Apps voor een duurzame lifestyle zoals de afvalscheidingswijzer

Apps voor een easy duurzame lifestyle

Jezelf een duurzame lifestyle aanmeten komt soms met dilemma’s. Daarom is het zo fijn dat er steeds meer hulpmiddelen zijn om je op weg te helpen. We gingen op onderzoek uit in de wereld van de duurzame apps en we ontdekten plenty apps voor een easy duurzame lifestyle.

Duurzame lifestyle

Of je nu net begint met duurzamere leven of al aardig op weg naar een hele duurzame lifestyle; dilemma’s zijn onvermijdelijk. Daar sta je in de winkel te dubben welke shampoo de beste is. Of je weet niet in welke afvalbak die pizzadoos moet? Je duurzame lifestyle wordt veel makkelijker met de juist apps op je smartphone of tablet. Duurzaamheid done easy!

Apps voor een easy duurzame lifestyle

Dit zijn de musthave apps voor jouw duurzame lifestyle:

Duurzame apps voor eten

  • Too Good To Go
    Een van de makkelijkste en lekkerste manieren om duurzamer te eten is door voedselverspilling tegen te gaan. En het leuke is; steeds meer supermarkten, restaurants en hotels schrijven zich in bij Too Good To Go. Zij bieden dan voor een klein prijsje hun overtollige eten aan. Zo wordt voorkomen dat het weggegooid moeten worden. En redt je heerlijke groenten, fruit, brood en soms zelfs kant-en-klare maaltijden van de kliko. Op deze manier eet je lekker, voorkom je voedselverspilling en bespaar je geld. Saskia schreef eerder een blogpost met tips om de gewilde groente- en fruitboxen te bemachtigen via Too Good To Go.
  • Happy Cow
    Met Happy Cow kies je altijd voor duurzaam eten buiten de deur. Want vegetarisch en plantaardig eten is nog niet overal de standaard. Daarom maakt Happy Cow het je makkelijk door een overzicht te bieden van de beste vega(n) restaurants in de stad of regio die jij bezoekt. En de community van Happy Cow lijkt overal ter wereld al wel geweest. Zo zit je nooit om een goede restaurant-tip verlegen. Laat Happy Cow je foodie-gids zijn voor uit-eten-met-een-goed-geweten!
  • Wildplukwijzer
    Vind je het leuk om fruit, groenten en noten in het wild te plukken? Met de Wildplukwijzer weet je precies waar je die vindt. Ook word je geholpen met de bloei- en oogsttijd van de wilde appels, bramen of komkommers. Zo kun je met behulp van de app in juni vrijwel overal vlierbloesem schermen plukken voor een heerlijke vlierbloesemlimonade of cocktail. Bekijk dit zelfplukrecept van Saskia waarmee je heerlijke vlierbloesemlimonades en -cocktails maakt.

Duurzame apps voor spullen en verzorgingsproducten

  • Marktplaats
    Spullen kopen heeft een grote CO2 voetafdruk. Maar gelukkig kunnen we al jaren rekenen op Marktplaats om de mooiste tweedehands meubelen, cadeaus, speelgoed en gadgets te vinden. Deze top-app maakt het makkelijk om in je eigen omgeving de prachtigste tweedehands spullen te vinden. Heb je wat meer hulp nodig? Bekijk dan het artikel van thrift queen Saskia met tips: Zo vind je de mooiste spullen op Marktplaats.
  • Vinted
    Voor het vinden van de mooiste tweedehands kleding, ook voor kinderen, is Vinted de beste app. En het grote voordeel van Vinted is dat je een uitgebreide hoeveelheid filters hebt, waardoor je heel specifiek kunt zoeken. Dus ben je op zoek naar een fuchsia-roze longsleeve in nieuwstaat maatje 42? Vinted is de app die zoeken en vinden heel makkelijk maakt. Zo maak je je duurzame garderobe heel gemakkelijk compleet.
  • Think dirty, Clean Beauty en Beat the Microbead
    De keuze is reuze in producten voor persoonlijke verzorging, beauty en huishouden. Welke ingrediënten zijn nu wel of niet gezond, schoon en milieuvriendelijk? Gelukkig zijn er gemakkelijke apps om je te helpen. Dus je scant het artikel met je telefoon in de winkel en in de apps Think dirty en Clean Beauty direct op ingrediënten veilig, gezond of controversieel zijn. Met Beat the Microbead spot je meteen of er microplastics in producten zit. Heel handig!
  • Peerby
    Iedereen een eigen kettingzaag in zijn schuur is zó 2021. Lenen is het nieuwe kopen! Want je buren, dorps- en stadsgenoten lenen het graag aan je uit. Soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Dus van een kettingszaag tot luchtbed, van bouwlamp tot uitschuifbare ladder; je vindt het allemaal op de app Peerby.

Andere duurzame apps

  • Ecosia
    Je staat er niet vaak bij stil, maar al dat opzoeken op Google kost veel energie en dus CO2-uitstoot. Want datacenters van zoekmachines draaien helaas wereldwijd zelfs nog veelal op grijze energie. Maar gelukkig is er een alternatief. Met de groene zoekmachine van Ecosia vind je ook wat je zoekt, maar dan wel op duurzame energie. Ook plant Ecosia bomen in ruil voor je zoekopdracht.
  • Afvalscheidingswijzer
    Je afval scheiden lijkt soms een onneembare horde. Waar moet dat kapot gevallen glas? En in welke bak gaat die gebruikte pizzadoos? Don’t worry! De Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal heeft voor elke vraag een antwoord. Zo kun je je afval nog beter scheiden in je groene, blauwe, oranje, en zwarte kliko.
  • Pl@ntNet en Obsidentify
    Weet je graag welke flora je tegenkomt als je gaat wandelen of fietsen? Dan zijn Pl@ntNet of Obsidentify je go-to apps. Met deze apps maak je een foto van een plant. En weet je meteen met welke soort je te maken hebt.
  • EnergyFlip
    De hoge kosten van gas en elektra raakt iedereen in de portemonnee. Hierdoor lijkt ook iedereen op zoek te zijn naar manieren om energieverbruik te verminderen. Om echt stappen te zetten, is het handig om realtime inzicht te hebben in je verbruik zodat je meteen je gedrag kunt aanpassen. Meten is weten toch? In dat geval biedt EnergyFlip uitkomst, een energieverbruiksmanager met een handige app die samen met de Consumentenbond is ontwikkeld. Dit systeem gaat nog (veel) verder dan een slimme meter. Bekijk de review van Saskia om meer te weten te komen over EnergyFlip.

De app Too Good To Go waarmee je prachtige boodschappen kunt redden voor een zacht prijsje.

Apps voor duurzaam gemak

Deze duurzame apps helpen je vooruit om duurzame keuzes eerste keus te maken. En laten we eerlijk zijn; met minder dilemma’s wordt duurzaam leven pas echt easy! Welke van deze duurzame apps heb jij al? En heb ik er nog gemist? Stuur me gerust een DM op Instagram: @duurzamekeuzes.

Meer handige duurzame tips van van thegreenlist.nl?

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha geeft fact-based tips voor een duurzamer leven. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt over haar eigen groene gezinsleven op duurzamekeuzes.com.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: