Search
Opruimtips voor een duurzaam leven.

5 opruimtips voor een duurzamer leven

Opruimen? Je kwam toch bij thegreenlist.nl voor toffe duurzame tips? Hoe je Vinted-schatten vindt, een beetje meer zero waste door het leven kunt gaan en lekker met seizoensgroenten kunt kokkerelen? Opruimen is toch een andere interesse, zou je zeggen. Neuh, dat is niet helemaal waar hoor! Goed leren opruimen en ontspullen heeft álles te maken met een duurzaam leven. Listen!

Ontspullen wordt nog leuk met deze opruimtips

Opruimen is voor de meeste mensen een huishoudelijke taak die ze het liefst weken of maanden voor zich uit schuiven. Zelf was ik ook zo: ik had een hekel aan opruimen en stelde het zo lang mogelijk uit. Terwijl, als je er anders naar kijkt en het iets anders aanpakt, het een totaal andere ervaring kan zijn die ik zelfs als ‘prettig’ kan omschrijven. Het moet niet gekker worden. Nou, dat vond ik dus ook. Wat heeft die ommezwaai veroorzaakt? Tijd voor mijn vijf opruimtips voor een duurzamer leven. Misschien lukt het me om je een beetje te greenfluencen om ook aan de slag te gaan thuis.

1. ‘Opruimen voor een duurzamer, leuker leven’

Het begint allemaal met de juiste mindset. Met enorme tegenzin haastig opruimen, zal je alleen maar stress en een chagrijnig gevoel geven. De kunst is dat je gaat vinden dat het geen huishoudelijke klus is die je moet doen. Je moet het gaan zien als een klus die je mag doen. Bovendien een klus die je ondersteunt bij het behalen van jouw doelen, namelijk een duurzamer leven. Ook helpt het als je bij elk item hardop (of in je hoofd) de vraag stelt: ‘wil ik dit houden?’ in plaats van ‘kan dit weg?’. Bij de eerste vraag (houden?) is het antwoord bij mij best wel vaak nee of twijfelachtig (mooi, ruimt lekker op). Bij de tweede vraag (weg?) wil ik dingen eerder bewaren voor ‘je weet maar nooit’ (schiet niet echt op dus). Deze wijsheid heb ik uit het boek Opgeruimd! van Marie Kondo en ook haar Netflix-serie Tidying up with Marie kondo is een kijktip!

Wat ik heb ontdekt, is dat je ook per opruimbeurt een andere mindset kunt kiezen. Rondom Koningsdag stel ik mezelf tot doel dat ik veel spullen kan verkopen, terwijl ik in het najaar vaak vooral gelukkig wordt van het feit dat het huis zo lekker aan kant is voor de winter die komen gaat.

2. Pak opruimen gestructureerd aan met kleine deelprojecten

Nu je weet dat ik fan ben van opruimgoeroe Marie Kondo, zal het je ook niet verbazen dat ik het opruimen van ons huis volgens een vaste volgorde doe. En die volgorde is niet per kamer, maar per categorie. En als je de methode van Kondo volgt, dan pak je ook de categorieën in een bepaalde volgorde aan, beginnend bij kleding, gevolgd door boeken, papier, komono (alles zonder categorie) en tot slot sentimentele spullen. Nu moet ik bekennen: ik houd me niet strikt aan deze categorieën, maar de systematische aanpak waarbij je werkt vanuit klusters vind ik wel heel prettig. Zo maak ik van het huis opruimen miniprojecten en kan ik elke dag iets afstrepen! Ik hanteer de volgende categorieën:

  • Kleding (kledingkast, kapstok & kledingrek zolder)
  • Kinderkleding (kledingkast, kapstok)
  • Kinderkamer & speelhoek woonkamer
  • Kast woonkamer & kast garage met overlap in spullen
  • Keuken
  • Studeerkamer met voorraadkast (verzorging) & badkamer
  • Zolder
  • Garages

Het idee achter die categorieën is dat in veel huizen dezelfde spullen op verschillende plekken liggen. Zo vond ik de eerste keer wel op vijf plekken nagelknippertjes en op drie plekken enveloppen en postzegels. Deze dubbelingen vind je alleen als je plekken met grofweg dezelfde spullen als één opruimklus aanpakt. Doe je dat niet, dan leg je waarschijnlijk in elke kamer het nagelschaartje op een plek. Met als gevolg dat je nog steeds op vijf plekken nagelschaartjes hebt liggen.

Waarom zou je gezelschapspellen, kleding en laptops op elkaar stappelen als je ze ook als een boek rechtop kunt wegzetten? Door deze spullen rechtop weg te zetten, heb je altijd overzicht en kun je makkelijk uit de kast trekken wat je nodig hebt!

3. Geef jezelf een deadline

Helemaal vrijblijvend moet het opruimen natuurlijk niet zijn, want dan loop je weer het risico dat het niet afkomt. Bepaal een realistische deadline voor het opruimen en zorg dat het binnen die tijd afkomt. De eerste keer heb ik een week vrij genomen en heb ik een hele week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat het huis opgeruimd. Op de laatste dagen hielp mijn man mee, want op zolder en in de garage lagen ook veel spullen van hem. Mijn vriendinnen verklaarden mij gek – het was een hele mooie week in juni, maar ik had deze krappe tijdspanne echt nodig om mezelf te pushen de klus te klaren. En ja, het was een megaklus, maar het gaf me wel een goed gevoel en veel voldoening toen het af was. We hebben toen zoveel spullen op een goede manier kunnen wegdoen: gedoneerd aan de kringloopwinkel, afgedankt op de milieustraat en de mooiste parels heb ik verkocht. De keren erop heb ik er iets meer tijd voor genomen en het in de weekenden gedaan, maar nu is het meer een overzichtelijke onderhoudsklus geworden, omdat ik het de eerste keer zo grondig heb gedaan. Doe je het goed, dan heb je dus jaren plezier van je opruimproject.

Opruimtip

Tijdens het opruimen vind ik het altijd fijn om vier stapels te maken:

  • Een stapel voor spullen die ik wil bewaren. Die spullen krijgen dan een nieuwe, vaste plek.
  • Een stapel voor spullen die weggegooid kunnen worden, bijvoorbeeld bij het restafval of op de milieustraat. Handig: download of bezoek de site Afvalscheidingswijzer, zo weet je exact wat je waar moet weggooien.
  • Een stapel voor de verkoop.
  • Een stapel voor donatie, denk aan de kringloopwinkel, goed doel of The Clothing loop.

4. Stel een einddoel

Hoeveel wil je verdienen aan het verkopen? Hoe wil je bepaalde ruimtes gaan gebruiken en hoe leeg/minimalistisch wil je het dus hebben? Een einddoel hebben, werkt enorm motiverend vind ik. Veel vrouwen klagen bijvoorbeeld over een bomvolle kledingkast, maar dat ze tegelijk niets hebben om aan te trekken. Als het echt zo is dat je de verkeerde kledingstukken in je kast hebt hangen, dan kan het ook een leuke opdracht zijn om afscheid te nemen van al die ongedragen kleding en aan de slag te gaan met die garderobe. Eerst ontspullen om vervolgens te werken aan een kleine complete duurzame garderobe voor het leven, waar misschien wel een paar gave ‘nieuwe’ tweedehands items bij passen. Dat is toch een supertoffe beloning voor het harde opruimwerk? Meer weten? Bekijk dan dit interview met Laura over een capsule wardrobe.

5. Neem huisgenoten mee in je opruimmethode (en dat doe je zo)

Het fijnste en snelste is als je het opruimen samen kunt doen. De eerste keer heeft mijn man ook meegeholpen. Inmiddels is het ontspullen en opruimen meer mijn domein geworden, maar dat vind ik niet erg. Hij doet weer genoeg andere dingen. In dat geval is het wel belangrijk dat je je partner meeneemt in jouw nieuwe structuur, anders is het binnen de kortste keren weer een rommeltje. Geef een kort tourtje en maak allereerst duidelijk dat alles één vaste plek dient te hebben (dat is belangrijke informatie!) en wat de vaste plekken van de belangrijkste gebruiksvoorwerpen en categorieën zijn die regelmatig gebruikt worden, volgt erna. Verder is het goed om een paar details mee te geven die voor jou belangrijk zijn. Ik heb een hekel aan stapeltjes en dus wil ik dat ten alle tijden voorkomen. Ik zet dingen dus zoveel mogelijk rechtop weg: niet alleen boeken, ook de laptops, de spellen en kleding rol ik in schoenendozen, zodat je kledingstukken al je kledingstukken in één oogopslag ziet. Mijn man weet dit nu ook en doet leuk mee.

Waar opruimtips vaak niet over gaan

Wat moet je met al die spullen die je kwijt wilt? Jammer genoeg gaan veel opruimboeken hier niet uitgebreid op in. Het is zonde om spullen bij het restafval te gooien. Sommige spullen zullen nog goed zijn en kunnen prima hergebruikt worden, van andere spullen kunnen onderdelen nog prima gebruikt worden of wellicht is recycling een optie. Dat kan allemaal niet als je het bij het restafval gooit. Dan wordt het verbrand en is het echt weg. Een paar ideeën:

  • Online verkopen (Marktplaats, Facebook, Vinted) of verkopen op een rommelmarkt. Hulp nodig? Lees dan de tips hoe je meer succes haalt uit Marktplaats.
  • Inbrengen bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt.
  • Gratis af te halen advertentie plaatsen op Marktplaats of Facebook werkt ook vaak goed.
  • Doneren aan een (lokaal) goed doel.
  • Upcycling: maak van iets ouds iets nieuws leuks voor in je huis of tuin.

We wensen je veel succes met opruimen en ontspullen! Go for it! Heb je vragen of een opsteker nodig, dan weet je ons te vinden!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: