Groene tomaten chutney recept.

Recept: groene tomaten chutney

Toeval bestaat niet. Op vakantie ontdekte Saskia bij een kraampje langs de kant van de weg een heerlijke huisgemaakte groene tomaten chutney. Heerlijk bij geitenkaas. ‘Oe, die wil ik ook thuis maken.’ En wat gebeurt er? Komen we thuis, staat er ineens een tomatenplant in de tuin. Geen idee hoe die daar komt, waarschijnlijk tot bloei gekomen uit een zaadje van een gestrand vogelpoepje. Dus hup, aan de slag met het Franse recept voor groene tomaten chutney. En dat lukte!

Groene tomaten eten

Fun fact: in Frankrijk is het traditie om deze groene tomaten chutney (of compot) in de herfst te maken als onrijpe tomaten toch niet meer rood kunnen worden. Kortom, een klassiek voorbeeld van zero waste cooking. Leuk. Vonden wij ook! En wat die Fransen kunnen, kunnen wij ook natuurlijk! Maar zijn groene tomaten eigenlijk wel eetbaar? Het klopt dat groene tomaten solanine en tomatine bevatten. Dat zijn twee natuurlijke gifstoffen die je in grote hoeveelheden buikpijn kunnen bezorgen. En nee, deze stofjes verdwijnen niet volledig door koken, al vermindert het risico wel als je de tomaten verhit en in kleine hoeveelheden eet. Maar geen paniek: je moet echt een flinke berg rauwe groene tomaten nuttigen om er ziek van te worden. In een chutney, stoofpot of ander gekookt gerecht zijn groene tomaten dan ook gewoon veilig én lekker. Doe wel een beetje voorzichtig als je zwanger bent of voor kinderen kookt, die zijn gevoeliger voor solanine. Dus: eet het met mate, goed verhit en geniet ervan.

Groene tomaten over? Ga aan de slag met een groene tomaten chutney.

Groene tomaten chutney recept.

Recept voor huisgemaakte groene tomaten chutney

Groene tomaten chutney is een feestje op een nazomerse borrelplank. Heerlijk bij een stukje geitenkaas of op een knapperig broodje. Wij ontdekten dit smaakbommetje in Zuid-Frankrijk, maar goed nieuws: ook met die eigenwijze, onrijpe tomaten uit je Nederlandse tuin (of van de markt) maak je er thuis zo iets heerlijks van. Dit is zo’n recept waar je blij van wordt. De smaak? Een beetje zoet en een beetje zuur. En dus helemaal zélf gemaakt.
No ratings yet
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 50 minuten
Gang beleg, borrelhapje
Keuken Frans
Porties 1 pot

Keukengerei

  • snijplank en mes
  • pannetje
  • lepel
  • potje met deksel om je chutney in te bewaren

Ingrediënten
  

  • 150 gr groene tomaten in blokjes
  • 110 gr suiker
  • 10 gr biologische citroen dat is ongeveer het sap van een kwart citroen + wat rasp

Instructies
 

  • Was de groene tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
  • Rasp wat schil van een citroen (alleen het gele deel) en snijd een stukje vruchtvlees mee, zonder pitten.
  • Doe alles samen met de suiker in een pannetje.
  • Breng het langzaam aan de kook en roer goed tot de suiker helemaal gesmolten is.
  • Laat het 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen tot het mengsel een stroperige structuur heeft.
  • Wil je ‘m wat gladder? Dan kun je de chutney eventueel even pureren. Te dik? Voeg een klein beetje water toe.
  • Giet de warme chutney in een schoon potje. Tip: Steriliseer je potje. Giet er kokend water over en zet het daarna tien minuten in een oven van 100°C. Vergeet de deksel niet! Vul daarna het potje met de groene tomaten chutney.

Notities

In de koelkast blijft deze chutney zeker 2 à 3 weken goed, als je ‘m niet al eerder opeet natuurlijk.
Wil je meer maken? Gebruik dan deze verhouding: 56% tomaat, 40% suiker en 4% citroen. Dus heb je 300 gr tomaat, dan pas je de verhoudingen gewoon aan.
Trefwoord chutney, compot, confiture, groene tomaten

Meer receptentips

Bronnen: radar.nl, pokon.nl, libelle-lekker.be, voedingscentrum.nl. Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: