Zoeken
Duurzame schoenen van Wildling Shoes.

Duurzame schoenen review: heel gezin gaat ‘barefoot’ op Wildling Shoes

Ken jij het fenomeen minimalistische schoenen al? Ook wel bekend als ‘barefoot schoenen’? Deze duurzame schoen zorgt ervoor dat het lijkt alsof je op blote voeten loopt waardoor alle spieren in je lijf het werk doen. Dit is goed voor je lichaam en vooral opgroeiende kinderen zouden hier veel baat bij hebben. Wij testen als gezin minimalistische ‘barefoot’ schoenen van Wildling Shoes. Duurzame schoenen die goed zouden zijn voor je lijf én de planeet. Dat belooft veel goeds!

Zoektocht naar duurzame schoenen is lastig

In samenwerking met Wildling Shoes

Damesschoenen en kinderschoenen voor mijn zoon Frank (6) probeer ik tegenwoordig ook duurzamer te kiezen. Ik let op materialen en probeer leder te vermijden. Regelmatig scoor ik een mooi tweedehands paar schoenen zowel voor mijzelf als mijn zoontje. Omdat ik mij bewust ben van het feit dat tweedehands schoenen niet heel goed voor je zijn, probeer ik wel altijd een tweedehands paar te scoren waarop nauwelijks is gelopen, bijvoorbeeld omdat iemand een verkeerde maat heeft gekocht (ik check de zool en de neus altijd goed). En als schoenen kapot gaan, dan gaan we eerst naar de schoenmaker voordat we besluiten een nieuw paar aan te schaffen. Je leest het, ik ben best duurzaam bezig, ook op schoenenvlak. Maar de wereld van fair fashion schoenen en al helemaal minimalistische schoenen was compleet nieuw voor mij. Totdat ik met mijn gezin Wilding Shoes mocht proberen.

‘Barefoot’ een gezonde keuze voor kinderen en volwassenen

Mijn volgers tippen mij al tijden dat ik voor Frank duurzame ‘barefoot’ kinderschoenen moest overwegen. Uit Australisch onderzoek blijkt ook dat deze minimalistische schoen goed is voor opgroeiende kinderen. Het beste is om zoveel mogelijk op blote voeten door het leven te gaan, maar voor schoolgaande kinderen is dat niet mogelijk. Zij adviseren daarom voor flexibele schoenen met een lichtgewicht en een platte zool bij kinderen. Tot deze conclusie komen zij nadat zij een groep kinderen negen maanden hebben onderzocht. De ene helft droeg gewone schoenen en de andere helft droeg barefoot schoenen. Na negen maanden bleken de kinderen met minimalistische schoenen een veel betere balans en sterkere spieren te hebben.

Gezondheidsvoordelen voor volwassenen

Ook voor volwassenen zijn er gezondheidsvoordelen die pleiten voor deze lichtere schoenen. Je doet veel meer een beroep op je spieren waarmee typische westerse gezondheidsklachten zoals rug-, heup- en knieproblemen verminderen of zelfs helemaal voorkomen kunnen worden. Dus toen Wildling Shoes vroeg of wij als gezin hun duurzaam geproduceerde minimalistische schoen wilden reviewen, zeiden we zonder twijfel ‘ja’! Ook manlief David was meteen enthousiast, omdat hij uit de sportwereld enthousiaste verhalen heeft gehoord over dit type schoen.

Vader en zoon dragen duurzame schoenen: minimalistische barefoot schoenen van Wildling Shoes.

Wilding Shoes: eerlijk en duurzaam geproduceerde schoenen

Duurzaamheid zit de kern van het Duitse merk Wildling Shoes en daarom is dit een schoenentip die absoluut in het groenere lijstje van thegreenlist.nl hoort. Oprichters Anna en Ran Yona worden gedreven door het inzicht dat 98% van de kinderen wordt geboren met gezonde voeten en dat slechts 20% van de kinderen dat behoudt als ze volwassen zijn. Ze willen kinderen goede, gezonde schoenen bieden van natuurlijke materialen en ook aan de ouders is gedacht, want vanaf maat 18 tot en met maat 48 kun je bij ze terecht. Schoenen van Wildling Shoes zijn handgemaakt in Portugal van ecologische en natuurlijke materialen door mensen die een eerlijke beloning hebben gehad voor hun vakmanschap. Kortom duurzaam en ‘fair’ dus.

Hoe is het om op minimalistische schoenen door het leven te gaan?

Onze minimalistische schoenenavontuur begint al in de webshop waar we uit het ruime aanbod een paar mogen kiezen. We vallen alle drie op het medium hoge model. David gaat voor de kleur grijs en Frank en ik twinnen en kiezen voor dezelfde schoen in het groen. De winkelprijs van de kinderschoen bedraagt 99 euro, onze schoenen kosten in de webshop 129 euro per paar. We wachten in spanning op de bestelling uit Duitsland en binnen een dag hebben we de schoenen al in huis.

Een minimalistische schoen dragen is écht anders en echt wennen. Dit is onze ervaring:

  • Bij het uitpakken zijn we meteen positief verrast; de schoenen zijn echt precies zo leuk en sportief als op de foto in de webshop. Schoenen waarmee we in connectie staan met ons lijf en de natuur, maar toch trendy zonder geitenwollensokkenwalm.
  • Als je de schoenen voor het eerst aantrekt, denk je meteen ‘dit is anders’. Het is echt even wennen om een schoen te dragen die zo licht en ‘vrij voelt’, helemaal als je net wisselt.
  • Na een tijdje gebeurt het omgekeerde en vind je een gewone schoen juist zwaar en (te) voorgevormd voelen.
  • Zodra je de schoenen aantrekt, voel je je houding veranderen. Ik kan me goed voorstellen dat van grote invloed is op je houding en spieren.
  • Het is prettig om op de schoenen te lopen. Je voelt jezelf flexibel en licht, te vergelijken met blote voeten of sokken binnenshuis.
  • Frank is meteen fan van de schoenen: hij trekt ze aan en rent weg. Frank: ‘Dit zijn springschoenen.’
  • De kinderschoenen hebben een veter van elastiek, een supermakkelijke schuifconstructie waarmee kinderen zelf hun veters strakker en losser kunnen doen.
  • Wij vinden de schoenen niet geschikt om op natte winterse dagen buiten te dragen (te koud), maar zodra de zon schijnt zijn ze perfect. Voor de lente en herfst kun je aparte wollen zooltjes bestellen, heel fijn. Verder is er een speciale spray van het merk om de schoenen waterafstotend te maken, dat heb je wel nodig in Nederland.

Barefoot schoenen zijn flexibele schoenen voor kinderen.

Hoe vallen barefoot schoenen van Wilding Shoes?

Online nieuwe schoenen uitzoeken, is natuurlijk best lastig, helemaal als je een schoenenmerk niet kent. Wilding Shoes heeft een handige app waarmee je de maten goed kunt inschatten. De app is alleen beschikbaar in het Duits, maar ik vermoed dat je er wel uitkomt. Uit de app blijkt dat we onze normale maat nodig hebben en dat klopt ook is onze ervaring bij het passen. Hieruit concluderen wij dat Wildling Shoes gewoon goed op maat vallen, niet groot en niet klein. Mocht je nou erachter komen dat de schoenen toch niet goed passen: retouren is gratis!

Duurzame schoenen: ga voor barefoot schoenen!

Onze conclusie is dat mijn volgers gelijk hebben: zowel voor kinderen als voor volwassenen zijn minimalistische schoenen van Wildling Shoes een goed duurzaam idee. Het zit prettig, is goed voor je houding, je lijf en je voelt je meer ‘geaard’. Voor kinderen zijn de positieve gezondheidseffecten op de lange termijn mogelijk nog groter. Bovendien steun je met deze aankoop ondernemers die de mode-industrie echt van binnenuit willen veranderen. En voor de modellen hoef je het ook niet te laten: ze hebben een ruim aanbod: hoge, medium hoge, lage schoenen en zomerse slippers en alles in tal van kleurtjes. Kortom voor ieder wat wils dus.!

Meer weten over de zomer- en wintercollectie? Bekijk de website en webshop van Wildling Shoes.

Meer duurzame fashiontips van thegreenlist.nl

Duurzaam gezin op duurzame schoenen: minimalistische barefoot schoenen van Wildling Shoes.

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: