Tips voor duurzame schoenzolen.

Microplastics van je schoenzolen?

Ojee, heb je net een paar fraaie, misschien tweedehands stappers gekocht, blijkt er een nieuw probleem: de schoenzolen! De zolen van veel schoenen vormen een groot milieuprobleem. Ze zijn vaak gemaakt van synthetische materialen zoals kunststof, wat bijdraagt aan de verspreiding van microplastics in het milieu. Hoe zit dat?

Yikes, schoenzolen die microplastics loslaten

Microplastics zijn piepkleine stukjes plastic, meestal kleiner dan vijf millimeter, die wereldwijd in ons milieu opduiken en een groeiend probleem vormen. Ze ontstaan door het slijten of afbreken van grotere plastic voorwerpen, zoals autobanden die tijdens het rijden minuscule deeltjes verliezen, of door het wassen van synthetische kleding, waarbij miljoenen vezels in het water terechtkomen. Meer hierover vind je in ons artikel over synthetische kleding en microplastics. Ook zwerfvuil dat langzaam afbrokkelt is een boosdoener en om het nog een tikkie erger te maken: in heel wat make-up en verzorgingsproducten worden bewust microplastics toegevoegd om het beter smeerbaar te maken of een grovere structuur te geven – zoals bij tandpasta. (Een microplasticvrije tandpastatip is ReBloom, mocht je nu geschrokken zijn van dit bericht). Maar ook onze schoenzolen dragen bij aan het microplasticprobleem en niet zo’n beetje ook, zo blijkt.

De zolen van je schoenen spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van microplastics.

De schoenzool als veroorzaker van het microplasticsprobleem

Een Duitse studie kwam tot de conclusie dat de slijtage van schoenzolen op plaats zeven staat van de grootse veroorzakers van microplastics. Dat is meer dan bijvoorbeeld microplastics afkomstig van kunststofverpakkingen (plaats acht), het wassen van kleding (plaats tien) en microplastics afkomstig van cosmetica (plaats zeventien). Dit is iets waar je weinig over leest, terwijl er wel alternatieven zijn. Dus als je de mogelijkheid hebt, kies dan het liefst voor schoenen met een zool gemaakt van een natuurlijk materiaal. Uiteindelijk belanden al deze microplastics – ook van onze schoenen – in onze rivieren, oceanen en zelfs in ons voedsel, met mogelijke schadelijke gevolgen voor mens en natuur.

Duurzame schoenzolen: materialen, materialen, materialen!

We zouden thegreenlist.nl niet zijn als we niet ook met wat tips op de proppen zouden komen. Want jazeker, ook schoenzolen kun je duurzamer kiezen. Of nou ja, je kunt bij het kopen van nieuwe schoenen checken waarvan de zool is gemaakt.

  • Een mooi alternatief is natuurrubber. Hoewel een zool van rubber ook op den duur zal slijten, komen er geen microplastics in de natuur zoals bij zolen van synthetische materialen. Natuurlijk rubber wordt vaak gewonnen uit de latex van rubberbomen zoals Veja, Vans en Wildling Shoes.
  • Gerecycled rubber kom je ook tegen onder de voeten. Hoewel het top is dat er geen nieuwe grondstoffen zijn gebruikt voor het maken van je schoenzolen, is het microplasticprobleem er niet mee van de baan. Tenzij het 100% natuurlijk rubber is wat is gerecycled zoals het hippe laarsjesmerk A Perfect Jane.
  • Ten derde kom je bij duurzame merken ook weleens schoenzolen tegen van kurk. Kurk is een hernieuwbaar materiaal dat afkomstig is van de schors van kurkeiken. Het is biologisch afbreekbaar en biedt een duurzame optie voor schoenzolen. Kurk heeft ook het voordeel dat het licht van gewicht is en uitstekende demping biedt, wat het comfortabel maakt om op te lopen zoals Nae Vegan Shoes en Birkenstock en Saola shoes.
  • Er zijn ook duurzame schoenenbedrijven die pionieren met hun schoenzolen. Een mooi voorbeeld is het merk Allbirds. Zij hebben een schoenzool ontwikkeld van suikerriet.
  • Een veganist zal het niet met ons eens zijn, maar een leren zool kan ook een duurzamere optie zijn, zeker als je microplastics wilt vermijden. Een leren zool is volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Als je dus op zoek bent naar schoenen die lang meegaan en ook nog eens goed zijn voor het milieu, dan is een paar met leren zolen zeker de moeite waard om te overwegen. Voor leder bestaan goede keurmerken zoals Blauer EngelEU Ecolabel, de Leather Standard van Oekotex en IVN Naturleder. Dan weet je dat het leer eerlijk en veilig is gelooid zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën. Pas wel op dat je niet uitglijdt, want leren zolen kunnen glad zijn.

Goede – vrijwel ongedragen – tweedehands schoenen kopen is een mooie duurzame stap. Maar om de ecologische voetafdruk van je schoenen echt te verkleinen moet je ook naar het materiaal van je schoenzolen kijken. Laat schoenen met synthetische buitenzolen vaker staan om geen microplastics te verspreiden.

Duurzame schoenzolen zonder microplastics

Toen wij in dit onderwerp doken, ontdekten wij al snel dat het maken van een betere keuze helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Ben je op zoek naar nieuwe schoenen, kijk dan eerst eens bij de duurzamere schoenenmerken. Een mooie lijst met duurzame modemerken, waaronder schoenmerken, vind je hier. Vaak maken deze duurzame schoenenmerken al gebruik van duurzamere alternatieven voor hun schoenzolen, want bijdragen aan het microplasticsprobleem willen zij beslist niet. Verder kun je in de webshops van de schoenenmerken alles te weten komen over de gebruikte materalen, inclusief de buitenzool. Kies bij voorkeur voor een natuurlijke zool en vermijd synthetische of gemixte zolen. Succes en wandel-ze!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: hoofdbeeld: Hicret (Pexels), skateboarder: Cottonbro Studio (Pexels), onderkant schoenen: Ketut Subiyanto (Pexels), zwarte schoenen bij witte jurk: Cottonbro Studio (Pexels).

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: