Recept: vegan nasi goreng.

Recept: vegan nasi goreng

Deze vegan nasi goreng staat snel op tafel en valt altijd in de smaak. Komt ook door de huisgemaakte vegan pindasaus die ik erbij serveer volgens, jawel, traditioneel familierecept! Dit recept is om te smullen en ideaal als doordeweekse hap. Aán tafel!

Nasi goreng

Nasi betekent letterlijk gekookte rijst. En goreng staat voor gebakken. Nasi goreng is dus eigenlijk ‘gewoon’ gebakken gekookte rijst. Maar zo gewoon is dit niet. Want nasi goreng is een heerlijk Indonesisch gerecht dat perfect is om restjes rijst en groenten op te maken. Nasi goreng is dus van oorsprong al een duurzaam gerecht, nog ver voordat vegan hip werd. Het wordt traditiegetrouw gemaakt van al de overgebleven etensrestjes en dat wordt opgebakken met koud geworden gekookte rijst. Sterker nog: gekookte (basmati)rijst dat al één dag oud is, laat zich beter en lekkerder opbakken. Dus kom maar hier met die restjes! Gebruik altijd volledig afgekoelde rijst, anders krijg je rijstpap.

Nasi goreng is een ideaal gerecht om restjes op te maken en kun je ook prima maken met vleesvervangers.

Vergeet de pindasaus niet

Dit gerecht heeft een rijke smaak door de combinatie van knoflook, ui en een beetje sambal voor een subtiele pit. Een gebakken ei bovenop en wat krokante kroepoek erbij maken het helemaal af. Of nou… Dat eitje en die kroepoek van garnalen heb je dus helemaal niet nodig om nasi goreng op smaak te maken. Go vegan! Ik laat je graag zien hoe!

Recept: vegan nasi goreng.

Recept: vegan nasi

Nasi goreng is ontzettend flexibel. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten die je in huis hebt. Heb je nog wat champignons liggen? Gooi ze erin! Restjes broccoli of bloemkool? Perfect! Dit maakt nasi goreng niet alleen heerlijk en voedzaam, maar ook een geweldige manier om creatief te zijn in de keuken en voedselverspilling tegen te gaan. Kortom, vegan nasi goreng is een win-win-win: het is duurzaam, makkelijk te maken en verrukkelijk. Een gerecht dat zowel jouw smaakpapillen als de planeet blij maakt. Tijd om de wok tevoorschijn te halen en aan de slag te gaan!
No ratings yet
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Chinees, Indonesisch
Porties 4

Keukengerei

  • wokpan

Ingrediënten
  

  • 300 gr gekookte basmatirijst
  • 1 grote peen in kleine stukjes
  • 1 of 2 preitjes in halve ringetjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • ketjap
  • sambal
  • 2 el kruiden voor nasi/bami
  • 1 of 2 x vleesvervangers zoals vegan kipstukjes, tofureepjes of vegan shoarmareepjes
  • vegan kroepoek of cassavechips
  • zoetzure augurken

Voor de huisgemaakte vegan pindasaus:

  • 200 ml sojamelk
  • 300 gr pindakaas
  • 100 ml ketjap
  • 3 knoflooktenen, fijngesneden
  • 1 el sambal oelek

Instructies
 

  • Bak in een grote bakpan de gesnipperde ui in hete olie.
  • Voeg kruiden voor nasi/bami toe en bak even mee.
  • Voeg wortel en prei toe. Bak een tijdje tot het zachter is. Om aanbakken te voorkomen, voeg je af en toe een scheutje water toe.
  • Voeg de gekookte rijst toe en bak een tijdje mee met twee flinke scheuten ketjap.
  • Bak in een koekenpan de vleesvervangers volgens aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruikte hier tofureepjes en vegan shoarmareepjes.
  • Voeg de gebakken reepjes toe aan de nasi en breng op smaak met sambal en ketjap.
  • Maak de pindasaus: warm de sojamelk op in een steelpannetje. Voeg de pindakaas toe en meng het geheel tot een saus. Voeg tijdens het mengen de ketjap toe. Breng op smaak met de fijngesneden knoflook en sambal. Extra pittig? Voeg extra sambal toe. Voeg water toe wanneer de saus te dik wordt. Serveer met de vegan kroepoek of casavechips en augurken.
Trefwoord Aziatisch eten, groente, nasi, nasi goreng, vegan, voedselverspilling

Meer Aziatisch lekkers van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Foto van Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Foto van Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: