PFAS regenjas. Een regenjas zonder PFAS.

PFAS in je regenjas?

Het rijmt, maar zo grappig is het niet. Wist je dat sommige regenjassen PFAS bevatten. Deze stoffen zijn schadelijk voor mensen en de planeet. Van PFAS moeten we af. Hoe komen ze dan terecht in een alledaags product zoals een regenjas? En wat moet je doen als je het vermoeden hebt dat je zo’n waterafstotend exemplaar op de kapstok hebt hangen?

Regenjassen met PFAS

Regenjassen kunnen PFAS bevatten. Klinkt eng, vonden wij ook. Dus vroegen we ons af: hoe zit het precies? PFAS is een verzamelnaam voor meer dan zesduizend chemische stofjes en het wordt veel gebruikt in de industrie en in alledaagse producten. PFAS zijn overal om ons heen en ze zijn zelfs in ons drinkwater, in ons lichaam en in ongeboren kinderen aangetroffen. Van sommige PFAS weten we dat ze ons ernstig ziek kunnen maken. Niet voor niets worden er nu stappen gezet voor een algeheel verbod, maar zo ver is het helaas nog niet. We hebben eerder uitgebreid over PFAS geschreven. Waarom gebruiken we het dan nog? Deze stofjes hebben een aantal unieke eigenschappen. Ze maken spullen water-, vet- en vuilafstotend. De link met de regenjas is zo snel gelegd… Maar, schrik niet, het zit in veel meer alledaagse producten. Het wordt ook gebruikt in cosmetica, blusschuim, tapijten, koekenpannen (meer over PFAS in koekenpannen lees je in dit artikel), pizzadozen, wandelschoenen (over PFAS en wandelschoenen hebben we ook geschreven), skiwax (ja, echt!) en nog veel meer. Het ‘goede’ nieuws is dat PFAS bij normaal gebruik niet schadelijk is, aldus de experts. Maar toch zit het ons niet lekker.

Een oude regenjas met mogelijk PFAS en een duurzame PFAS-vrije regenjas van het Nederlandse regenjassenmerk Maium. Deze is gemaakt van gerecycled PET. Meer over gerecyclede stoffen lees je in dit artikel.

Wat moet je doen met een regenjas met PFAS

Stel, je hebt een regenjas waarvan je het vermoeden hebt dat er PFAS in zit. Wat moet je dan doen? Kun je het veilig blijven dragen of is het beter om de regenjas weg te gooien? En als je ‘m wegdoet, waar moet-ie dan heen? En dus zochten we contact met de onafhankelijke organisatie Milieu Centraal met deze vragen. En dit is wat hun advies is:

  • Gebruik de oude regenjas zo lang mogelijk en volg de wasinstructies op het label om de regenjas mooi en waterdicht te houden.
  • Als je hem weg wil doen, maar een ander kan hem nog gebruiken, breng hem dan naar de kringloop of verkoop het.
  • Is de regenjas versleten en kan een ander er niks meer mee? Gooi het dan in de textielbak. Inleveren kan ook bij sommige buitensportwinkels, zoals Bever, die specifiek outdoor kleding en materialen inzamelen voor recycling.
  • Het is niet de bedoeling dat je het als klein chemisch afval (KCA) inlevert. Dat is alleen bedoeld voor een zeer beperkte lijst van stoffen.
  • Wil je echt niet dat een ander je kleding gaat gebruiken of dat het wordt gerecycled, dan zul je het bij het restafval moeten weggooien. Het probleem is echter dat voor de verwerking van PFAS in kleding niets is geregeld voor wat betreft de afvalverwerking. Maar uit literatuuronderzoek is te concluderen dat de meeste PFAS uit huishoudelijk afval bij verbranding in Nederlandse afvalverbrandingsinstallaties grotendeels worden afgebroken. Er blijkt echter ook dat, na reiniging van het rookgas en terugwinning van koolstofdioxide, mogelijk alsnog PFAS in de rookgassen zitten. Ai…

Regenjas zonder PFAS

Ben je nu toch niet helemaal happy met je oude regenjas, of wellicht zocht je al een nieuwe. Kies dan voor een regenjas zonder PFAS. Een aantal duurzamere regenjasmerken om te gaan bekijken zijn Maium, Rainkiss, Vaude, Rains, LangerChen, Stutterheim en Patagonia. Succes ermee! Laat je ons weten wat het wordt?

Bronnen: RIVM, RIVM.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: