Vegetarische maaltijdsalade met orzo.

Maaltijdsalade met orzo, gegrilde groenten, feta en pesto!

Orzo staat hoog op ons favorietenlijstje. Het is een pastasoort die eruit ziet als rijst, geliefd in de Italiaanse, Griekse en Turkse keuken. Maar wat maak je ermee? Een winnaar is deze makkelijke maaltijdsalade met orzo, gegrilde groenten, feta en pesto. Dit recept kun je ook heel eenvoudig veganizen door de pesto te vervangen door een vegan variant en ook feta of witte kaas heb je vegan. Aan tafel!

Recepten met orzo

Orzo, ook wel bekend als risoni, is een pastasoort die lijkt op grote rijstkorrels. In de mediterrane keuken weten ze er wel raad mee. En dat snappen we, want deze pastasoort is smaakvol, voedzaam en makkelijk klaar te maken op een drukke doordeweekse dag. Wat wil je nog meer? Omdat het gemaakt wordt van durum tarwegriesmeel, zit het vol eiwitten wat goed nieuws is als je vaak vegetarisch of veganistisch eet. Bovendien zorgen die eiwitten er ook voor dat je  eerder een voldaan gevoel hebt. Verder bevat orzo belangrijke stoffen, zoals vitamine B en ijzer, en relatief maar weinig vetten. Voor dit recept kiezen we de orzo van het merk Basta!: biologisch en volkoren, waardoor het in de schijf van vijf en bij je duurzame dieet past. De orzo van dit merk is onder andere te koop bij Crisp en andere groene winkels.

Een makkelijke en snelle maaltijdsalade met orzo, gegrilde groenten, feta en pesto.

Vegetarische maaltijdsalade met orzo.

Maaltijdsalade met orzo, gegrilde groenten, feta en pesto!

Bij thegreenlist.nl houden we van recepten die eenvoudig te maken zijn en tegelijkertijd bomvol smaak zitten. Deze salade met orzo, gegrilde groenten, feta en pesto is daar een perfect voorbeeld van. We will show you! Dit recept is ook ideaal voor drukke doordeweekse dagen. Tipje: maak een dubbele portie voor de volgende dag!
No ratings yet
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang hoofdgerecht, salade
Keuken Italiaans
Porties 4

Keukengerei

  • snijplank
  • mes
  • grote pan
  • grote hapjespan
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier (of zero waste siliconen bakmat)

Ingrediënten
  

  • 400 gr orzo pasta
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 250 gr cherrytomaten
  • 1 grote rode ui
  • 1 gele paprika
  • 1 blik kikkererwten uitgelekt, 265 gr
  • 1 liter groentebouillon bereid met 1 bouillonblokje en 1 liter water
  • 4 el pesto of zie ook ons recept voor huisgemaakte (vegan pesto)
  • 2 el olie om te bakken
  • zout en peper
  • 100 gr feta of witte kaas of een vegan variant
  • optioneel verse basilicum
  • optioneel verse peterselie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
  • Snijd de aubergine, courgette, rode ui en paprika in stukken van 2 cm. Halveer de cherrytomaten en giet de kikkererwten af.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg alle groenten, behalve de tomaten en kikkererwten, erop.
  • Meng de groenten met 1 el olie, een beetje zout en peper. Rooster ze 20 minuten in de oven.
  • Voeg na 20 minuten de tomaten en kikkererwten toe en rooster nog eens 10 minuten.
  • Verhit olie in een pan en voeg de orzo toe.
  • Bak de orzo een paar minuten tot hij goudbruin kleurt.
  • Voeg de groentebouillon toe en laat de orzo koken volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer 13-15 minuten).
  • Zorg dat de orzo niet te zacht wordt.
  • Meng de pesto door de orzo samen met de geroosterde groenten.
  • Verkruimel de feta eroverheen en garneer eventueel met verse basilicum of peterselie.

Notities

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Louise van @keukenatelier dat zij speciaal voor het Italiaanse Costa Ligure heeft ontwikkeld. Zij maken overheerlijke pesto’s die ook perfect in deze salade passen. Beetje citroensap erbij en je dressing is klaar!
Trefwoord maaltijdsalade, orzo, vegetarisch

Meer heerlijke gerechten van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Foto van Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: