Makkelijk kindvriendelijk recept: de lekkerste vegan spaghetti bolognese.

Makkelijk kindvriendelijk recept: de lekkerste vegan spaghetti bolognese

Wie is er niet groot mee geworden? Een lekker bord spaghetti bolognese, aan menig eettafel ook wel ‘een bolo’ genoemd. Hoe kun je dit geweldige recept – waar elk kind zijn vingers bij aflikt – veganizen? Culi Anne deelt haar lekkerste recept voor vegan spaghetti bolognese waar jong en oud van zullen smullen en de dieren ook blij van worden, want geen dierenleed!

Spaghetti bolognese zonder dierenleed

Dit is voor altijd mijn lievelingsgerecht gebleven. Bij ons thuis is iedereen er gek op en het staat daarom bijna wekelijks op tafel. Spaghetti bolognese, welk kind lust het niet? Mijn moeder maakte spaghetti bolognese als de beste. Zelf at ze het niet, want ze was vegetariër. Zelf ben ik uiteindelijk veganistisch gaan eten, maar spaghetti bolognese staat hier nog bijna wekelijks op tafel. Nog steeds even smakelijk! Zonder dierenleed smaakt het eigenlijk nog veel beter. Ik deel dit fijne recept. Een beetje van mam en een beetje van mezelf.

Smaakvolle spaghetti bolognese maken

De smaak van een goede bolognese zit hem niet in het gehakt, maar in de saus. De smaak van de saus geeft de smaak aan de pasta en het gehakt of in dit geval de vleesvervanger. Door de ui, knoflook, peen, paprika en bleekselderij een tijdje aan te bakken in een goede tomatenpuree komen de aroma’s voor een goede bolognesesaus vrij. Hoe langer je het groenteprutje laat sudderen, hoe lekkerder je saus wordt. Gebruik een wat duurder Italiaans merk voor de saus (zoals Bertolli, Mutti, Valgri of Grand d’Italia), want de Italiaanse tomaten hebben veel meer smaak. Kook de spaghetti in ruim en flink gezouten water, zo voorkom je plakkerige flauwe pasta. En spoel je spaghetti niet af onder koud water wanneer het gekookt is, maar giet het af en voeg de pasta direct toe aan de saus die klaarstaat. Zo trekken de smaken direct in de pasta en smaakt je gerecht nog lekkerder. Daarom is pasta van de dag ervoor ook zo ontzettend lekker om op te eten als lunch de dag erna.

Het geheim van een goede bolognese zit hem niet in het gehakt, maar in de saus.

Traditionele bolognese

Bolognesesaus is een Italiaanse pastasaus en komt uit de traditionele keuken van Bologna. Het is de meest beroemde pastasaus ter wereld. Een Italiaan zal echter nooit een bolognesesaus bij spaghetti serveren, zoals wij Nederlanders. Bij een dikke saus hoort dikke pasta. Bolognesesaus hoort eerder bij tagliatelle of lasagne. Spaghetti bolognese hebben wij dus zelf verzonnen. De saus moet eigenlijk rage alla Bolognese heten. Rode wijn drinkt lekker bij de bolognesesaus, dat vinden de Italianen dan ook wel. Als het maar een Italiaanse rode is en vegan natuurlijk. Eet smakelijk!

Makkelijke vegan spaghetti bolognese.

Recept: vegan spaghetti bolognese

Een favoriet gerecht van menig kind en volwassene: spaghetti bolognese. Kun je dit heerlijke gerecht ook nog eten als je vegan bent? Zeker! Zonder dierenleed smaakt die bolo net zo lekker. Of eigenlijk stiekem nog veel beter.
No ratings yet
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 6

Keukengerei

  • grote kookpan
  • grote bakpan (zonder anti-aanbaklaag)

Ingrediënten
  

  • olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 rode paprika in kleine stukjes
  • 2 winterpenen in kleine stukjes
  • 2 stengels bleekselderij in kleine boogjes
  • 1 el tomatenpuree
  • Italiaanse kruiden
  • paprikapoeder
  • zout en peper
  • 2 à 3 teen knoflook fijngesneden
  • grote fles tomatensaus
  • 375 gr vegan rulgehakt (Ik vind die van De Vegetarische slager het meest geschikt. Ook lekker is het om rode linzen in plaats van gehakt te gebruiken. Hier bouwden we eerder een vegan lasagne mee.)
  • 250 gr snoeptomaatjes in stukjes
  • basilicum
  • plantaardige kaasrasp
  • gemengde sla (optie)
  • olijfjes (optie)
  • komkommer (optie)

Instructies
 

  • Fruit de ui in een scheutje olijfolie.
  • Voeg paprika, winterpeen, bleekselderij en knoflook toe. Bak dit een behoorlijk tijdje mee (sowieso 10 minuten) in de tomatenpuree en kruiden naar wens. Hoe langer je het laat sudderen, hoe meer de smaken vrijkomen. Dreigt het te veel aan te bakken? Voeg een scheutje water toe.
  • Kook ondertussen de spaghetti in flink gezouten water.
  • Doe de stukjes tomaat bij de andere groenten en bak een tijdje mee tot het goed zacht wordt.
  • Voeg de tomatensaus toe en warm mee.
  • Roer als laatst de vegan rulgehakt door de saus en breng op smaak met zout, peper en verse basilicum. Voeg voor het opdienen een scheut balsamicoazijn of ketchup toe.
  • Lekker met plantaardige kaasrasp, gemengde sla, olijfjes en in stukjes gesneden komkommer.
Trefwoord Italiaans, pasta, spaghetti bolognese, vegan, vegan bolognese

Meer kindvriendelijke recepten van thegreenlist.nl

Bronnen: RTL nieuws. Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Foto van Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Foto van Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: