Zoek
Smart #1

Duurzaam, elektrisch en comfortabel: met Smart #1 kom je nog eens ergens en hóé!

Smart, je weet wel die kekke auto, is terug van weggeweest. Nog steeds even hip, alleen nu een stuk ruimer. De Smart #1 ofwel Smart hashtag one heeft een opvallend ontwerp en je kunt met een volle batterij een flink stuk rijden. David, altijd geïnteresseerd in nieuwe elektrische auto’s, duikt er voor thegreenlist.nl in en ontdekt dat deze futuristische auto aan allerlei fijne details heeft gedacht om elektrisch autorijden nog makkelijker te maken.

Elektrisch rijden in een Smart

In samenwerking met Smart

Als hoofd mobiliteit thuis, heb ik de verantwoordelijkheid om beslissingen te nemen over onze auto. Sinds wij thuis duurzamer leven, houd ik geïnteresseerd de ontwikkelingen op de elektrische automarkt bij. Want op een dag gaan wij ook overstappen naar elektrisch rijden. En dus was ik verheugd om te lezen dat Smart een nieuwe elektrische auto heeft uitgebracht. Hoe meer keuze, hoe makkelijker het wordt om een passend elektrisch model te vinden. Deze nieuwe Smart is, zoals je van Smart mag verwachten, opvallend. Wat moet je weten over deze nieuwe elektrische Smart #1?

Elektrisch rijden is de toekomst

Het is niks nieuws wat ik je nu ga vertellen, maar ongeveer een kwart van alle CO2-uitstoot in de Europese Unie wordt veroorzaakt door het vervoer van mensen en goederen. Auto’s zijn één van de grote boosdoeners van dit verhaal. Hoe zat dit ook alweer? Autorijden is vervuilend voor de planeet omdat verreweg nog de meeste auto’s gebruikmaken van fossiele brandstoffen, namelijk benzine en diesel, voor de opwekking van energie. Niet voor niets wordt daarom vanaf 2035 de verkoop van benzine- en dieselauto’s verboden in de EU. De meest logische vervanger voor deze benzine- en dieselauto is voorlopig nog de elektrische auto. Totdat er een andere innovatie zoals bijvoorbeeld groene waterstof doorbreekt.

Als je besluit een nieuwe auto aan te schaffen, is het belangrijk hier een weloverwogen keuze in te maken. Een elektrische auto is de meest logische keuze, gezien de wetgeving die eraan komt. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat het, ondanks dat een elektrische auto belastend is om te maken, het duurzamer is om je auto benzineauto te vervangen voor een elektrische auto. Maar ja… een nieuwe auto koop je niet zomaar natuurlijk.

Mocht je je gaan oriënteren op een nieuwe auto, check dan beslist ook even deze nieuwe elektrische auto van Smart. Deze auto is van allerlei handige snufjes voorzien en met een volle batterij kun je flink wat kilometers maken (400 tot 440 kilometer is het beloofde bereik, afhankelijk van wel type je kiest, maar daar kom ik zo op). Het bereik van een elektrische auto is belangrijk om goed naar te kijken. Dit is wat ik erover heb ontdekt en wat mij aansprak over de nieuwe Smart #1!

Smart #1, spreek uit als Smart hashtag one

Smart is terug van weggeweest, het bedrijf heeft een transformatie ondergaan en is nu onderdeel van de Mercedez-Benz group en Geely, bekend van Volvo, Polestar en Lotus. Hun nieuwe elektrische auto is de Smart #1 (uit te spreken als Smart hashtag one). Thuis kennen wij Smart nog van de kekke ultra-compacte tweezitters, maar met de wedergeboorte van Smart is hier echter een koerswijziging in gekomen. Nog steeds even hip, maar een stuk ruimer: met een lengte van 4,27 meter en hoogte van 1,64 valt deze auto in het SUV segment. Bepaald geen kleintje dus.

Ondanks de grote maat, is de nieuwe Smart lichter dan andere populaire elektrische modellen. Deze e-auto weegt 1.800 kilo. Hiermee is de auto lichter dan de Tesla Model 3 en Volkswagen ID.3, om even een paar populaire modellen te noemen. Doordat elektrische auto’s een stuk zwaarder zijn dan benzineauto’s, slijten de banden sneller en brengt dit een toename in fijnstof en microplastics met zich mee. Hierom is het gewicht van de auto zeker een factor om rekening mee te houden. Het is daarom fijn, ook vanuit duurzaam oogpunt, dat de Smart #1 relatief gezien een lichtere elektrische auto is. Maar er is meer…

De 66kWh-accu van de Smart #1 maakt gebruik van een gelijkstroom (DC) snellaad technologie, waarmee de auto volgens Smart binnen 30 minuten van 10 tot 80% kan worden geladen bij geschikte snelladers. Fijn, je bent zo weer on route. Meer weten over de Smart hashtag one? Check it out!

Voor ieder wat wils: de Smart #1 is beschikbaar in drie uitvoeringen

De nieuwe elektrische Smart #1 is beschikbaar in drie uitvoeringen, de Pro+ is het instapmodel en heeft een motor met 272pk en je kunt op een volle batterij zo’n 400 kilometer mee rijden. De Premium is luxer uitgevoerd en brengt je nog verder met een groter bereik van 440 kilometer. Dan is er ook nog de sportieve Brabus, welke een 428pk motor onder de kap heeft. Deze flinke motor gaat wel iets ten koste van het bereik (400 kilometer).

Handig: thuis opladen

Bij de aanschaf van je auto krijg je ook een expert aan huis die een krachtige thuislader, een smart charge@home, komt installeren.

Duurzaam, elektrisch en comfortabel: wat de Smart #1 een elektrische autorijder nog meer te bieden heeft

  • Gebruiksgemak met een digitaal ecosysteem, een touchscreenscherm waarmee je alle handige apps kunt bedienen. De auto heeft een AI spraakassistent, je kunt gewoon tegen ‘m praten.
  • Met een Hello smart app ben je altijd met je auto verbonden en heb je altijd realtime informatie over de actieradius, accustatus, locatie en bandenspanning. Kortom, geen verrassingen!
  • Ingebouwde vermoeidheidsdetectie: oogvolgtechnologie om je ogen en je vermoeidheidsniveau in de gaten te houden. Zodra de camera vermoeidheid bij het rijden detecteert, krijg je een waarschuwing op het instrumentenpaneel en ook een waarschuwingsgeluid.
  • Veilig rijden met een autonoom noodremsysteem en een assistent voor uitwijkmanoeuvres.
  • Stel de auto samen naar je eigen smaak: je kunt kiezen uit een eigen kleurencombinatie.
  • ‘Smart’ design met koplampen van CyberSparks LED+, eindeloze opties voor sfeerverlichting in 64 kleuren en 20 niveaus en oalala: de Smart #1 heeft een panoramisch zonnedak.

Elektrische auto gebouwd op open source platform

Nog een interessant technisch feitje over deze auto: de Smart #1 is gebouwd op Geely’s Sustainable Experience Platform, dat is een open-source ontwerp waar autofabrikanten hun model op kunnen baseren. In de toekomst zullen meer auto’s uit het portfolio van Zeely hier gebruik van gaan maken, denk aan de Polestar 4 en de Volvo EX30. Daarnaast staan zij open voor samenwerkingen met concurrerende automerken, zo zou het Chinese Baidu interesse hebben in dit platform. Dit hergebruik juichen we bij thegreenlist.nl alleen maar toe.

Ook elektrisch rijden met een Smart?

Al met al vind ik de Smart #1 zeker een kandidaat om over te stappen naar een elektrische auto. De auto heeft het formaat en bereik voor de zaterdagse hobby’s en is absoluut niet de zwaarste of de duurste in zijn klasse. Daarnaast is het goed te horen dat de onderliggende techniek de basis zal vormen voor een breed scala aan modellen. Het hergebruik van technologie komt namelijk de prijs en kwaliteit ten goede. En een persoonlijke mening, maar deze Smart lijkt de vloek op lelijke goedkopere elektrische auto’s te doorbreken. Er zijn prachtige elektrische auto’s op de markt, maar deze kosten al snel rond de 80.000 euro. De Smart #1 is sinds begin maart te bestellen met een instapprijs van 40.495 euro. Meer weten over deze Smart en alle handige extra’s? Check de online catalogus van Smart!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Smart.

Share

Picture of David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
Picture of David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: