloppen. Ze woont met haar gezin in de Noordoostpolder waar ze een groener leven ontdekt.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: