Orzo staat hoog op ons favorietenlijstje. Het is een pastasoort die eruit ziet als rijst, geliefd in de Italiaanse, Griekse en Turkse keuken. Maar wat maak je ermee? Een winnaar is deze makkelijke maaltijdsalade met orzo, gegrilde groenten, feta en pesto. Dit recept kun je ook heel eenvoudig veganizen door de pesto te vervangen door een vegan variant en ook feta of witte kaas heb je vegan. Aan tafel!
Recepten met orzo
Orzo, ook wel bekend als risoni, is een pastasoort die lijkt op grote rijstkorrels. In de mediterrane keuken weten ze er wel raad mee. En dat snappen we, want deze pastasoort is smaakvol, voedzaam en makkelijk klaar te maken op een drukke doordeweekse dag. Wat wil je nog meer? Omdat het gemaakt wordt van durum tarwegriesmeel, zit het vol eiwitten wat goed nieuws is als je vaak vegetarisch of veganistisch eet. Bovendien zorgen die eiwitten er ook voor dat je eerder een voldaan gevoel hebt. Verder bevat orzo belangrijke stoffen, zoals vitamine B en ijzer, en relatief maar weinig vetten. Voor dit recept kiezen we de orzo van het merk Basta!: biologisch en volkoren, waardoor het in de schijf van vijf en bij je duurzame dieet past. De orzo van dit merk is onder andere te koop bij Crisp en andere groene winkels.



Een makkelijke en snelle maaltijdsalade met orzo, gegrilde groenten, feta en pesto.

Maaltijdsalade met orzo, gegrilde groenten, feta en pesto!
Keukengerei
- snijplank
- mes
- grote pan
- grote hapjespan
- oven
- bakplaat
- bakpapier (of zero waste siliconen bakmat)
Ingrediënten
- 400 gr orzo pasta
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 250 gr cherrytomaten
- 1 grote rode ui
- 1 gele paprika
- 1 blik kikkererwten uitgelekt, 265 gr
- 1 liter groentebouillon bereid met 1 bouillonblokje en 1 liter water
- 4 el pesto of zie ook ons recept voor huisgemaakte (vegan pesto)
- 2 el olie om te bakken
- zout en peper
- 100 gr feta of witte kaas of een vegan variant
- optioneel verse basilicum
- optioneel verse peterselie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht).
- Snijd de aubergine, courgette, rode ui en paprika in stukken van 2 cm. Halveer de cherrytomaten en giet de kikkererwten af.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg alle groenten, behalve de tomaten en kikkererwten, erop.
- Meng de groenten met 1 el olie, een beetje zout en peper. Rooster ze 20 minuten in de oven.
- Voeg na 20 minuten de tomaten en kikkererwten toe en rooster nog eens 10 minuten.
- Verhit olie in een pan en voeg de orzo toe.
- Bak de orzo een paar minuten tot hij goudbruin kleurt.
- Voeg de groentebouillon toe en laat de orzo koken volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer 13-15 minuten).
- Zorg dat de orzo niet te zacht wordt.
- Meng de pesto door de orzo samen met de geroosterde groenten.
- Verkruimel de feta eroverheen en garneer eventueel met verse basilicum of peterselie.
Notities
Meer heerlijke gerechten van thegreenlist.nl
- Liever vegan pesto in je gerecht? Check hier hoe je verrukkelijke peso gemakkelijk zelf maakt.
- Een ander lekker Italiaans gerecht proberen? Ga dan voor deze heerlijke vegan borrelplank.
- Een vegan kindvriendelijk gerecht uitproberen? Probeer deze kindvriendelijke vegan pesto pasta.
Photo credits: thegreenlist.nl.