Soms zie je iets voorbijkomen op Instagram waarvan je meteen denkt: dat moet ik proberen. Deze tagliatelle met rucolasaus, gegrilde groente en pistachenootjes is er zo één. Sas ging de keuken in en kwam uit met een feestelijk bordje pasta en dat in een mum van tijd op een doordeweekse dag. Even de rucola in de blender met citroen, olijfolie en kappertjes, pasta erbij, groente grillen, nootjes eroverheen – en klaar ben je. Dit wil je maken. Wij leggen het stap voor stap uit.
Salsa verde van rucola
Een snelle maaltijd is fijn, maar dan graag wel eentje met wat meer flair dan een standaard studentenhap. Deze tagliatelle met rucolasaus valt precies in die categorie. Even over rucola: ik ben er niet per se fan van – ik heb me er al te vaak bijna in verslikt – maar die nootachtige smaak, die is wél top. En die houden we erin, maar dan in een veel zachtere vorm: als salsa verde. Dat is van oorsprong een frisse, Italiaanse groene saus met kruiden zoals peterselie, kappertjes, knoflook, olijfolie en soms wat azijn of ansjovis. In dit recept maken we een rucolavariant met kappertjes en citroen. Vegetarisch dus. Geen verstikkingsgevaar meer, wel volop die nootachtige smaak. Let op: een beetje zuur van de kappertjes is lekker, maar het moet geen zure bom worden. Ik heb dit recept drie keer gemaakt om precies de juiste verhoudingen te vinden voor een hele zak rucola. Een hele zak, ja echt – je zult versteld staan hoe weinig er overblijft als je ‘m blendt.
Leuk weetje: rucolablaadjes zijn eigenlijk de jonge blaadjes van mosterdkruid. Vandaar die pittige bite. Je kunt rucola heel makkelijk zelf zaaien. Blijven plukken mag, want het plantje groeit gewoon vrolijk door.


Een snelle groene pastasaus gemaakt van rucola en kappertjes.

Tagliatelle met rucolasaus ‘sala-verde’ en pistachenootjes
Keukengerei
- maatbeker & staafmixer (of blender)
- grote pastapan
- grillpan
Ingrediënten
- zak rucola 85 gr
- 1 el kappertjes uitgelekt
- 8 el olijfolie
- 3-4 el citroensap
- snuf peper & zout
- verse tagliatelle
- handje gepelde pistachenootjes
- Parmezaan of vegan rasp
- optioneel: gegrilde groente naar keuze zoals courgette tomaat, paprika
Instructies
- Maak eerst de rucolasaus. Doe de rucola in de blender, samen met de kappertjes, olijfolie, citroensap en een snuf peper en zout. Mix tot een gladde salsa verde van rucola. Proef en stel bij – het zuurtje moet subtiel blijven.
- Breng een pan water aan de kook en kook de tagliatelle zoals aangegeven op de verpakking.
- Pel de pistachenootjes en stamp ze grof met een deegroller. Tip: leg er een schone theedoek over, dat scheelt rondvliegende nootjes én opruimen.
- Snijd je favoriete groente in plakken en grill ze kort aan beide kanten. Courgette, tomaat of paprika zijn topcombinaties.
- Giet de pasta af, schep een portie op en lepel er royaal wat van de rucolasaus overheen. Serveer met de gegrilde groente, strooi er de pistachenootjes over en maak af met Parmezaan of vegan rasp.
Meer snelle recepten
- Bekijk ook deze pastasalade eens.
- Bekijk ook deze falafel eens.
- Bekijk ook deze bruschetta met parmezaancreme eens. Snel en ook écht iets speciaals.
Photo credits: thegreenlist.nl. Bronnen: veggipedia.nl.