Zoetzure komkommer, atjar keti moen recept.

Lekker komkommergerecht: zoetzure komkommer (atjar keti moen)


Dit zoetzure komkommergerecht komt uit de Indonesische keuken en is heerlijk bij een vegetarische rijsttafel, maar je kunt dit simpele groentegerecht veel vaker uit de koelkast trekken. Wat dacht je van een paar plakjes op een broodje vega hotdog, een broodje tempeh, (vega) kip of op een gezellige schaal bij een barbecue. We krijgen direct trek bij het schrijven. Duurzaam is dit bijgerecht beslist ook, want door het inleggen kun je de komkommer wéken in de koelkast bewaren. Selamat Makan!

Atjar keti moen, een makkelijk gerecht met komkommer

Atjar keti moen is een traditioneel Indonesisch bijgerecht, waarbij dunne plakjes komkommer worden ingelegd in een zoetzure marinade van azijn, suiker en kruiden. Dit gerecht is niet alleen geliefd om zijn frisse en pittige smaak, maar ook vanwege zijn lange houdbaarheid. Het inleggen zorgt ervoor dat de komkommers wekenlang houdbaar blijven, wat dit gerecht extra duurzaam maakt.

Een komkommer, natuurazijn, een weckpot en wat specerijen. Meer heb je niet nodig voor dit frisste bijgerecht: zoetzure komkommer (atjar-keti-moen).

Welke komkommer is duurzamer?

Bij het kiezen van de duurzaamste komkommer in de supermarkt zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Komkommers zijn op zich al een duurzame keuze, vooral omdat ze vaak lokaal worden geteeld en weinig energie verbruiken bij de productie. Vaak vind je Nederlandse komkommers in de schappen, wat de milieubelasting door transport minimaliseert. Maar er zijn toch enkele verschillen. Zo vind je biologische komkommers vaak verpakt in plastic, terwijl niet-biologische varianten meestal zonder verpakking komen. Dit roept de vraag op: welke is duurzamer? Hoewel het plastic om de biologische komkommer misschien onnodig lijkt, is het belangrijk te weten dat de teelt van biologische komkommers vaak minder belastend is voor het milieu. Minder gebruik van pesticiden en kunstmest zorgt voor een gezondere bodem en biodiversiteit. Daarom is de biologische komkommer, ondanks de plastic verpakking, meestal de duurzamere keuze.

Interessant feitje: biologische groenten moeten duidelijk gekenmerkt worden als biologisch. Dit is de reden waarom biologische komkommers vaak in plastic verpakt zijn, ondanks dat het paradoxaal lijkt.

Zoetzure komkommer, atjar keti moen recept.

Zoetzure komkommer: atjar keti moen

Bedenk goed wat je met je laatste komkommer doet! Atjar keti moen is een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken, maar deze ingelegde komkommers kun je op veel meer broodjes en bij veel meer maaltijden kwijt. En het is zo makkelijk!
No ratings yet
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 1 pot

Keukengerei

  • grote weckpot of lege jampot (zorg voor een ruime pot)
  • snijplank
  • mes

Ingrediënten
  

  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 1 el suiker
  • 1 tl zout
  • azijn
  • water
  • optioneel 2 teentjes knoflook
  • optioneel rood pepertje voor extra pit en andere kruiden

Instructies
 

  • Snijd de komkommer in dunne plakjes.
  • Doe de komkommers in de pot.
  • Snijd de ui in halve ringen en voeg ze toe aan de pot.
  • Doe zout en suiker erbij.
  • Vul de pot voor ongeveer de helft met een mengsel van water en azijn (zelfde verdeling). Zorg dat de komkommer onder water komen te staan. Het is belangrijk om ruimte over te laten, omdat bij wecken de hoeveelheid vloeistof stijgt.
  • Voeg een flinke eetlepel sambal (en eventuele kruiden) toe en roer totdat de suiker is opgelost.
  • Zet je komkommergerecht nu vier uurtjes in de koelkast. Daarna kun je weken plezier beleven aan dit heerlijke bijgerecht.
Trefwoord komkommer, zoetzure komkommer

Meer receptentips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Foto van David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
Foto van David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: