Minimalistische werkboekjes van MOYU bieden hulp bij duurzaam leven

MOYU helpt je op weg met een minimalistische lifestyle

Om aan de slag te gaan met het minimalisme heb ik hulp geaccepteerd van MOYU. Zij ontwikkelden samen met schrijver en minimalisme ‘fan’ Dennis Storm drie praktische zero waste boekjes om de bezem door je leven te halen.

Duurzaam leven met MOYU: spelvormen werken!

In samenwerking met MOYU

Vorig jaar heb ik zelf ontdekt dat het aangaan van een uitdaging enorm motiverend kan werken als je gedragsverandering wil realiseren. Zelf had ik in 2020 een #buynothingnew jaar ingelast: geen nieuwe kleding, spullen, hebbedingen, elektronica en andere meuk was de opdracht aan mezelf. En voor de dingen die ik echt nieuw moest kopen (zoals verzorgingsproducten) onderzocht ik duurzamere opties. Het aangaan van deze challenge en het ontdekken van andere, duurzame manieren van consumeren waren voor mij een highlight van het overwegend sombere coronajaar.

Het is dus zo goed bevallen dat ik heb besloten om in 2021 door te gaan met het aanmeten van een niks-nieuws en eco lifestyle. En hoe meer bedreven ik erin word, hoe meer ik ontdek dat een minimalistische lifestyle aanmeten de sleutel is naar mijn behoeften. Ik wil duurzamer leven en meer tijd (en geld) creëren voor het doen van dingen waar ik blij van word. Een mooi inzicht en streven (wie wil dit nou niet), maar ik vind het hartstikke lastig toe te passen en vooral: vol te houden met een fulltime baan, een druk gezin, een sociaal leven en een uit de hand gelopen Green List project ;). Maar ik maak babystapjes.

Minimalisme: zo pas ik het al toe (maar een goed plan ontbreekt)

Vorig jaar maakte ik kennis met Marie Kondo. Ik las haar boek, bingde haar Netflix-serie en ik heb vervolgens een week vrij genomen om het hele huis op Marie Kondo wijze op te ruimen. Ik heb geleerd om afstand te doen van spullen en ik kan steeds beter aanvoelen van welke spullen ik blij word (en van welke niet). Regelmatig gaat er een bezem door het huis en verkoop ik spullen of doneer ik dingen aan vrienden of kringloopwinkels. Ook zijn mijn man en ik afgelopen maand door het huishoudboekje gegaan en zijn we tot de conclusie gekomen dat het een beetje uit de hand is gelopen met onze boodschappen. We doen daarom nu een challenge om van 100 euro een maand rond te komen met als doel een blijvende duurzame verandering te realiseren in ons consumptiepatroon (én om geld over te houden voor leuke dingen).

Je leest het: we maken echt wel stappen, maar het voelt nog niet als een overkoepelend plan met een duidelijk doel. Dus kwamen de zero waste werkboekjes van Dennis Storm X MOYU als geroepen!

Zero waste notitie- en werkboekjes van MOYU?

Voor ik dieper inga op hoe deze boekjes mij helpen, sta ik even stil bij het fenomeen zero waste notitieboekje. Hoe dan? Dat was mijn eerste reactie toen ik erover hoorde. Wellicht denk jij dit nu ook, dus maak daarom eerst even kennis met steenpapier. Hier moet je namelijk even een paar dingen van weten.

Steenpapier is het duurzame alternatief voor normaal “pulp” papier. Het is een duurzame, boom-vrije papiersoort die hoofdzakelijk bestaat uit gemalen steen. Tijdens de productie van steenpapier worden er geen water en bleekmiddelen gebruikt, wat onder andere zorgt voor een 67 procent lagere CO2-uitstoot. Verder voelt steenpapier steviger en iets dikker dan normaal papier en is het scheur- en waterbestendig. Met een nat doekje veeg je elke pagina in een handomdraai schoon en doordat het papier erg stevig is, is elke pagina tot meer dan 500 keer te herschrijven. Wil je notities bewaren? Geen punt! Deze bladzijden kun je makkelijk digitaliseren met scan-apps (en daarna uitwissen).

Kortingscode alert voor MOYU

Denk je nu al: dit wil ik ook! Bestel dan nu jouw favoriete boekje bij MOYU. En met de kortingscode 10GREENLIST krijg je 10 procent korting op je aankoop!

Join the club: samen overconsumptie verminderen

Van dit materiaal zijn dus drie opdrachtenboekjes gemaakt die MOYU samen met Dennis Storm heeft uitgebracht. Beiden hebben een missie om (papier)verspilling tegen te gaan en om overconsumptie te verminderen. En ze roepen je op om ook mee te doen! Niet alleen door je notitieboekjes te vervangen door een zero waste variant van steenpapier, maar ook door aan de slag te gaan met de opdrachten uit deze speciale reeks.

EHBM: eerste hulp bij minimalisme

Eén van de boekjes uit deze Minimalisme Collectie is een interactief en praktisch werkboek (gemaakt van steenpapier). Met dit werkboek ga je 12 maanden aan de slag met een minimalistische leefstijl. Van 30 dagen ontspullen tot je huishoudboekje op orde brengen en van het niet leren toegeven aan impulsieve (koop)verlangens tot het oefenen van dankbaarheid. Het komt allemaal voorbij in het werkboek!

Je wordt op een laagdrempelige en leuke manier geprikkeld om over een onderwerp na te denken in je eigen leven. En wat helemaal fijn is: het boekje is niet lineair. Je kunt dus zelf kiezen met welke hoofdstukken je aan de slag gaat. Voor mij zijn op dit moment de opdracht van februari (geld verdienen door minder uit te geven) en mei (verander de vraag en je agenda) superactueel. Dus heb ik besloten om de komende maanden al mijn aandacht te schenken om dit beter onder de knie te krijgen met behulp van dit opdrachtenboek.

“Ontspullen is een goed begin, maar zeker niet het einde. Hoe meer je nee leert zeggen tegen overdaad, consumentisme en dingen die je teveel energie kosten, hoe meer voldoening je uit je leven zult halen.”

Dennis Storm

Leer drastische keuzes maken met hulp van de weekplanner van MOYU

Het tweede hulpboekje in deze reeks van Dennis Storm X MOYU is een weekplanner. Deze is ook gemaakt van steenpapier, dus je kunt ook volgende jaren door met deze handige agenda. Bij ons ligt deze nu in de keuken en we schrijven er alles in. Afspraken, reminders wanneer de beste Too Good To Go boxen live komen, een overzicht van wanneer welke marktkramen in ons dorp staan (zo voorkom ik dat ik op vrijdag bij de notenbar sta voor een paprika). Het doel is in de eerste plaats op één plek een overzicht creëren van dingen die normaal verstopt zitten in onze hoofden. Dit geeft rust, voorkomt dat we zaken missen en/of dubbele afspraken maken.

De tweede stap zou kunnen zijn dat we patronen ontdekken en besluiten om dingen niet meer te doen. Zo heb ik een keer een geluksboek gelezen waarin de auteur beschrijft hoe hij elk jaar op oudejaarsavond met zijn vrouw alle vriendschappen doorneemt. Ze nemen dan ritueel afstand van de vrienden van wie ze vinden dat ze hun tijd niet meer verdienen in het nieuwe jaar. Dit gaat misschien wat ver, maar ik kan de manier waarop deze schrijver omgaat met zijn schaarse vrije tijd en drang naar maximale kwaliteit wel waarderen.

Zet ook een eerste stap om zero waste lifestyle door te trekken in je werk

Voor iemand met een fulltime bureaubaan, een druk gezinsleven en een hoofd vol blog-ideeën was het ook een duurzame set om het derde boekje uit deze Minimalisme Collectie te gaan gebruiken: The Notebook. Hoewel ik een #buynothingnew lifestyle beoog is mijn werkende leven alles behalve dat. Er gaan jaarlijks zeker drie tot vijf volgeschreven schriften en tig pennen door mijn hand. En ik neem het graag ruim met bladzijden en visualisaties van mijn ideeën. Dus sinds kort arriveer ik met een uitwisbaar notitieboekje van steenpapier op mijn thuiswerkplek ;). Want een ‘doodgewoon’ boekje om in te schrijven is het derde uitwisbare steenpapierboekje in de reeks. Wie weet kan ik hier wel tot mijn pensioenleeftijd mee doen ;).

Wat maakt MOYU zo speciaal?

Deze drie bijzondere boekjes zijn gemaakt met liefde voor de natuur. In vergelijking met boekjes geproduceerd van regulier papier, bespaar je namelijk een hoop! 

☁️ 67% minder CO2-uitstoot 
💧 Geen water nodig 
🌳 Geen bomen gekapt 
⚡ 85% minder energie verbruikt 
💰 Bespaar geld dankzij het uitwisbare effect

Naast dat ze bomenkap tegengaat met deze boekjes van steenpapier, investeert MOYU ook actief in het creëren van nieuwe natuur. Per aankoop planten ze namelijk een boom. Daarnaast zijn deze Dennis Storm x MOYU boekjes verbonden aan de non-profit organisatie Club Kakatua. Zij lanceert en ondersteunt wereldwijd projecten die de gezondheid van Moeder Natuur verbeteren.

Nog steeds enthousiast? Bestel dan nu jouw favoriete boekje bij MOYU. En met de kortingscode 10GREENLIST krijg je 10 procent korting op je aankoop!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met haar gezin onderzoekt ze hoe ze duurzamer kan leven. Haar zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: