A Perfect Jane, een vegan schoen van appelleer

A Perfect Jane: vegan damesschoenen van appelleer én duurzaam

De hippe dameslaarsjes van A Perfect Jane zijn oogverblindend en ze hebben een boodschap: ook de schoenenindustrie moet eerlijker en milieu- en diervriendelijker worden. Val jij ook als een blok voor de zilveren enkellaarsjes van appelleer met knalgroene zool. ‘Walking on Plants’ is de boodschap. Heb jij ze al gespot? Dit fashion statement is moeilijk te missen. Deze trendy schoenen vallen meteen op!

A Perfect Jane geeft ‘killer boots’ een nieuwe betekenis

‘Het moet toch anders kunnen’ dacht dierenvriend en modeliefhebber Suzanne Harper. Ze was er goed in geslaagd om haar dieet te veganizen, maar toch droeg ze nog wel regelmatig leren schoenen en dus was haar lifestyle nog niet helemaal vegan. Dat voelde niet goed meer, maar alternatieven zijn vaak ook niet veel beter voor de planeet. Veel vegan leer is gemaakt van 100% synthetisch leer, genaamd polyurethaan, van plastic dus. De kwaliteit is vaak niet top. Je gaat erin zweten, ze gaan snel kapot, zijn vaak niet zo modieus en al helemaal niet duurzaam. Toen Suzanne het bij traditionele modemerken niet kon vinden, besloot ze om zelf de perfecte duurzame damesschoen te ontwikkelen. Ze kwam uit in een fruitgaard in Italië, bij appelleer.

Suzanne van A Perfect Jane
Foto: Alexia van der Meijden.

Wat is appelleer?

Appelleer is een innovatief en relatief nieuw vegan materiaal dat PETA-Approved Vegan is. Het woord ‘leer’ kan je op het verkeerde been zetten, want er komt helemaal geen dierenhuid aan te pas. Het is gemaakt van appels en dus plantaardig. Het bijzondere hieraan is dat appelleer dezelfde sterke en unieke eigenschappen heeft als echt leder. Het heeft ook een fijne, gladde afwerking waardoor het heel lang mooi blijft (langer dan andere vegan leersoorten).

Een luxe product

Je ziet dit materiaal steeds vaker terugkomen bij luxe tassen- en schoenenmerken. Het is een innovatief, duurzaam materiaal dat wordt gemaakt van appelresten uit de voedingsindustrie, denk aan klokhuizen, schillen en appelpulp die overblijven na het maken van appelsap. Deze reststromen worden bewerkt tot een supersterk en leerachtig materiaal, zonder dieren(leed). Om zo’n stevige leerachtige stof te krijgen, wordt de appelpulp voor ongeveer 50% gemixt met gerecycled PET of met synthetisch leer.

Minder milieu-impact

Wat de exacte milieu-impact is van appelleder moet nog worden gezocht, maar uit ander onderzoek blijkt dat de milieu-impact van 100% synthetisch leer al drie keer lager is dan van echt leder. Onderzoekers gaan ervanuit dat de impact van appelleer nog veel lager zal zijn, omdat het synthetische materiaal gemixt wordt met appelafval en het rotten van appels (en daarmee het uitstoten van broeikasgassen) voorkomen wordt. Appelleer ontving in 2018 de Technology and Innovation award. Uiteindelijk wil de fabrikant appelleer 100% circulair en plasticvrij maken.

Bron: Techno Fashion World, Fast Company Me & When Sara Smiles.

Appelleer klinkt goed, maar hoe sterk is het echt?

Samen met een Nederlandse schoenenontwerper ging Suzanne in 2020 aan de slag met het ontwerpen van hippe cowboylaarsjes van vegan appelleer. Dat was nog een hele zoektocht, want ze was één van de eerste schoenenmerken in Nederland die hiermee aan de slag ging. Suzanne: ‘Ik heb van alles geprobeerd voor ik bij appelleer uitkwam: plantaardig leer van maïs, van paddenstoelen en zelfs ook van ananas, maar het bleek allemaal niet sterk genoeg voor het maken van laarzen. Bij het spannen van laarzen komt veel kracht kijken en daardoor moet het materiaal sterk zijn.

‘Wil je duurzame schoenen? Kijk dan ook naar de levensduur’

Uiteindelijk ben ik dus uitgekomen bij appelleer, dit innovatieve materiaal bleek als enige wel sterk genoeg. Ik viel er als een blok voor, maar ik wilde natuurlijk wel zeker weten dat het ook écht sterk genoeg zou zijn voor schoenen. Want duurzaamheid gaat ook over de levensduur van schoenen en minder schoenen kopen. Ik liet daarom een testpaar maken en deze doorstond alle proeven. Toen wist ik het zeker: met dit materiaal wilde ik een duurzame en vegan schoenenmerk opzetten.’ En hoe is het afgelopen met dat allereerste testpaar? ‘Die draag ik ruim drie jaar later nog met heel veel plezier. Ze zijn onverwoestbaar.’

Waar komt de naam A Perfect Jane vandaan?

A Perfect Jane is vernoemd naar Suzanne’s hond, Jane, waar ze een bijzonder liefdevolle band mee had. Jane is helaas overleden, maar de liefde leeft voort in het duurzame schoenenmerk waar Suzanne haar ziel en zaligheid in heeft gestopt.

Een duurzaam schoenenmerk opzetten vergt een lange adem

Een vegan schoen van appelleer is een mooie duurzame stap, maar dat maakt een schoen nog niet meteen helemaal duurzaam. Daarvoor moet je als schoenenmerk aan meer zaken gedacht hebben. Toen Suzanne haar appelleer-producent in Italië had gevonden, wilde ze haar hele productie zo duurzaam opzetten. Uiteindelijk is ze uitgekomen bij een familiebedrijf in Portugal dat eerlijk en duurzaam produceert (en daar ook een certificering voor heeft). Dat was niet zomaar geregeld, want Suzanne wilde geen concessies doen: aan elk detail heeft ze gedacht. Zelfs de hak en de zool hebben een bijzonder duurzaam verhaal. De trendy Ibiza-style laarsjes van A Perfect Jane zijn hierdoor écht dier- en milieuvriendelijk geworden. Dat kan je lang niet over alle vegan schoenen zeggen…

Leren schoenen: vaak niet duurzaam en ook niet vrij van dierenleed

Suzanne heeft met A Perfect Jane een missie: ze wil niet alleen beeldschone schoenen maken waar elk mode minnend mens blij van wordt, ze heeft ook een serieuze boodschap. De leerindustrie is niet oké:, leer gaat gepaard met veel dierenleed en milieuvervuiling (zeker in de fast fashion industrie) en gaat vaak ook gepaard met uitbuiting van mensen. Elke keer als je een nieuw paar leren schoenen koopt, houd je deze industrie in stand. Suzanne wil mensen laten inzien dat we hiermee moeten stoppen: ‘Niet alleen een handje vol veganisten, maar iedereen zou ervan doordrongen moeten zijn wat voor schade je aanricht met het kopen van heel wat schoenen, tassen en leren jassen.’

Misstanden in de schoenenindustrie

In de schoenenindustrie spelen helaas dezelfde misstanden als in de kledingindustrie: de productie is vaak milieuvervuilend en oneerlijk, moderne slavernij komt nog steeds voor. Daarnaast speelt bij schoenen ook het materiaal mee, want de meeste schoenen worden gemaakt van leer of polyester. Het maken en bewerken van deze materialen is erg belastend voor het milieu. Vaak wordt over leer gezegd dat het een restproduct is van de vleesindustrie, maar dat blijft een vreselijke industrie en door voor (veel) leer te blijven kiezen, houd je de industrie ermee in stand. Daarnaast is leerproductie alles behalve milieuvriendelijk. Over leerlooierijen in India die gif lozen zijn schandalen bekend en leer uit Brazilië wordt vaak weer gelinkt aan de ontbossing van de Amazone. Waarom gebruiken we het dan nog massaal?

Leer, duurzaam leer en vegan leer

Leer bestaat al zolang mensen zich zijn gaan beschermen tegen de elementen. Een van de grote voordelen van leer is dan ook dat lederen producten vaak lang meegaan. Leer is flexibel en sterk, dat is natuurlijk wel duurzaam. Maar er is ook heel veel niet duurzaam aan leder. Leer wordt gemaakt van dierenhuiden, voornamelijk runderhuiden. Runderen hebben een grote klimaatimpact door de enorme hoeveelheid veevoer en water die ze consumeren en de mest en scheten die ze produceren. Als co-product van de vleesindustrie is leer geen diervriendelijk product.

Heel impactvol: leer looien

En dan is er nog het proces van leerlooien, wat nodig is om de huiden zacht en soepel te maken. In de meeste gevallen is leerlooien een chemisch proces waarvoor enorme hoeveelheden water nodig zijn. Bij dit chemische proces worden veelal vervuilende chemicaliën, zoals chroom, gebruikt. Ook werken leerlooiers vaak onder zware omstandigheden en zijn ze onbeschermd tegen contact met de gevaarlijke chemicaliën. Er wordt vaak beweerd en gedacht dat leer biologisch afbreekbaar is, maar dit is helaas niet het geval. Dit komt door het chemische proces van leerlooien en het daarna verven van leer. Sterker nog; het afdanken van lederen producten zorgt voor veel milieuvervuiling.

Milieuvriendelijk(er) leer is een stap, maar ook niet alles

Beter leer bestaat wel zeker. In Europa heb je een aantal bedrijven die dit op een milieuvriendelijke wijze leer maken, maar ook dit is niet vrij van negatieve impact. Ook voor eco-leer is veel water en energie nodig. Voor beter leer bestaan wel keurmerken waarop je kunt letten zoals Blauer Engel, EU Ecolabel, de Leather Standard van Oekotex en IVN Naturleder. Maar op grote schaal wordt dit nog niet gebruikt want daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan en dat niet past bij de meeste grote ketens.

Gelukkig komen er steeds meer kwalitatieve vegan leersoorten op de markt die milieuvriendelijker zijn en waar helemaal geen dierenleed aan te pas komt, denk aan leer gemaakt van fruit, mais, koffie, cactus, paddenstoelen, kokos en ook zijn er leersoorten die worden gemaakt in een laboratorium. Alleen zijn deze ‘nieuwe’ vegan leersoorten nog niet altijd geschikt voor het maken van laarzen. Met Appelleer kan dat gelukkig wel.

Trendy dameslaarsjes van A Perfect Jane: vegan, duurzaam en stijlvol

Oké, een vegan schoen is een eerste stap naar een diervriendelijke wereld, maar Suzanne wilde met A Perfect Jane een echte duurzame schoen op de markt brengen waar iedereen blij van wordt. Wat is er allemaal duurzaam aan mijn zilveren vegan killer boots en de andere schoenen uit haar collectie?

  • De schoenen van A Perfect Jane worden gemaakt in Portugal bij een familiebedrijf dat al generaties ambachtelijke en eerlijke schoenen maakt.
  • Het appelleer is gemaakt van appels uit reststromen, deze komen uit een boomgaard in Noord-Italië.
  • De schoenen zijn gemaakt van appelleer, een PETA-Approved Vegan materiaal. Dit materiaal wordt (vooralsnog) wel gemixt en gecoat met een PU. A Perfect Jane kiest hierbij voor de meest duurzame variant, namelijk gerecycled PET in combinatie met PU. Dat is vooralsnog de duurzaamste en, niet geheel onbelangrijk, de meest stevige en kwalitatieve optie voor schoenen. Suzanne zou het liefst vegan schoenen maken van 100% natuurlijk materiaal, zonder plastics. Ze kan niet wachten totdat appelleer helemaal circulair is.
  • De binnenzool is van kurk, de buitenzool is van gerecycled rubber en de hak is van hout. De lichtgewicht houten hak heeft Suzanne speciaal in Duitsland laten ontwikkelen. Suzanne: ‘Men zei tegen mij dat een houten hak niet mogelijk was, dat het te zwaar zou zijn. Dat geloofde ik niet, wij Hollanders lopen ook op klompen. En dus ben ik het gaan uitzoeken. Ik belandde in Duitsland bij een bedrijf dat dit speciaal kan maken. Deze hakken gebruiken wij nu op onze laarzen.’

  • ‘Walking on Plants’ is de slogan van het schoenenmerk en dat zie je op speelse wijze terug in de opvallende gerecyclede rubberen buitenzool. Hierdoor herken je ‘A Perfect Jane schoen’ uit duizenden: het is een knalgroen bladnerf. Dit is echt supermooi ontworpen en een prachtig symbool voor de liefde voor de natuur (en het is dé perfecte gespreksstarter op feestjes en werkborrels, want het maakt van deze schoen een echte blikvanger!). Suzanne: ‘Met de buitenzool zijn we weken (wat zeg ik: nachten!) bezig geweest. Van maat 36 tot en met maat 41 moest het blad en de nerven precies kloppen en het mag natuurlijk niet gaan slijten.’
  • A Perfect Jane is onderscheiden met het PETA-Approved Vegan keurmerk; er zijn geen dieren gebruikt bij de productie van deze schoen.
  • De schoenen zijn kwalitatief Dutch Design en ontworpen door een Nederlandse schoenenontwerper met het idee dat je er jaren mee kunt doen. Suzanne is ook groot voorvechter van een bescheiden schoenencollectie met enkele kwalitatieve schoenen waar je jaren meedoet.
  • Met je aankoop steun je het goede doel, 1% van de omzet gaat naar Melief Animal Sanctuary, een Nederlandse dierenopvang net over de grens bij Duitsland waar 1.250 verwaarloosde, mishandelde of met de dood bedreigde dieren een fijn thuis hebben gekregen. Dieren die niet in asielen terecht kunnen of geen kans maken om er ooit nog uit te komen, zijn zo toch verzekerd van een onbekommerd leven.

A Perfect Jane: ‘het kan écht anders: ‘killer boots’ zonder dierenleed’

De opvallende Dutch Design schoenen met een goed verhaal worden opgepikt door duurzame modeliefhebbers over de hele wereld. Vanuit Nederland en op de populaire hippiemarkt Las Dalias op Ibiza verkoopt Suzanne haar prachtige boots en enkellaarsjes aan dames in heel Europa en zelfs ook in Amerika weten ze A Perfect Jane al te vinden. Suzanne bewijst aan de mode-industrie dat het écht anders kan en dat er een markt is voor ‘killer boots’ zonder dierenleed. Inmiddels heeft ze een aardige collectie! Nieuwsgierig geworden? Neem vooral een kijkje in de webshop om alle vegan schoenen van appelleer te bekijken! Wees gewaarschuwd: je wordt er hebberig van!

Een onderhoudstip voor appelleer

‘Het onderhoud is supermakkelijk! Je kunt ze insprayen met bijvoorbeeld een natuurlijke spray, bijvoorbeeld van Collonil. Hun Protect & Care product is een beschermende spray op basis van natuurlijke ingrediënten zoals olijfolie. De olie stoot het vuil af en heeft tevens een verzorgende werking. Het is oplosmiddelvrij en zonder drijfgas. Met een licht vochtige doek neem je het vuil weg, en voila ze zijn weer als nieuw.’

Suzanne van A Perfect Jane

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: animalstoday.nl, BNNVARA, Trouw, Cosh Eco. Photo credits: Alexia van der Meijden, thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: