CHALLENGE DAG 178: Duurzaam schoonmaken

Na mijn make-up tafel en badkamer deel ik dit keer een momentopname van mijn schoonmaakmiddelen. Want kan ik daarmee ook minder (negatieve) impact maken? Bekijk wat ik hier nu heb liggen! Spoiler: deze poetsvrouw is hier nog niet zo ver mee.

Duurzamer schoonmaken

Schoonmaken doe ik niet graag (sterker nog: ik laat het doen), dus kostte het mij extra veel moeite om zin te maken en mij hierin te verdiepen. Hoe kan ik hier minder impact maken op mens, milieu, dier en klimaat? Low impact dus. En wat vind ik hier belangrijk? Nu helpt het wel dat ik net voor mijn verzorgingsproducten een masterplan heb gemaakt, een checklist waaraan mijn beauty-producten eind 2020 moeten voldoen. Hoppa, deze kan ik natuurlijk ook toepassen op mijn schoonmaak-stuff. De eerste stap is hiermee gezet.

  1. Geen microplastics meer.
  2. Geen hormoonverstorende ingrediënten (meer).
  3. 100% dierproefvrij.
  4. Plasticvrij is geen must, recyclen wel.
  5. Méér natuurlijkere ingrediënten in mijn schoonmaakkastjes.
  6. Ik ben niet per se tegen conserveringsmiddelen.
  7. Klimaatneutrale productieketen moet het streven zijn van het schoonmaakmerk.
  8. Net als zorg voor mens en milieu topprioriteit moet hebben. 

Natuurlijke schoonmaakproducten

Onlangs heb ik geleerd dat er voor beautymerken twee hele fijne keurmerken zijn waarop je kunt letten. Zo weet je zeker dat het uit natuurlijke ingrediënten bestaat en het duurzaam geproduceerd is met respect voor mens, dier en natuur. Als het voor cosmetica bestaat, dan zal er vast voor schoonmaakmiddelen ook wel iets bestaan. En dat klopt. Er zijn dus keurmerken waarop je kunt letten bij de aankoop van je schoonmaakspul. Met name het keurmerk eco-garantie heeft mijn aandacht.

Hulp van zero waste expert

Nu hielp het voor dit project wel iets dat ik het boek ‘Leven zonder afval’ onlangs heb gelezen. Naast zero waste tips heeft de auteur ook een waslijst aan schoonmaaktips voor mensen (zoals ik) die duurzamer willen kopen. Met name mooie, duurzame schoonmaaktips uit grootmoederstijd. I like. Als moeder met een fulltime baan en een hobbyblog heb ik namelijk niet de ambitie om zelf schoonmaakmiddelen te gaan brouwen. Daarnaast geloof ik dat we pas écht een duurzame verandering in gang kunnen zetten als we een grote groep in beweging krijgen. En ik geloof dat de meeste mensen eerder bereid zullen zijn om anders te kopen.

Geen zero waste doel

Verder krijg ik weleens een geschrokken reactie op Instagram van mensen die zien dat ik niet verpakkingsvrij leef! Dat klopt, dat is een andere challenge ;). Ik ben meer van de kerk van Babette Porcelijn (De Verborgen Impact) en ben ik dus niet tegen verpakkingen of plastic. Uiteraard wel tegen zwerfplastic en microplastics, maar ik sta achter haar conclusie dat verpakkingsmaterialen okay zijn omdat ze een relatief weinig negatieve impact maken en verpakking en plastic ook mooie eigenschappen hebben. Daarnaast zijn wij ook gedreven afvalscheiders thuis.

Foto van mijn ecologische schoonmaakproducten

Om die reden schrijf ik daarom bewust ‘lower impact’ en niet ‘low impact’ omdat ik dus nog niet helemaal het vertrouwen heb dat ik hier een topprestatie ga leveren dit jaar. Wel ben ik al trots op een aantal producten die ik duurzamer en vooral natuurlijker heb vervangen al. Maar ik kan ook nog wel wat hulp gebruiken dus. Tadaa, hier dus een snapshot van mijn duurzamere schoonmaak kant.

Nieuw en dus bewuster:

  • Herbruikbare houten afwasborstel
  • Loofah plant spons zonder microplastics
  • WC-reiniger van Marcel’s green soap
  • Sophie Green Soap allesreiniger
  • Natuurazijn
  • Baking soda
  • Aleppo zeep
  • Ecover wasmiddel en wasverzachter
  • Vlekkenzout tegen kledingvlekken

Niet duurzaam vervangen nog:

  • Vaatwasblokjes
  • Glassex
  • Allesreiniger (om in emmer te doen)
  • Antikal
  • Glasreiniger
  • Dikbleek

Schoonmaakmiddelen koop je nog wel nieuw?

Ik wil graag onderzoeken hoe ik duurzamer kan leven. Daarom ben ik een uitdaging met mezelf aangegaan: ik wil proberen om een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen. Natuurlijk zijn er van die dingen, zoals schoonmaakmiddelen, die je nog wel nieuw moet kopen. Daarvoor heb ik met mezelf afgesproken dat ik het wel nieuw, maar duurzamer koop. Om die reden ontek ik nu schoonmaakmiddelen die beter zijn voor mens, dier en milieu.

Bekijk meer over mijn duurzame challenge.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: