Heb je zin in een gerecht dat barst van de kleur en smaak? Deze regenboog rijstbowl met crispy tofu is een feestje op je bord én in je mond. De smaak en textuur van knapperige tofu, frisse mango, romige avocado en een pittige dressing – alles komt samen in één kom. Perfect voor een etentje met vrienden, een avond bankhangen voor de tv of gewoon voor een beetje kleur op een doordeweekse dag!
Wat is een rijstbowl?
De rijstbowl, of ‘buddha bowl’, is een wereldwijde foodhype. Je ziet ‘m in veel hippe eettentjes op de kaart staan. En eerlijk, al die kleuren in één kom zien er aanlokkelijk – en best ingewikkeld – uit. En toch kun je ‘m vrij eenvoudig zelf maken, blijkt. Het basisidee? Je begint met een portie rijst of granen, zoals quinoa, en voegt daar een kleurrijke mix van verse ingrediënten aan toe. Denk aan groenten, fruit en eiwitrijke toppings zoals tofu, bonen of tempeh. Zo stel je in no-time een gebalanceerde maaltijd samen, bomvol smaak en voedingsstoffen. Door de ingrediënten losjes over de rijst te verdelen, ontstaat een prachtig kleurenspel op je bord. En misschien wel het grootste voordeel: je kunt je bowl precies afstemmen op je eigen smaak en voorraad. Geen bowl is hetzelfde, en dat maakt het juist zo leuk!
Crispy tofu in regenboog rijstbowl
Voor deze specifieke regenboog rijstbowl kiezen we crispy tofu. Tofu is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een knapperige bite, maar als je het goed klaarmaakt, verandert het in een heerlijke crispy topping. Door de tofu eerst uit te laten lekken en te marineren, neemt het extra veel smaak op. Bak de tofu in een laag olie of laat deze krokant worden in de oven of airfryer. Zo krijg je de crunchyness die lijkt op krokante kip. De fijne, hartige smaak gaat perfect samen met de frisse groenten en zoete mango.




Regenboog rijstbowl met crispy tofu
Keukengerei
- snijplank
- hakmes
- kookpan
- koekenpan (of wokpan)
- grote kom (om tofu in te marineren)
- kommetjes (om gesneden groenten in te bewaren)
- keukenpapier
Ingrediënten
Voor de bowl:
- 400 gr basmatirijst
- 1 mango in stukjes
- granaatappelpitjes naar smaak
- 2 avocado’s in stukjes
- 1 winterpeen in reepjes
- edamame boontjes naar smaak
- radijsjes in plakjes
- 4 lente-uitjes in ringetjes
- nori-snack of vellen in stukjes
- paar wasabi-bollen grof gesneden
- 2 el rijstazijn
Voor de dressing:
- 6 el sojasaus
- 2 el sesamolie
- 2 el agavesiroop
- 1 duim gember fijngesneden
Voor de crispy tofu:
- 1 blok tofu
- 3 el ketjap
- 1 tl sambal oelek
- 1 el rijstazijn
- zonnebloemolie om in te bakken
Instructies
- Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng na het koken de rijst met 2 el rijstazijn voor een extra smaakboost.
- Snijd ondertussen alle groenten en fruit en verdeel deze in aparte, gezellige bakjes.
- Maak de dressing: meng in een klein kommetje de sojasaus, sesamolie, agavesiroop en fijngesneden gember. Deze dressing geeft de bowl een heerlijke, hartige smaak.
- Bereid de crispy tofu: wil je de tofu lekker krokant? Begin dan ruim op tijd. Giet de tofu af en snijd deze in dikke plakken. Leg de plakken tussen vellen keukenpapier, zet er iets zwaars op en laat ze minstens een uur uitlekken. Zo wordt de tofu nog steviger en neemt het straks de marinade beter op.
- Maak ondertussen de marinade voor de tofu door de ketjap, sambal en rijstazijn te mengen. Snijd de uitgelekte tofu in blokjes en meng ze door de marinade. Laat dit nog een uur intrekken voor de beste smaak.
- Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een pan en bak de tofublokjes tot ze mooi bruin en krokant zijn.
- Schep de rijst in een kom of op een bord en versier het met alle kleurrijke ingrediënten. Voeg de crispy tofu toe en besprenkel met de gember-sojadressing. Maak de bowl helemaal af met grofgehakte wasabi-bollen voor een extra kick!
Notities
- Tofu-pro tip: tofu wordt echt een stuk lekkerder als je het goed laat uitlekken, ruim op tijd in de marinade zet en bakt in een royale laag olie. Zo krijg je die crispy buitenkant waar iedereen van houdt!
- Maak het jouw eigen bowl: met de toppings kun je eindeloos variëren. Voeg bijvoorbeeld zeewiersnippers, extra mango of wat geroosterde sesamzaadjes toe voor nog meer smaak en textuur.
- Vooruitwerken: heb je een drukke dag? Je kunt de rijst, groenten en dressing alvast voorbereiden. Zo hoef je alleen nog de tofu te bakken voor het serveren.
Meer recepten van thegreenlist.nl
- Peas Maker recept: vegan rendang met spitskool.
- Zo bak je de lekkerste vegan pannenkoeken.
- Ook een bowl, maar dan een vegan smoothiebowl.
Bronnen: Foodies Magazine. Photo credits: Anne van Twillert.