Bij een nieuwe koekenpan, braadpan of hapjespan glijdt een eitje of vega burger zo door de pan en ook een pannenkoek kun je met een sierlijke zwiep uit de pan laten vliegen. Maar na een tijdje – of na een iets te enthousiaste bakbeurt – koekt die bodem toch iets aan. Het gevolg: die prachtige pan (soms met gevoelige anti-aanbaklaag) werkt niet meer zo optimaal als in het begin. Maar er is een truc om die aangekoekte pan weer blinkend schoon te krijgen!
Vervelend, een aangekoekte pan
Aangekoekte pannen heb je helaas in alle soorten en maten, maar meestal zijn het koekenpannen, braadpannen en hapjesmannen die na verloop van tijd een beetje kunnen gaan aankoeken. Die bodem wil je weer als nieuw krijgen, maar je wilt natuurlijk niet de pan beschadigen. Vooral bij pannen met een anti-aanbaklaag moet je extra voorzichtig zijn. Het beste is om onderstaande schoonmaakmethode regelmatig te doen. Zo voorkom je dat het te erg aankoekt en blijft de pan goed en mooi. Is het kwaad al geschied en is de pan flink vuil, dan kun je de pan dagelijks behandelen op onderstaande manier net zolang tot de pan weer helemaal schoon is.



Saskia laat het zien: aangekoekte pannen schoonmaken met natuurazijn en baking soda.
Veilige pannen
Over onze zoektocht naar milieuvriendelijke pannen heeft Saskia een uitgebreid artikel geschreven. Toen zij er in 2021 achter kwam dat wij nog veel oude pannen hadden met een inmiddels verboden PFAS als anti-aanbaklaag, zijn we thuis op zoek gegaan naar betere alternatieven. We zijn toen uitgekomen bij onder andere pannen met een keramische anti-aanbaklaag, roestvrijstalen pannen en een gietijzeren pan. Ik ben heel blij met deze nieuwe set, maar door het intensieve gebruik kunnen ze weleens flink aankoeken. Dit kan soms zo heftig zijn dat je het er niet even afhaalt met een sopje en een sponsje. Je moet dan met sterker geschut komen.
Aangekoekte pannen schoonmaken
Gereedschap
- witte natuurazijn
- water
- baking soda
- zachte spons
- theedoek
Instructies
- Doe een flinke scheut witte natuurazijn en evenveel water in de aangekoekte pan. Breng dit aan de kook en laat het 8 minuten doorkoken. Gebruik eventueel een deksel. Zorg ervoor dat het niet droog kookt.
- Haal de pan van het vuur en droog deze goed af.
- Doe een flinke lading baking soda in de pan en schrob de pan voorzichtig met een zachte spons. Dit doe je droog, zonder water. Maak rustige, ronddraaiende bewegingen.
- Blijf schrobben tot de pan schoon is.
- Is het niet helemaal schoon? Blijf deze schoonmaaktruc elke dag herhalen. Je zal zien dat er steeds een laagje afgaat en dat de pan uiteindelijk blinkend schoon wordt.
Meer kookinspiratie van thegreenlist.nl
- Wat ga je in die pan doen? Nou wij hebben wel een paar ideeën zoals vegan pannenkoeken bakken.
- Ook heerlijk in die schoongemaakte pan is dit makkelijke recept voor roerbakgroenten.
- En een persoonlijk favorietjes zijn deze oesterzwammen in bierbeslag.
Photo credits: thegreenlist.nl.