Duurzamer met mijn verzorgingsproducten uit de badkamer. Lukt mij dat? Dat onderzoek ik nu. Want met alle dingen die ik wel écht nieuw moet kopen (zoals dus shampoo, zeep, etc.) wil ik proberen om minder (negatieve) impact te maken! Daarvoor wil ik zoveel mogelijk testen en proberen. Tijd voor een snapshot van mijn badkamer. Wat heb ik daar nu liggen? En hoe staat het ervoor?
Bad habits in de badkamer
Babette Porcelijn van De Verborgen Impact laat zien dat de negatieve impact van badkamer-producten zeer klein is – goed voor drie procent van de totale impact van de badkamer. Pas echt verschil maak je door minder warm water te gebruiken. Stiekem wist ik dat natuurlijk al wel. En toch had ik ondanks deze kennis best nog wel wat ‘bad habits’ onder de douche (die ik nu dus dus wel heb aangepast). Wel hopen dat ik het in de koude maanden ook écht volhoud:
Van deze bad habits heb ik meteen afscheid genomen
- Lang douchen (nu: kort en praktisch).
- Niet meer treuzelen onder de douche.
- Geen tanden meer poetsen onder de douche. (Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar dat deed ik dus.)
- Nooit meer twee keer op een dag douchen en al helemaal niet ‘even douchen omdat ik het zo koud heb’ (dan moet ik van mezelf warm fietsen op de hometrainer – lol).
Nog niet helemaal overtuigd? Gasverbruik voor het warme water is goed voor maar liefst 86 procent van de impact in een badkamer*. Koud douchen zou dus het beste zijn, maar dat kan ik nog niet aan – ik ben écht een jankende koukleum ook zonder koude douchebeurt. Maar misschien denk ik daar over een jaar anders over. Ik ben per slot van rekening in transitie ;).
Duurzamer met beauty-producten, heeft het nog wel zin dan?
De impact van verzorgingsproducten is dus relatief klein en dat vind ik juist een verademing om eerlijk te zijn. Het betekent ook dat je geen giga blunder kunt maken en dus lekker kunt experimenteren met wat jij fijn en belangrijk vindt. Want het maakt echt wel uit wat je door het doucheputje spoelt. Zo zitten er in sommige verzorgingsproducten nog steeds microplastics wat ik liever niet meer gebruik. Of neem palmolie wat er ook niet heel fraai opstaat. Meer over de grootste misverstanden op het gebied van duurzame verzorging lees je hier.
Verzorgingsproducten: mijn persoonlijke eco checklist
- Geen microplastics meer.
- Geen hormoonverstorende ingrediënten (meer).
- 100% diervriendelijk en dus ook dierproefvrij.
- Plasticvrij is geen must, recyclen wel*.
- Klimaatneutrale productieketen moet het streven zijn van het beautymerk.
- Net als zorg voor mens en milieu topprioriteit moet hebben.
- Méér natuurlijkere ingrediënten.
- Ik ben niet per se tegen conserveringsmiddelen.
*In het geval je je zorgen maakt over je afvalproductie? Ik neem aan dat je die verpakkingen gewoon netjes (gescheiden) in de prullenbak gooit. Dus dat kan niet veel kwaad met de goede afvalscheiding in Nederland (bron: De Verborgen Impact).
Momentopname van mijn badkamerrituelen
Dit is ‘m dan! De foto! Ik ben nu ruim vijf maanden onderweg met het aanmeten van een (meer) eco lifestyle. Niet slecht toch? Veel producten zijn al duurzamer vervangen. Zo experimenteer ik nu volop met soap- en shampoobars en zelfs voor mijn zoontje van vijf zoek ik naar alternatieven. Ook zijn er producten die wij om medische redenen voorlopig niet zullen opgeven. Omdat ik zoveel mogelijk wil ontdekken, zal ik elk product eenmalig (uiteraard helemaal) proberen (ook als het bevalt)! Tenzij ik geen beter/gelijk alternatief kan vinden, dan kan ik besluiten om merktrouw te worden.

Nieuw en dus bewuster:
- Shampoobar van Botma & van Bennekom.
- Soapbar van Ethique.
- Kids body & shampoobar van Helemaal Shea.
- Scheermes van Zero Waste Club.
- Bamboe wattenstaafjes van Bambaw (van mijn Zustainabox lidmaatschap).
- Soapsaver, handgemaakt washandje voor kleine zeepstukjes van mijn duurzame haakvriendin @no.crochet.to.waste.
- Buy nothing new soap lifts die ik dus tweedehands kon overnemen van @huisje_inhet_groen.
Niet vervangen (om medische redenen of omdat het nog niet op is):
- Restje scheerschuim (alles moet op voordat ik het vervang).
- Kindershampoo (zeepblok is nog te spannend).
- Tandpasta van Sensodyne (medisch).
- Kindertandpasta (goede tips zijn welkom!)
- Head & Shoulders (medisch, incidenteel gebruik).
- Elektrische tandenborstel (medisch). Fun fact: deze heb ik in januari verkregen via een ruildeal omdat ik een buy nothing new jaar heb. Bekijk dit verhaal hier.
Bekijk ook de snapshot van mijn make-up tafel (snapshot #1).
‘Waarom gebruik je nog verzorgingsproducten?’
Op Instagram krijg ik regelmatig opmerkingen van vrouwen die niet begrijpen dat ik verzorgingsproducten nog koop. Ik zou het niet nodig hebben of ook zelf kunnen maken. Als moeder met een fulltime baan heb ik niet de tijd om zelf mijn verzorgingsproducten te maken. Daarnaast vind ik het belangrijk om lekker in mijn vel te zitten en daar hoort een kleine beautyroutine bij. Om die reden wil ik graag op zoek gaan naar natuurlijke verzorgingsproducten die minder impact maken en mij daaar wel bij kunnen helpen.
Natuurlijke verzorging koop je dus nog wel nieuw?
Ik wil graag onderzoeken hoe ik duurzamer kan leven. Daarom ben ik een uitdaging met mezelf aangegaan: ik wil proberen om een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen. Natuurlijk zijn er van die dingen, zoals make-up, die je nog wel nieuw moet kopen. Daarvoor heb ik met mezelf afgesproken dat ik het wel nieuw, maar duurzamer koop. Om die reden ontek ik nu allerlei natuurlijke beauty- en verzorgingsproducten die beter zijn voor mens, dier en milieu.
*Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn