Toeval bestaat niet. Op vakantie ontdekte Saskia bij een kraampje langs de kant van de weg een heerlijke huisgemaakte groene tomaten chutney. Heerlijk bij geitenkaas. ‘Oe, die wil ik ook thuis maken.’ En wat gebeurt er? Komen we thuis, staat er ineens een tomatenplant in de tuin. Geen idee hoe die daar komt, waarschijnlijk tot bloei gekomen uit een zaadje van een gestrand vogelpoepje. Dus hup, aan de slag met het Franse recept voor groene tomaten chutney. En dat lukte!
Groene tomaten eten
Fun fact: in Frankrijk is het traditie om deze groene tomaten chutney (of compot) in de herfst te maken als onrijpe tomaten toch niet meer rood kunnen worden. Kortom, een klassiek voorbeeld van zero waste cooking. Leuk. Vonden wij ook! En wat die Fransen kunnen, kunnen wij ook natuurlijk! Maar zijn groene tomaten eigenlijk wel eetbaar? Het klopt dat groene tomaten solanine en tomatine bevatten. Dat zijn twee natuurlijke gifstoffen die je in grote hoeveelheden buikpijn kunnen bezorgen. En nee, deze stofjes verdwijnen niet volledig door koken, al vermindert het risico wel als je de tomaten verhit en in kleine hoeveelheden eet. Maar geen paniek: je moet echt een flinke berg rauwe groene tomaten nuttigen om er ziek van te worden. In een chutney, stoofpot of ander gekookt gerecht zijn groene tomaten dan ook gewoon veilig én lekker. Doe wel een beetje voorzichtig als je zwanger bent of voor kinderen kookt, die zijn gevoeliger voor solanine. Dus: eet het met mate, goed verhit en geniet ervan.



Groene tomaten over? Ga aan de slag met een groene tomaten chutney.

Recept voor huisgemaakte groene tomaten chutney
Keukengerei
- snijplank en mes
- pannetje
- lepel
- potje met deksel om je chutney in te bewaren
Ingrediënten
- 150 gr groene tomaten in blokjes
- 110 gr suiker
- 10 gr biologische citroen dat is ongeveer het sap van een kwart citroen + wat rasp
Instructies
- Was de groene tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
- Rasp wat schil van een citroen (alleen het gele deel) en snijd een stukje vruchtvlees mee, zonder pitten.
- Doe alles samen met de suiker in een pannetje.
- Breng het langzaam aan de kook en roer goed tot de suiker helemaal gesmolten is.
- Laat het 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen tot het mengsel een stroperige structuur heeft.
- Wil je ‘m wat gladder? Dan kun je de chutney eventueel even pureren. Te dik? Voeg een klein beetje water toe.
- Giet de warme chutney in een schoon potje. Tip: Steriliseer je potje. Giet er kokend water over en zet het daarna tien minuten in een oven van 100°C. Vergeet de deksel niet! Vul daarna het potje met de groene tomaten chutney.
Notities
Meer receptentips
- Zit je ook met groene, onrijpe vijgen? Bekijk dan dit recept eens: gekonfijte groene vijgen.
- Ook heerlijk voor op een zomerse borrelplank is je eigen wildplukpesto.
Bronnen: radar.nl, pokon.nl, libelle-lekker.be, voedingscentrum.nl. Photo credits: thegreenlist.nl.