CHALLENGE DAG 149: Duurzame make-up

Duurzamer met make-up. Lukt mij dat? Dat onderzoek ik nu. Want met alle dingen die ik wel écht nieuw moet kopen (zoals dus make-up & verzorging) wil ik proberen om minder (negatieve) impact te maken! Daarvoor wil ik zoveel mogelijk testen en proberen. Tijd voor een snapshot van mijn make-up tafel. Wat heb ik daar nu liggen? En hoe staat het ervoor?

Minder impact maken met make-up, maar wat houdt dat dan in?

Ik ben op zoek naar verzorgingsproducten die minder impact maken op mens, milieu, dier en klimaat. Low impact dus. Maar wat zoek ik dan precies? Want de begrippen duurzaam, biologisch en natuurlijk worden nogal eens door elkaar gebruikt. En dan is het ook maar net de vraag: wat vind jij belangrijk?

Iets kan biologisch zijn en toch meer negatieve impact maken op de aarde dan de niet-biologische variant. Iets kan vegan en diervriendelijk zijn, maar tegelijk super onduurzaam geproduceerd. Palmolie slecht? Dit gaat inderdaad vaak gepaard met ontbossing, maar voor alternatieven zijn soms veel meer land nodig (wat weer schaars is). Kies je voor make-up met enkel natuurlijke ingrediënten dan kun je alsnog flinke huidirritatie krijgen. Dus waar te beginnen?

Wauw of au: de impact van make-up is maar klein

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het goede nieuws is: met de keuze van onze verzorgingsproducten maken we relatief kleine impact. Het slechte nieuws is: met de keuze van onze verzorgingsproducten maken we relatief kleine impact 🙂 (bron: De Verborgen Impact). Laat je niet uit het veld slaan nu, dit is juist geweldig nieuws! Een vre-se-lijke misser kun je niet snel maken, terwijl je wel versneld veel kan leren over wat je nou belangrijk vindt. Wist je dat badkamer-producten -zoals shampoo, zeep en tandpasta- verantwoordelijk zijn voor slechts 3 procent van de impact van de badkamer? De echte boosdoener is lang, warm douchen, aldus De Verborgen Impact ook.

Goed nieuws: en toch kunnen wij beauty’s wel het verschil maken 😉

En toch maakt het wel degelijk uit wat je op je gezicht smeert. Want die ontbossing door palmolie is niet okay en ook zit er in veel cosmetica microplastics wat -bijvoorbeeld via het doucheputje- in de natuur kan belanden. Maar als je na het zepen met je duurzame producten even zo gemakkelijk in je (elektrische) auto stapt, dan stelt je daad weer weinig voor. Wist je dat door de slijtage van autobanden 1.800 keer meer microplastics vrijkomen*? En mocht je je zorgen maken over je afvalproductie? Ik neem aan dat je die verpakkingen gewoon netjes (gescheiden) in de prullenbak gooit. Dus dat kan niet veel kwaad met de goede afvalscheiding in Nederland*.

Beauty-producten: mijn persoonlijke eco checklist

Zoals gezegd moet je vooral zelf bepalen wat je belangrijk vindt bij het maken van duurzame keuzes. Ook kan in elke fase van je leven andere overwegingen een rol spelen. In mijn geval speelt mijn kennis een belangrijke rol. Door te proberen kom ik steeds meer te weten over producten en de industrie waardoor ik mijn checklist weer bijstel. Dit is mijn masterplan: dit wil ik voor het einde van 2020 bereiken met mijn verzorgingsproducten:

  1. Geen microplastics meer.
  2. Geen hormoonverstorende ingrediënten (meer).
  3. 100% diervriendelijk en dus ook dierproefvrij.
  4. Plasticvrij is geen must, recyclen wel.
  5. Klimaatneutrale productieketen moet het streven zijn van het beautymerk.
  6. Net als zorg voor mens en milieu topprioriteit moet hebben.
  7. Méér natuurlijkere ingrediënten in mijn make-up.
  8. Ik ben niet per se tegen conserveringsmiddelen.

Een beauty-merk dat ik onlangs ontdekt heb en een hele aansprekende visie vind hebben is Dr. Hauschka. Niet voor niets ga ik deze producten zo snel mogelijk proberen. Misschien voor snapshot deel twee over een paar weken? Want eerst moeten de andere producten natuurlijk wel op zijn. Want weggooien…daar doen we niet ‘an :). Wil je meer weten over duurzame verzorging? Bekijk dan ook het artikel met de zes grootste misverstanden op het gebied van duurzame verzorging.

Duurzamer leven, maar wel met een beetje glamour graag

Dat is wat ik beoog. En daar is niet altijd iedereen het mee eens merk ik steeds vaker. Voor elke duurzamere keuze die ik probeer te maken, is altijd een nog duurzamere keuze te bedenken. Dat blijkt regelmatig uit alle tips die ik krijg van ecomeiden op Instagram. ‘Maak het zelf‘ of ‘Stop helemaal met make-up’ zeggen ze dan onder mijn post. Maar dat zie ik niet zitten. Als 36-jarige vrouw én moeder met een fulltime baan wil ik graag leuk voor de dag komen en praktische oplossingen please! Ik geloof dat bewuster kiezen en kopen uiteindelijk een grotere groep vrouwen aanspreekt en we daarmee dus meer impact kunnen maken.

Foto van mijn low impact make-up tafel in wording

Tadaa…. Dit is ‘m dan! De eerste momentopname van mijn make-up tafel. Niet slecht toch? Ik ben pas vijf maanden bezig, dus nog niet door al mijn 2019 beauty-producten heen. Een aantal oude vertrouwde smeersels die opraakten zijn inmiddels vervangen en nieuwe duurzamere varianten hebben hun plaats ingenomen. Omdat ik zoveel mogelijk wil ontdekken, zal ik elk product eenmalig (uiteraard helemaal) proberen (ook als het bevalt). Tenzij ik geen beter/gelijk alternatief kan vinden, dan kan ik besluiten om merktrouw te worden.

Nieuw en dus bewuster. Alle onderstaande natuurlijke varianten bevallen goed:

  • Bold lash mascara van Inika.
  • Oat milk foundation en bijpassende arnica concealer van Ere Perez.
  • Deodorant van Salt Of The Earth.
  • Dag- en nachtcrème van Holland & Barret, gekregen van beauty-blogger Serena Verbon, de lieverd <3.
  • Buy nothing new rouge, ook gekregen van Serena toen die van mij op was (waarbij ze aangaf dat deze waarschijnlijk niet duurzaam is, want Primark).
  • Nooit meer wegwerp-wattenschijfjes kopen dankzij deze wasbare make-up pads van een oud molton, gekocht bij mijn kringloopzuster Riane. Hoe buy nothing new wil je het hebben ;).

Oude aankopen en dus toen niet bewuster gekocht:

  • Lippenstift van Catrice (Kruidvat). Prachtige kleur, love it. Maar echt een oudje en dus ook niet bewust duurzamer gekocht, was de dop zelfs kwijt…dan weet je het wel 😉
  • Make-up remover van Nivea. Gaat die fles ooit nog op?

Natuurlijke verzorging koop je dus nog wel nieuw?

Ik wil graag onderzoeken hoe ik duurzamer kan leven. Daarom ben ik een uitdaging met mezelf aangegaan: ik wil proberen om een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen. Natuurlijk zijn er van die dingen, zoals make-up, die je nog wel nieuw moet kopen. Daarvoor heb ik met mezelf afgesproken dat ik het wel nieuw, maar duurzamer koop. Om die reden ontek ik nu allerlei natuurlijke beauty- en verzorgingsproducten die beter zijn voor mens, dier en milieu.

Duurzamer met make-up: rouge, mascara, lippenstift, foundation, concealer en dag- en nachtcremes.

*Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: