Deze vegan nasi goreng staat snel op tafel en valt altijd in de smaak. Komt ook door de huisgemaakte vegan pindasaus die ik erbij serveer volgens, jawel, traditioneel familierecept! Dit recept is om te smullen en ideaal als doordeweekse hap. Aán tafel!
Nasi goreng
Nasi betekent letterlijk gekookte rijst. En goreng staat voor gebakken. Nasi goreng is dus eigenlijk ‘gewoon’ gebakken gekookte rijst. Maar zo gewoon is dit niet. Want nasi goreng is een heerlijk Indonesisch gerecht dat perfect is om restjes rijst en groenten op te maken. Nasi goreng is dus van oorsprong al een duurzaam gerecht, nog ver voordat vegan hip werd. Het wordt traditiegetrouw gemaakt van al de overgebleven etensrestjes en dat wordt opgebakken met koud geworden gekookte rijst. Sterker nog: gekookte (basmati)rijst dat al één dag oud is, laat zich beter en lekkerder opbakken. Dus kom maar hier met die restjes! Gebruik altijd volledig afgekoelde rijst, anders krijg je rijstpap.



Nasi goreng is een ideaal gerecht om restjes op te maken en kun je ook prima maken met vleesvervangers.
Vergeet de pindasaus niet
Dit gerecht heeft een rijke smaak door de combinatie van knoflook, ui en een beetje sambal voor een subtiele pit. Een gebakken ei bovenop en wat krokante kroepoek erbij maken het helemaal af. Of nou… Dat eitje en die kroepoek van garnalen heb je dus helemaal niet nodig om nasi goreng op smaak te maken. Go vegan! Ik laat je graag zien hoe!

Recept: vegan nasi
Keukengerei
- wokpan
Ingrediënten
- 300 gr gekookte basmatirijst
- 1 grote peen in kleine stukjes
- 1 of 2 preitjes in halve ringetjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 rode peper, fijngesneden
- ketjap
- sambal
- 2 el kruiden voor nasi/bami
- 1 of 2 x vleesvervangers zoals vegan kipstukjes, tofureepjes of vegan shoarmareepjes
- vegan kroepoek of cassavechips
- zoetzure augurken
Voor de huisgemaakte vegan pindasaus:
- 200 ml sojamelk
- 300 gr pindakaas
- 100 ml ketjap
- 3 knoflooktenen, fijngesneden
- 1 el sambal oelek
Instructies
- Bak in een grote bakpan de gesnipperde ui in hete olie.
- Voeg kruiden voor nasi/bami toe en bak even mee.
- Voeg wortel en prei toe. Bak een tijdje tot het zachter is. Om aanbakken te voorkomen, voeg je af en toe een scheutje water toe.
- Voeg de gekookte rijst toe en bak een tijdje mee met twee flinke scheuten ketjap.
- Bak in een koekenpan de vleesvervangers volgens aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruikte hier tofureepjes en vegan shoarmareepjes.
- Voeg de gebakken reepjes toe aan de nasi en breng op smaak met sambal en ketjap.
- Maak de pindasaus: warm de sojamelk op in een steelpannetje. Voeg de pindakaas toe en meng het geheel tot een saus. Voeg tijdens het mengen de ketjap toe. Breng op smaak met de fijngesneden knoflook en sambal. Extra pittig? Voeg extra sambal toe. Voeg water toe wanneer de saus te dik wordt. Serveer met de vegan kroepoek of casavechips en augurken.
Meer Aziatisch lekkers van thegreenlist.nl
- Aziatisch dim sum hapje: vegan gyoza.
- Vegan stoofpotje: lila aubergine in szechuan saus
- Dikke vegan noodles: udon noodles met paddenstoelen.
- Japanse sandwich: crispy no waste vegan katsu sando.
Photo credits: Anne van Twillert.