Search
tweedehands gadgets en elektronica tips

Tweedehands smartphone of tablet? Tips voor het vinden van tweedehands gadgets!

Met een iets oudere smartphone kun je prima overweg. En een spiksplinternieuwe tv kijkt niet per se lekkerder dan eentje die een paar jaar ouder is. Kortom, elektronica en gadgets kun je dus ook prima tweedehands kopen. Dit is een megagoede duurzame stap, want juist de productie van dingen met een batterij en stekker belasten de aarde flink. Zoveel kleine onderdelen en zoveel schaarse grondstoffen! Maar waar moet je zijn? En wanneer koop je nou ‘gewoon’ tweedehands en wanneer kies je voor refurbished? David is onze gadgetfreak en neemt het even met je door.

Tweedehands gadgets en elektronica

Babette Porcelijn heeft in haar boek De verborgen impact uitgerekend dat als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander, we bijna vier aardes per jaar nodig heb­­­­ben. Vier aardes? En we hebben er maar één! Met andere woorden: een gemiddelde Nederlander moet driekwart (!) van zijn levensstijl inleveren om binnen de draagkracht van onze planeet te komen. Niet het bekende lijstje van energieverbruik, afval en je auto zijn het meest belastend voor de planeet, maar juist die verrekte spullen zijn de grootste vervuiler voor een gemiddeld persoon in Nederland. En je raadt het al… binnen die spullencategorie zijn die elektronica en gadgets de grootste viespeuken. Andere onderzoeken ondersteunen deze visie ook. Zo blijkt uit onderzoek dat alle gadgets, internetgebruik en dataverkeer samen verantwoordelijk zijn voor 3,7% van de wereldwijde uitstoot (bron: BBC).

Wanneer refurbished en wanneer ‘gewoon’ tweedehands kopen

Veel spullen kun je prima tweedehands vinden. Zo ook de meeste dingen met een stekker. Maar wanneer koop je gadgets en elektronica refurbished (dus bij een speciale winkel waar apparaten eerst worden nagekeken) en wanneer kun je net zo makkelijk ‘gewoon’ tweedehands kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats?

  • Koop refurbished als het apparaten zijn die intensief gebruikt worden en sneller kunnen (om)vallen. Een smartphone, tablet of laptop zijn gadgets die mogelijk bij een vorige eigenaar schade hebben opgelopen, ook al zie je dit aan de buitenkant niet. Bij dit soort kleine en gevoelige gadgets is mijn tip om voor iets meer zekerheid te gaan. Bij een refurbished aankoop weet je in ieder geval dat het apparaat ook aan de binnenkant gecheckt en gefixt is als dat nodig is. Bovendien krijg je vaak garantie op een refurbished aankoop. De beste refurbished apparaten koop je bij een winkel met een keurmerk. Dit kun je controleren op de website keurmerk-refurbished.nl.
  • De keuze voor refurbished is ook mijn advies bij apparaten waarvan bekend is dat ze lastig te repareren zijn. Of een gadget goed te repareren is, kun je online checken op ifixit.com.
  • Elektronische apparaten die bij mensen thuis veilig op één plek staan (zoals een televisie, audioapparatuur of een computerbeeldscherm) kun je volgens hem prima ‘gewoon’ tweedehands kopen.
  • Hetzelfde geldt voor tweedehands apparaten waarvan je weet dat ze wel tegen een stootje kunnen zoals keukengadgets, een tv, een computerscherm en huishoudelijke apparaten. Het voordeel van Marktplaats of Facebook is dat er een groot aanbod is. Hierdoor is er vast wel iets in de buurt te vinden voor een zacht prijsje. Ik ben ook fan van de verkoopsite tweakers.net/aanbod.


Je tweedehands gadgetaankoop goed timen

Het klinkt misschien een beetje raar, maar door je tweedehands gadgetaankoop goed te timen, kun je mogelijk flink wat geld besparen. Zodra een bedrijf een nieuw model telefoon/gadget/tv/etc. uitbrengt, verlagen ze de prijs van de oudere toestellen in de winkel. Dit heeft ook direct een effect op de tweedehands prijs. Koop je tweedehands gadget vlak nadat een nieuw model uit is gekomen, en je hebt een nog betere deal.

Tweedehands gadgets zoals een laptop, tablet, tv of smartphone kun je prima kiezen. Er is tegenwoordig zoveel veilige keuze door refurbished winkels!

Tweedehands gadgets kopen? Huren zou je bedoelen!

Je kunt heel wat handige gadgets en elektronica ook huren of lenen. Dit is vooral handig bij apparaten die je niet dagelijks nodig hebt zoals gereedschap. Lenen of huren van een ander bespaart je geld en ruimte in je huis. Peerby is het bekendste platform om spullen te huren van buurtgenoten. Dit is ook een tip als je zelf ongebruikte spullen hebt liggen: je kunt hier dus geld mee verdienen door het uit te lenen! Andere deelinitiatieven waar volgers en lezers enthousiast over zijn: gadgets en elektronica huren bij grover.com. En voor alle gebruiksvoorwerpen met een stekker die je niet zo vaak nodig hebt, is biyu.world een tip. Tot slot, is de bouwmarkt ook altijd handig om te onthouden. Hier verhuren ze ook heel wat gereedschap.

Wordt jouw volgende aankoop een tweedehands gadget?

Hopelijk heb je met dit artikel handvatten – en meer zelfvertrouwen – gekregen om je volgende gadget of elektronica aankoop tweedehands of refurbished te doen. Er zijn tegenwoordig zoveel mooie apparaten zo goed als nieuw tweedehands te koop. Door niet altijd voor het allernieuwste model te gaan, kun je een hoop geld besparen en nog steeds even lekker scrollen/swipen/kijken. En dat een tweedehands gadgetaankoop een grote duurzame stap is, geeft toch nóg een beter gevoel?

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: De verborgen impact, BBC. Photo credits: hoofdbeeld: Angela de Vlaming, overig: Ksenia Chernaya (kind bij tv), Antoni Shkraba (ontwerper).

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: