Zoek
Restaurant Pof Amsterdam

Lokaal uit eten bij restaurant Pof in Amsterdam

Roken, stoken, pekelen, wekken en natuurlijk poffen: voor ambachtelijke kooktechnieken ben je bij restaurant Pof aan het goede adres. En dat maakt restaurant Pof anders dan anders. Op het groene terrein van stadslandbouwproject NoordOogst in Amsterdam Noord vind je dit bijzondere restaurant midden in het groen. Bij dit kindvriendelijke restaurant met prachtig terras en natuurspeeltuin (!) wordt er gewerkt met lokale ingrediënten, het liefst uit eigen tuin en anders van zo dichtbij mogelijk.

Restaurant Pof

We ontdekten deze hidden gem een paar jaar geleden al en sindsdien zijn we er vaker geweest en tippen we zoveel mogelijk vrienden en kennissen om dit onontdekte duurzame restaurant te gaan proberen. Op nog geen tien minuten van de drukke stad, waan je je in een groene oase. Op het hoge terras met perfecte avondzon, heb je uitzicht over de wijnranken. Geniet van het uitzicht en van een Nederlands wijntje of lokaal Amsterdams biertje direct uit de tanks van de onderburen Friekens. Deze fijne groene setting en het goede eten, zijn absoluut de reden dat restaurant Pof thuishoort in het duurzame restaurantlijstje van thegreenlist.nl.

In het groen bij Pof.

Voedselketen verkorten

Bij restaurant Pof hebben ze een missie: laten zien dat zo lokaal mogelijk eten mogelijk is en lekker is. Naast producten die zijn gekweekt in de eigen achtertuin bij stadslandbouwproject NoordOogst, wordt er zoveel mogelijk gewerkt met producten van buren en uit de rest van Nederland. ‘Ons doel is om de voedselkilometers te minimaliseren. Slechts enkele uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld onze koffie en hop, komen van ver.’ Wat het restaurant verder duurzaam maakt, is dat de lokale en seizoensgebonden groenten de hoofdrol spelen in de keuken. Er wordt gewerkt met wat er in het seizoen is: prei, aubergine, boontjes, courgette, koolrabi, spitskool, parika, noem het maar op.

Vegetarisch en veganistisch eten in Amsterdam

De meeste gerechten zijn vegetarisch en veganistisch. Het beperkte vlees dat op de menukaart staat, is niet-industrieel en komt van de varkens in de achtertuin. Ook hier komt de filosofie van de korte keten terug. De varkens worden gehouden door stadsboer Johan en zijn onderdeel van het project ‘Buitengewone Varkens’ die eerst een leven kunnen wroeten en spelen in de wei. Ook hier is het duurzame en circulaire gedachtegoed doorgetrokken: de varkens krijgen een circulair mengvoer uit de overschotten van de tuinderij en brouwerij.

Poffen bij restaurant Pof

De chef-koks van restaurant Pof maken gebruik van ambachtelijke kooktechnieken waarbij ‘poffen’ centraal staat. Dit gebeurt in een speciaal daarvoor ontworpen oven van Mibrasa. Tijdens het poffen worden de producten op hoge temperatuur in eigen schil gegaard zonder water of olie toe te voegen. Hierdoor blijven voedingsstoffen behouden en ontstaat een bijzondere smaakbeleving. Naast poffen, wordt er ook gestoofd, gebrouwen, gepekeld en gewekt.

  • POF: het in de schil bereiden van voedsel door het sterk te verhitten zonder water of olie toe te voegen.
  • ROOK: het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen.
  • STOOF: het langzaam gaar maken van voedsel in gesloten pan waardoor smaken vermengen.
  • RAUW: het onverhit verwerken van voedsel; spelen met structuur en snijtechnieken.
  • BROUW: het koken en vergisten van ingrediënten tot een drank of ‘brouwsel’.
  • PEKEL & WEK: het conserveren van voedsel: door inlegging in zout of verhitting en koeling in glazen potten.

Gerechtjes delen bij restaurant Pof

Mix en match: op de avondkaart van restaurant Pof staan tussengerechtjes die je gezellig met elkaar kunt delen en kunt aanvullen met de dagkaart. We schuiven op een nazomerse avond aan voor de speciale barbecue tafel waar een selectie van specialiteiten en favorieten werden geserveerd.

Op de Pof BBQ tafel: spitskool met pittige, gerookte, paprika-tomaten salsa, bloemkool met salsa verder van zuring, gepofte prei met chimichurri van citroentijm. Verder: brood met dips, een verse koolzalade en maïskolf. Als toetje een pruimentaartje met gepofte pruim.

Circulair interieur van restaurant Pof

Restaurant Pof is gevestigd in een oude voetbalkantine, ook in het interieur komt de duurzame gedachte terug met veel tweedehands meubels en hergebruikte materialen. Restaurant Pof is geopend van woensdag tot en met zondag. Doordeweeks zijn ze geopend vanaf 12:00 uur en in het weekend vanaf 10:00 uur. Dit maakt het een perfecte weekend hang out voor gezinnen met jongere kinderen, terwijl de kids banjeren over het terrein en slurpen van de huisgemaakte limo, kun jij genieten van een lekkere koffie en een appel-karameltaartje met gepofte appel of een hartig hapje…

Natuurspeeltuin bij Pof, ideale plek dus ook om met het gezin te komen.

Vlindertuin Mot in Mokum

Als je in de maanden mei tot en met september (overdag) komt aanwaaien, dan is het ook de moeite waard om een bezoekje te brengen aan vlindertuin Mot in Mokum. Vlinderman Nicky weet alles over vlinders, bijen en andere kriebelbeestjes. We hebben hem eerder hierover geïnterviewd.

Restaurant Pof zit op de Meteorenweg 280 in Amsterdam Noord. Er is ruime en gratis parkeergelegenheid voor de deur. Bekijk meer over dit restaurant.

Meer duurzaam in Amsterdam tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: