Orzo, ook wel bekend als risoni, is een heerlijke en veelzijdige pastasoort die eruitziet als grote rijstkorrels. Hoewel orzo al lekker is als je het gewoon kookt, kun je het nóg smakelijker maken door het eerst aan te bakken. Deze techniek van orzo bereiden geeft een extra rijke en nootachtige smaak die perfect past bij diverse gerechten, zoals de maaltijdsalade met orzo, gegrilde groenten feta en pesto. We doen het even voor!
Recepten met orzo
Orzo, ook wel bekend als risoni, is een pastasoort die lijkt op grote rijstkorrels. In de mediterrane keuken weten ze er wel raad mee. En dat snappen we, want deze pastasoort is smaakvol, voedzaam en makkelijk klaar te maken op een drukke doordeweekse dag. Wat wil je nog meer? Omdat het gemaakt wordt van durumtarwegriesmeel, zit het vol eiwitten wat goed nieuws is als je vaak vegetarisch of veganistisch eet. Bovendien zorgen die eiwitten er ook voor dat je eerder een voldaan gevoel hebt. Verder bevat orzo belangrijke stoffen, zoals vitamine B en ijzer, en relatief maar weinig vetten. Wij bereiden dit keer orzo van het merk Basta!: biologisch en volkoren, waardoor het in de schijf van vijf en bij je duurzame dieet past. De orzo van dit merk is onder andere te koop bij Crisp en andere groene winkels.


Je kunt orzo nog lekkerder maken door het eerst in een pan te bakken.

Orzo nog lekkerder bereiden
Keukengerei
- koekenpan
- spatel
- maatbeker voor bouillon
Ingrediënten
- 400 gr orzo
- 2 el olijfolie om in te bakken
- bouillonblokje
- 1 liter groentebouillon bouillonblokje met 1 liter water
Instructies
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de orzo toe aan de pan zodra de olie heet is.
- Roer regelmatig en bak de orzo totdat hij goudbruin kleurt. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten. Let goed op dat de orzo niet aanbrandt.
- Voeg vervolgens de benodigde hoeveelheid bouillon toe (ongeveer 1 liter voor 400 gr orzo) en laat de orzo koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit duurt meestal ongeveer 10 tot 15 minuten.
- Roer af en toe om te voorkomen dat de orzo aan de bodem van de pan blijft plakken.
- Giet de orzo af als er nog vocht overblijft en breng het op smaak met zout en peper. Je kunt de orzo nu direct gebruiken in je gerecht of verder op smaak brengen met je favoriete kruiden en specerijen.
Meer lekkere recepten van thegreenlist.nl
- Makkelijk en snel: de lekkerste roerbakgroenten.
- Heerlijke ovenschotel: venkelschotel met krieltjes.
- Kliekjeskoken? Deze ingrediënten zijn onmisbaar in je voorraadkast!
Photo credits: thegreenlist.nl