CHALLENGE DAG 355: De beste tweedehands elektronica gadgets

Mijn man peinst er niet over om mee te doen aan mijn ‘buy nothing new jaar’, maar blijkbaar inspireer ik hem wel. Ook hij kiest nu vaker tweedehands. Hij heeft veel verstand van- en liefde voor elektronica en sinds kort koopt hij dat vooral refurbished en tweedehands. Met zijn gouden tips vind ook jij de mooiste gadgets en bespaar je veel geld.

Tweedehands elektronica tips: gek op alles met een stekker

Maak kennis met mijn man, David (36). Net als veel mannen houdt hij ook van spullen met een stekker. Hij is goed op de hoogte van de laatste gadgets, gek op (spel)computers, audioapparatuur en elektrische gitaren. Hij kan een aardig potje house draaien op onze draaitafel en in zijn vrije tijd doet hij een online programmeer-cursus. En als er thuis iets stuk is, dan kan hij het eigenlijk altijd wel goed en netjes maken zonder een professionele klusjesman in te schakelen. Zelf vindt hij het te veel eer, maar in mijn wereld ben je dan gewoon een expert en dus volg ik zijn elektronica-tips altijd blind.

Tweedehands elektronica: goed voor portemonnee & enorme klimaatklapper

In deze blogpost deelt mijn man tips om elektronica tweedehands te kopen. Tweedehands elektronica scoren is niet alleen een enorme besparing, het is ook echt een klimaatklapper. Onze spullen staan op nummer één in de impact top 10 (nog boven vlees eten, autorijden, vliegen)*. En dat spullen de ranglijst aanvoeren komt voor een kwart uit de verborgen impact van onze elektronica aankopen.

Elektronica kopen wij graag tweedehands of refurbished

Stel jezelf eerst de vraag: heb je nieuw écht nodig?

“Stel jezelf altijd eerst de vraag: heb je echt het allernieuwste model nodig of kun je ook prima uit de voeten met de functionaliteiten van een ouder model? Want als je niet per se het nieuwste van het nieuwste nodig hebt, dan adviseer ik altijd om eerst naar tweedehands of refurbished te kijken. Tegenwoordig kun je op zoveel plekken goede apparatuur vinden, vaak ook nog met garantie”, aldus David. Thuis hebben wij daarom onlangs een nieuw QHD beeldscherm tweedehands gekocht omdat een nieuw 4K scherm wel tof, maar niet een must is voor ons computerwerk.

Hoog op het verlanglijstje van David staat nog een ultra wide beeldscherm. “Deze zijn net nieuw, dus nog niet in het tweedehands circuit te koop. Dit soort items zet ik dan op mijn verlanglijstje voor de toekomst. Ik weet dat er mensen zijn die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben. Over twee jaar zetten zij het dan weer te koop zodra er weer een innovatie op de markt komt. Ik sla dan meteen mijn slag.”

Check voor je koopt of er een nieuw model wordt aangekondigd

Wat heeft de release-datum van een nieuwe smartphone nou te maken met de aankoop van jouw beoogde tweedehandsje? Nou héél veel dus, zo blijkt! David: “Over het algemeen is het zo: als er een nieuw model op de markt komt, dan zakt de prijs van oudere -en ook tweedehands- modellen meteen. Door je tweedehands aankoop slim te plannen, kun je dus veel geld besparen.”

Beste plekken om tweedehands te kopen

Hoewel er tegenwoordig zoveel goede plekken zijn om tweedehands of refurbished te kopen, volgt David vaak wel hetzelfde rondje. Hier komen zijn tips:

1. Refurbished winkels voor kleine, draagbare gadgets

“Gadgets die makkelijk kunnen (om)vallen zoals een smartphone, laptop of tablet koop ik het liefst refurbished. Bij kleine, draagbare gadgets kan er bij een vorige eigenaar toch zomaar van alles gebeurd zijn. Bijvoorbeeld schade door een valpartij wat je aan de buitenkant niet ziet. Bij een refurbished store wordt dat eerst allemaal nagelopen en krijg je ook vaak garantie. Dat vind ik een prettig idee.” Ook apparaten waarvan bekend is dat ze lastig (of niet) te repareren zijn, koopt David liever bij zo’n winkel. Of een gadget reparabel is, kun je eenvoudig online checken op I fix it.”

2. Hidden gem: preloved gadgets in pandjeswinkels

Verder is David fan van pandjeswinkels. Bestaat dat nog? Ja dus. Van die winkels waar mensen spullen heenbrengen om direct en snel cash te krijgen. Ook wel bekend als ‘cash converters’. David: “Wat veel mensen niet weten is dat de apparaten helemaal worden nagelopen en je ook vaak garantie krijgt. Ik heb daar onlangs een heel mooi docking station gekocht voor de nieuwe thuiswerkplek. Nooit verwacht natuurlijk dat iemand dat daar langs zou brengen.”

3. Tweedehands elektronica kopen bij experts van Tweakers.net

Tweakers.net heeft ook een verkoopsite en David is fan. “Het mooie hiervan is dat de gebruikers van Tweakers tech-savvy zijn. Daarnaast hebben de verkopers een expert-rating op hun profiel en heb je dus een goede indruk van wie je iets overneemt. Dat komt op mij altijd heel betrouwbaar over en al mijn aankopen hier waren tot nu toe hartstikke goed.”

4. Tweedehands elektronica gadget via Marktplaats

De televisie op de slaapkamer, het beeldscherm van de computer en de draaitafel komen van Marktplaats. Elektronica dat bij mensen thuis doorgaans veilig op één plek staat, koop ik gewoon en naar tevredenheid op Marktplaats ook. Het voordeel hiervan is: groot aanbod en altijd wel in de buurt iets te vinden.”

Meer tweedehands shoptips van thegreenlist.nl

*Bron: De Verborgen Impact

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: