Deze vegan pompoenstamppot met boerenkool – baby kale – is een leuke verrassing. Niet alleen voor de smaakpapillen, ook voor het oog! Met deze leuke Aziatische twist durven we wel te zeggen: zo heb je een stamppot nog niet vaak gegeten. Doe eens wat anders met die boerenkool! David laat aan je zien hoe!
Pompoenstamppot met Aziatische twist?
Een stamppot waarbij we de aardappelen vervangen voor rijst. Geen jus maar sojasaus. Geen Hollandse smaakmakers, maar een huisgemaakte boemboe met onder andere chilipeper, gember, kruidnagel en kemirinoten… Misschien is stamppot wel niet helemaal de juiste benaming voor dit gerecht, maar de boerenkool en smashed pompoen doen wel weer een tikkie stamppot-achtig aan. Hoe dan ook, deze maaltijd is dus niet echt in een hokje te plaatsen. Maar wat ik wel weet: het resultaat is zo feestelijk en smaakvol dat dit ook een perfect gerecht is voor als je eters over de vloer hebt.
Pompoenstamppotje met boerenkool
Wist jij al dat pompoen en boerenkool goed samen gaan? Dat geldt trouwens voor vrijwel alle seizoensgroenten die tegelijk in één regio groeien. Nu weet je ook waarom tomaten, aubergine en courgette zo’n goeie combi zijn. Nou, dit geldt dus ook voor ‘onze’ seizoensgroenten. Deze kun je goed met elkaar combineren zoals ik met deze vegan pompoenstamppot met boerenkool heb gedaan. Om eerlijk te zijn: Hollandse stamppot is niet mijn favoriete maaltijd, dus toen ik baby boerenkool in een groentebox van Boershappen aantrof, moest ik goed nadenken wat ik hiermee kon maken. In ieder geval geen Hollandse stamppot, dat wist ik wel.
Gelukkig bood een recept van Jamie Oliver inspiratie. Hij heeft al eerder ontdekt dat pompoen en boerenkool een goeie combi zijn. Ik gaf er een eigen twist aan door zelf boemboe erbij te maken.
Zelf boemboe maken
Een boemboe is een kruidenpasta uit de Indonesische keuken, vaak gemaakt van specerijen zoals knoflook, ui, chilipepers en diverse kruiden. Zelf boemboe maken vind ik leuk om te doen en het geeft een authentieke smaak aan je gerechten en je hebt controle over de ingrediënten. Heb je geen tijd om zelf de boemboe te maken voor dit stamppotje, dan kun je ook een kant-en-klare boemboe kopen.


Een vegan pompoenstamppotje met baby boerenkool. De toevoeging van specerijen zoals chilipeper, gember, kruidnagel, kemirinoten en uiteraard de rijst en sojasaus maken het geen typische stamppot, maar eerder een Aziatisch gerecht.

Vegan pompoenstamppot met boerenkool ‘Asian style’
Keukengerei
- staafmixer/blender
- snijplank
- groentemes
- hapjespan
- (steel)pan
- wok
Ingrediënten
- 1 zak baby kale (baby variant bloemkool, 200 gr) Gewone bloemkool kan ook
- 1 flespompoen in blokjes van 2 ~ 3 cm of 2-3 zoete aardappels in blokjes (of mix)
- 10 kemirinoten
- 1 chilipeper
- 1 duim gember
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstok
- 1 ui fijn gesneden
- 4 tenen knoflook
- 200 gr rijst
- platte peterselie optioneel
- sojasaus optioneel
Instructies
Curry maken
- Pureer de knoflook, kruidnagels, chilipeper, gember en kemirinoten met een staafmixer/blender tot een pasta.
- Verhit wat olie in een hapjespan op medium/hoog vuur en fruit de uien todat ze goudbruin zijn.
- Voeg de knoflook/kruidenpasta toe aan de pan en bak 1 minuutje mee.
- Voeg de flespompoen toe en bak nog een minuutje mee op hoog vuur.
- Voeg wat water toe en verlaag het vuur.
- Laat de flespompoen (en/of zoete aardappel) zachtjes gaar pruttelen totdat deze zacht wordt (10 ~ 20 minuten).
Rijst koken
- Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst afkoelen door er koud water over te gieten.
Wokken
- Neem een wok en verhit deze op hoog vuur met (wok)olie.
- Wok de rijst en baby boerenkool todat de rijst begint te karameliseren en de boerenkoolblaadjes zijn geslonken.
- Voeg nu de flespompoen curry toe aan de rijst en de boerenkool en wok nog even een paar minuutjes.
- Schep een portie van de vegan pompoenstamppot op een bord en garneer het met peterselie en sojasaus: enjoy!
Notities
Meer recepten van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: vegan erwtensoep, ook een klassieker met een twist.
- Wil je meer leren over de seizoensgroenten? Elke maand heeft een eigen artikel gekregen.
- Ook lekker met pompoen: deze smeuïge pompoen-kerrie quiche.
Photo credits: thegreenlist.nl.