Voor op het groenere restaurantlijstje: Choux in Amsterdam. Fine dining waarbij de natuur, lokaal en seizoensgebonden eten centraal staan. Kortom, pure verwennerij én een avond die je niet snel zal vergeten. Wij genoten van het zesgangenmenu. Voldaan, jazeker! Maar het smaakte ook naar meer.
Duurzaam eten in Amsterdam bij Choux
Choux is een restaurantbeleving die niet goed onder woorden te brengen is, merken we. Choux is op alle fronten anders. Vergeten groenten, minder bekende vissoorten – hallo beekridder–, kruiden waarvan je nog nooit gehoord had, kooktechnieken die je niet dagelijks tegenkomt (fermenteren!). En dan maken ze ook nog (te) gekke en vooral verrassende combinaties. Er is niks waarmee we het kunnen vergelijken. Dus proberen we dat ook maar niet. Neem het dessert. Dat geeft een beeld van onze struggle: ‘een bordje – kunstwerkje? – van aardbeien in sparrensiroop, onrijpe aardbeitjes in ananas-kruidolie, gekonfijte dennen- en sparrenkegels, een saus van amandelmelk en lievevrouwebedstro, en een verfrissende sorbet van klaverzuring en spar!’ Volg je het nog? Hoeft ook niet, je moet het gewoon gaan proeven.
Choux is een restaurant met duurzame ambities, niet te verwarren met een plantaardig restaurant. In het zesgangenmenu, dat wisselt met de seizoenen, komt ook duurzame – niet industriële – vis voor. Op verzoek kan er uiteraard een vegetarisch of veganistisch menu geserveerd worden. Dat is geen enkel probleem.
Duurzame gastronomie, maar wel ontspannen
Achter Choux zit chef-kok Merijn van Berlo. Hij heeft een missie om ‘duurzame gastronomie’ tot in de puntjes te beheersen. En dat kun je dus zelf gaan beleven in zijn restaurant op steenworp afstand van het centraal station – goed met het openbaar vervoer te bereiken dus. Top! Kies je voor Choux, dan kies je voor een restaurantbeleving met alles erop en eraan. Echt een avondje uit. Maar het is er zeker niet stijfjes. Gelukkig maar.



Het aardbeiendessert met sorbetijs van klaverzuring en spar. En ‘de tuin’ van Choux, een kleine groene oase in Amsterdam met het centraal station op de achtergrond.
Uit eten bij Choux
Zodra je je entree maakt, vallen twee dingen op. Wijn. Heel veel wijnflessen. En weckpotten! Kijk maar eens of je alles kunt ontcijferen wat er in die potten drijft. Al het glaswerk is niet alleen onderdeel van het interieur, het is ook verweven met het menu. Al die wijnen zijn van wijnwinkel Zuiver Wijnen waarmee het pand gedeeld wordt en die de wijnkaart onder hun hoede hebben genomen met natuurwijnen uit Europa. Heel tof: ze hebben een aantal Oost-Europese wijnen op de kaart staan die je zeer waarschijnlijk niet eerder ergens bent tegengekomen. Houd je het liever alcoholvrij, dan bieden ze ook een bijzondere pairing met sappen.
Het verhaal achter de weckpotten komt van 621 Ferments. Zij zorgen voor de natuurlijke smaakmakers door producten te fermenteren en te upcyclen. Snap je nu waarom Choux niet in een hokje te plaatsen is? Choux heeft nog geen Michelinster, maar het zal ons niet verbazen als ze die binnenkort wel in de wacht slepen. Misschien wel twee, want ze verdienen wat ons betreft ook een groene ster! Omdat Choux werkt met de producten die in het seizoen groeien, heb je altijd een goede reden om je vaker in de watten te laten leggen.
Bekijk meer over dit bijzondere restaurant.
Hun Instagram is ook een plaatje!
Adres: De Ruijterkade 128, Amsterdam.
Meer groenere restauranttips in Amsterdam
- Duurzaam eten met een Michelinster bij Restaurant de Kas.
- Poffen, roken, stoven pekelen in een groene oase bij restaurant Pof in Amsterdam-Noord.
- Misschien wel de lekkerste hummus en bloemkool van Amsterdam: Restaurant Mana Mana.
Photo credits: thegreenlist.nl.