Voor de spiegel in de kringloopwinkel.

Kringloop shoptips: Zo vind je de mooiste winterkleding

Is je garderobe al compleet voor de winter? Winterkleding, gemaakt van mooie materialen, kan al snel prijzig zijn. Kan, maar hoeft niet. Want ik vind ook regelmatig prachtige winterse items in de kringloop. In deze blogpost deel ik mijn kringloop shoptips in de winter. Zo scoor ik warme winterse kringloopparels!

Kringloop shoptips

Kringloop shoptip #1: Kijk goed naar het label in het tweedehands kledingstuk

Word je hebberig van een kringloopwinkel? Of ben je meer het type die door de overdaad aan kleding nooit kan slagen? In beide gevallen kun je erbij gebaat zijn om bij de selectie goed naar de labels van kledingstukken te kijken, want labels leiden je naar echte kringloopparels.

Ik doe altijd mijn eerste selectie op kleur. Hierdoor kan ik al veel kledingitems links laten liggen, maar er blijft ook nog veel te veel over wat wel mijn smaak is. Help! Om betere keuzes te maken, check ik vervolgens altijd het label: wat is het materiaal en welk merk is het? Helemaal bij winterkleding vind ik het belangrijk dat het kwalitatieve natuurlijke materialen zijn die mij warm houden. Ik probeer synthetische stoffen zoveel mogelijk te vermijden (deze laten ook microplastics los bij het wassen) en ik boycot tegenwoordig een aantal fast-fashion merken, hoe leuk ik het kledingstuk ook vind.

Kringloop shoptip #2: Vergeet de herenafdeling van de kringloopwinkel niet

Zoek je een wollen vest of een warme wintertrui? Neem dan vooral ook een kijkje op de herenafdeling van de kringloopwinkel. Deze kringloop shoptip slaan veel mensen over en dat is zonde! Vaak zijn wintervesten en -truien best groot en zwaar en hierdoor gebeurt het regelmatig dat deze dameskleding per ongeluk op de herenafdeling terechtkomt. De sorteerders zien het dan niet goed. Zo heb ik twee jaar terug een prachtig wollen damesvest bij de herenafdeling gevonden voor 3,50 euro. In de winkel zocht ik het merkje op met mijn telefoon en een soortgelijk vest kost nieuw circa 170 euro. Je begrijpt dat ik deze schat niet heb laten liggen en dat ik sindsdien ook altijd de herenafdeling helemaal omkeer.

Het label van een vest dat ik voor €3,50 kocht in de kringloopwinkel. Een gemiddeld vest van dit merk kost nieuw al snel zo’n 170 euro.

Kringloop shoptip #3: Shop grondig en kam elke hoek goed uit

Kende jij deze kringloop shoptip al? Niet alleen de herenafdeling, ook donkere hoekjes en rommelige mandjes zijn de moeite waard om uit te kammen. Juist de onaantrekkelijke hoekjes en verstopte manden hebben mijn aandacht omdat ik weet dat veel mensen dit overslaan, dus des te groter is de kans dat er een schat ligt. Je kunt er zomaar fijne winterse accessoires tegenkomen zoals mutsen, oorwarmers, handschoenen en warme maillots (de laatste vaak nog helemaal nieuw in verpakking).

Kringloop shoptip #4: Ontdek wat de beste shoptijd van je favoriete kringloopwinkel is

De meeste kringloopwinkels hebben elke dag nieuwe spullen en toch helpt het als je weet rond welke tijd nieuwe kleding doorgaans de winkel wordt ingebracht. Mijn tip is om rond die tijd te gaan shoppen. Vaak is er wel een vriendelijke verkoper die je deze informatie kan geven. Verder helpt het om een tijdstip te kiezen dat het doorgaans niet te druk is zodat het ook een beetje ontspannen is (dus niet op zaterdagmiddag gaan).

In de regen in een winkelstraat in Nijmegen met mijn mooie vintage winterjas uit de kringloopwinkel.

De vintage teddyjas die ik in de kringloop vond

Zo heb ik een keer op een rustige vrijdagmiddag bij toeval een prachtige vintage teddy-jas gescoord voor nog geen tien euro, een jas waar ik al heel lang naar op zoek was. Deze werd toevallig op een rek de winkel ingereden toen ik er was. Sowieso slaag ik altijd goed voor winterjassen in de kringloopwinkel. Ik hoor vriendinnen vaak kreunen en steunen over hun grote uitgaven aan winterjassen. Neem eens een kijkje in de kringloopwinkel zeg ik dan. Grote kans dat je thuiskomst met een prachtige, warme (merk)jas voor nog geen 20 euro!

De 7 zekerheden van shoppen in de kringloopwinkel

Jumbo heeft ze, maar voor kringlopen heb ik ze bedacht :). Aanvullend op bovenstaande kringloop shoptips kunnen deze zeven zekerheden je helpen om meer uit je shopuurtje te halen:

  1. Maak vooraf een lijstje van dingen die je tweedehands nodig hebt (of een moodboard in het geval van interieur)
  2. Ga alleen shoppen in een tweedehands winkel
  3. Neem je tijd, minimaal 1 uur effectief shoppen
  4. Kleed je makkelijk, kringlopen is top sport
  5. Ga op zoek naar kleuren en materialen die passen bij jouw stijl
  6. Experimenteer: bezoek meerdere kringloopwinkels in de regio om te ontdekken waar de mooiste spullen worden ingebracht
  7. Niet tevreden? Breng het weer in. Kleding verdient het om weer gedragen te worden!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl?

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: