Dit zoetzure komkommergerecht komt uit de Indonesische keuken en is heerlijk bij een vegetarische rijsttafel, maar je kunt dit simpele groentegerecht veel vaker uit de koelkast trekken. Wat dacht je van een paar plakjes op een broodje vega hotdog, een broodje tempeh, (vega) kip of op een gezellige schaal bij een barbecue. We krijgen direct trek bij het schrijven. Duurzaam is dit bijgerecht beslist ook, want door het inleggen kun je de komkommer wéken in de koelkast bewaren. Selamat Makan!
Atjar keti moen, een makkelijk gerecht met komkommer
Atjar keti moen is een traditioneel Indonesisch bijgerecht, waarbij dunne plakjes komkommer worden ingelegd in een zoetzure marinade van azijn, suiker en kruiden. Dit gerecht is niet alleen geliefd om zijn frisse en pittige smaak, maar ook vanwege zijn lange houdbaarheid. Het inleggen zorgt ervoor dat de komkommers wekenlang houdbaar blijven, wat dit gerecht extra duurzaam maakt.



Een komkommer, natuurazijn, een weckpot en wat specerijen. Meer heb je niet nodig voor dit frisste bijgerecht: zoetzure komkommer (atjar-keti-moen).
Welke komkommer is duurzamer?
Bij het kiezen van de duurzaamste komkommer in de supermarkt zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Komkommers zijn op zich al een duurzame keuze, vooral omdat ze vaak lokaal worden geteeld en weinig energie verbruiken bij de productie. Vaak vind je Nederlandse komkommers in de schappen, wat de milieubelasting door transport minimaliseert. Maar er zijn toch enkele verschillen. Zo vind je biologische komkommers vaak verpakt in plastic, terwijl niet-biologische varianten meestal zonder verpakking komen. Dit roept de vraag op: welke is duurzamer? Hoewel het plastic om de biologische komkommer misschien onnodig lijkt, is het belangrijk te weten dat de teelt van biologische komkommers vaak minder belastend is voor het milieu. Minder gebruik van pesticiden en kunstmest zorgt voor een gezondere bodem en biodiversiteit. Daarom is de biologische komkommer, ondanks de plastic verpakking, meestal de duurzamere keuze.
Interessant feitje: biologische groenten moeten duidelijk gekenmerkt worden als biologisch. Dit is de reden waarom biologische komkommers vaak in plastic verpakt zijn, ondanks dat het paradoxaal lijkt.

Zoetzure komkommer: atjar keti moen
Keukengerei
- grote weckpot of lege jampot (zorg voor een ruime pot)
- snijplank
- mes
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 eetlepel sambal oelek
- 1 rode ui
- 1 rode peper
- 1 el suiker
- 1 tl zout
- azijn
- water
- optioneel 2 teentjes knoflook
- optioneel rood pepertje voor extra pit en andere kruiden
Instructies
- Snijd de komkommer in dunne plakjes.
- Doe de komkommers in de pot.
- Snijd de ui in halve ringen en voeg ze toe aan de pot.
- Doe zout en suiker erbij.
- Vul de pot voor ongeveer de helft met een mengsel van water en azijn (zelfde verdeling). Zorg dat de komkommer onder water komen te staan. Het is belangrijk om ruimte over te laten, omdat bij wecken de hoeveelheid vloeistof stijgt.
- Voeg een flinke eetlepel sambal (en eventuele kruiden) toe en roer totdat de suiker is opgelost.
- Zet je komkommergerecht nu vier uurtjes in de koelkast. Daarna kun je weken plezier beleven aan dit heerlijke bijgerecht.
Meer receptentips van thegreenlist.nl
- Ook uit Indonesië en ook zo lekker is deze vegan rendang.
- Een waanzinnig toetje is deze sticky rice mango.
- Of wat dacht je van dit vegan bordje saté.
Photo credits: thegreenlist.nl.