Natuurlijke beauty en verzorgingsproducten

Dit moet je weten over groene beauty- en verzorgingsproducten

Beauty- en verzorgingsproducten vind ik met stip op één de allerlastigste productcategorie om duurzamer te kiezen. De ingrediëntenlijst vind ik vaak niet te volgen en er is ook veel greenwashing. Vind dan maar eens goede duurzame alternatieven die bevallen. Dankzij deze aanpak lukt het mij om bewuster te kiezen zonder te belanden in uren uitzoekwerk en keuzestress. Doe je voordeel met deze drie inzichten. Deze aanpak heeft mij enorm geholpen om groene beauty- en verzorgingsproducten beter te kiezen.

Beauty & verzorging: zo ga je voor meer kwaliteit & minder zooi

In samenwerking met Zustainabox

De één ambieert een plasticvrij leven, de ander wil absoluut vegan en een derde wil graag lokaal consumeren. Hoewel elke duurzame consument andere overwegingen heeft, hebben we wel allemaal hetzelfde doel: onze footprint verkleinen. Toen ik ruim een jaar geleden begon met het aanmeten van mijn groene lifestyle, raakte ik helemaal van het pad door alle tips en adviezen. Terwijl de één zweert bij een bepaald duurzaam merk, staat deze bij een ander op de zwarte lijst. Help, wat moet ik doen? Toen ontdekte ik dat je duurzamer consumeren van meer kanten kunt bekijken. En dus stelde ik mezelf de vraag: wat vind ik belangrijk?

Dit geeft mij richting bij beauty- en verzorging duurzamer kiezen

In mijn zoektocht naar een groener leven streef ik naar duurzamere alternatieven zonder op fun of comfort in te boeten. Dierproefvrij is een must, vegan niet per se. Microplastics staan op mijn zwarte lijst, plastic verpakkingen (nog) niet. Naast productie is transport impactvol, dus hoe lokaler hoe beter is mijn mening. Fijn, dat geeft richtig. Je zal mij dus niet snel verzorgingsproducten zelf zien maken (te veel gedoe). En een waanzinnig fijn lokaal geproduceerd product zonder zooi dat verpakt is in plastic, kan bij mij dus ook door de ballotage commissie komen (zoals deze huidverzorgingslijn gemaakt van restgroenten). En hoewel cruelty free een must is, hoeft een product niet per se vegan te zijn. Dus op mijn make-up tafel ligt bijvoorbeeld wel antroposofische make-up van Dr. Hauschka waarin bijenwas zit verwerkt. En daar ben ik oké mee.

Wat ik ermee wil zeggen: zorg dat je helder hebt wat jouw groene standpunten zijn voordat je iets gaat kopen. En wat je overwegingen en wensen ook zijn: met onderstaande drie tips moet elk groenmens (to be) goed uit de voeten komen ;).

1. Laat je helpen door eco-webshops

Of je nu een ervaren groene shopper bent of nog aan het onderzoeken bent wat je belangrijk vindt: shoppen bij een groene webshop is altijd een slim idee. Er zijn tal van webshops gerund door groene ervaringsdeskundigen die de selectie voor jou doen. Super easy! Een van mijn favorieten is Zustainabox van oprichter Manon van Leeuwen. Naast een uitgebreide webshop biedt zij een lidmaatschap aan en daarme krijg je (naast standaard 20% korting in de webshop) zes keer per jaar een verrassingsbox thuisgestuurd met groene producten: allemaal gemaakt van natuurlijke ingrediënten en materialen: vegan, plasticvrij en zo lokaal mogelijk geproduceerd is het uitgangspunt. Kortom alles in haar webshop tikt alle boxen aan! Manon noemt zich zelf ‘vegan minimalist’ dus ik laat me graag door haar adviseren. (Wil je dit ook proberen? Lees dan door en check de korting!).

Precies een jaar geleden las Manon over mijn challenge en zag zij mijn struggle. Zij bood hulp aan en vroeg of ik ambassadeur wilde worden van Zustainabox. Een jaar en diverse verrassingsboxen verder werken we nog steeds samen en kan ik concluderen dat ik dankzij Zustainbox heb ingezien dat er voor elke aankoop een net zo goed duurzamer alternatief is. Van (micro)plasticvrije huidverzorging tot verpakkingsvrije shampoobars en douchetabletten; ik heb er allemaal mee kennis mogen maken. En mijn knop is om: mijn streven is om beauty- en verzorgingsproducten alleen nog maar duurzaam te kopen en dat is tot nu toe aardig gelukt!

Groene beauty- en verzorging van Zustainabox.

2. Let bij groene beauty en verzorging op deze groene keurmerken

Kopieer en plak onderstaand lijstje even in je telefoon of zo, want er zijn dus een aantal keurmerken waarop je kunt letten bij het aanschaffen van duurzame verzorgingsproducten. Dus mocht je zelf in de (online) winkel op onderzoek uitgaan of willen weten of je favoriete beauty- en verzorgingsproducten voldoen: dit zijn keurmerken die mijn aandacht hebben:

  • NATRUE: dit keurmerk krijgt een product niet zomaar. Met dit label weet je dat je aankoop echt bestaat uit natuurlijke ingrediënten en dat dit uitvoerig is onderzocht. Let op: dit keurmerk wordt uitgereikt per product, niet per merk. Het kan dus zijn dat het ene product van je favoriete merk het label wel draagt en het andere (nog) niet.
  • BDIH & ECOCERT zijn Duitse en Franse keurmerken voor natuurlijke beauty- en verzorgingsproducten.
  • Zero plastic inside keurmerk van The Plastic Soup Foundation. De naam zegt het al: met dit keurmerk weet je dat het microplasticvrij is. Een must wat mij betreft zowel voor het milieu als mijn eigen gezondheid. Zij hebben ook een gratis app Beat The Microbead waarmee je eenvoudig kunt opsporen of er microplastics in een product kunnen zitten.

3. Gebruik handige app(s) om ingrediënten beautyproducten te checken

Over apps gesproken: gewapend met een smartphone kun je ook relatief eenvoudig en snel checken of jouw favoriete verzorgingsproduct echt zonder zooi is. De twee research apps die ik standaard op mijn telefoon heb staan zijn Think Dirty en Clean Beauty. Bij Think Dirty scan je de barcode en als het product bekend is, krijg je binnen enkele seconden een overzichtelijk rapport en korte analyse. Deze app kun je gebruiken voor beauty- en verzorgingsproducten, maar ook voor schoonmaakmiddelen. Clean Beauty werkt ongeveer hetzelfde. Hier moet je een foto maken van de ingrediëntenlijst en zo detecteert de app controversiële ingrediënten.

De Vlaamse Flair heeft deze apps met elkaar vergeleken: Bekijk meer over Think Dirty & Clean Beauty.
FYI: de app Yuca doet het niet in Nederland (nog).

Welke aankoopstrategie werkt het beste?

Er is niet één manier van researchen, is mijn ervaring. Wel houd ik van gemak, dus mijn zoektocht begin ik vaak bij een van mijn online lievelingsadresjes, zoals Zustainabox. Hier ontdek ik altijd wel een fijne haarzeep, lippenbalsem of zeep. En wat ik heel leuk vind: via deze weg ontdek ik sneller nieuwe groene (vaak lokale) merken die ik zelf niet zo snel gevonden zou hebben. Wat betreft duurzame make-up ben nog op ontdekkingsreis. Ik vind het leuk om nieuwe duurzame mascara’s te ontdekken en op zoek te gaan naar concealers en foundations zonder zooi. Ik laat me daarom graag adviseren door ecomeiden op Instagram en raadpleeg in die gevallen vaker de keurmerken en apps om een mening te vormen of dit iets voor mij zou kunnen zijn. Welke strategie je ook kiest: probeer eerst uit te zoeken wat jij écht belangrijk vindt. Dat maakt zoeken en kiezen zoveel makkelijker. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het beantwoorden van die vraag? Check dan mijn eerdere blogpost: 6 grote misverstanden op het gebied van duurzamer consumeren.

Photo credit hoofdbeeld Alesia Kozik (Pexels)

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: