Search
Duurzame budgettips duurzame student

Tips van duurzame student: duurzaam leven met klein budget

Is duurzaam leven niet veel te duur voor een student? Lezer Julia de Laat, op Instagram ook wel bekend als ‘Duurzaam op kamers’, probeert korte metten te maken met dit vooroordeel. We spraken met deze duurzame student. Wat zijn haar tips?

Budgettips van een duurzame student

‘Als student probeer ik al een aantal jaar duurzaam te leven. Hier krijg ik regelmatig vragen over, omdat veel mensen denken dat duurzaam ook vaak duurder is. En dat past natuurlijk niet bij het leven van een ‘arme’ student. Inmiddels weet ik dat dit helemaal onterecht is. Duurzaam betekent vaak juist spaarzaam. Het is een levenstijl die júíst bij studenten past. Je moet alleen even weten hoé je het doet.’ Speciaal voor lezers van thegreenlist.nl deelt ze haar budgettips voor alle studenten – en iedereen die graag op de kleintjes let.

Wasmiddel duur? Welnee, do-it-yourself!

‘Eén van de eerste dingen waar ik tegenaan liep als student, was dat wasmiddel en ook verzorgingsproducten zo prijzig zijn. Ik ben daarom gaan googlen en ik vond verschillende blogs die lieten zien dat het zelf maken van wasmiddel veel geld scheelt. Na een aantal keer proberen, heb ik mijn eigen receptje ontwikkeld voor het maken van wasmiddel. Het is helemaal niet veel werk en ook nog eens heel leuk om te doen!’ Naast wasmiddel kun je veel meer schoonmaak- en verzorgingsproducten zelf maken en geld besparen. Bekijk ze hier!

Inrichting van je studentenkamer duur? Nee joh, dit kun je bijna gratis fixen

Op jezelf gaan wonen is een geweldige, maar ook zeer kostbare stap. Ook voor het inrichten van je huis kun je budgetproof heel goed slagen. De kamer van Julia is hier het bewijs van: ‘Meubels, bestek, servies, planten(potten), elektronica, witgoed: je kunt het zo gek niet bedenken en ik heb het voor een prikkie in de kringloopwinkel gevonden. Met een likje verf kun je zelfs de oudste, lelijkste meubels een opfrisser geven.’ Die gratis spullen vindt Julia op Marktplaats. ‘Hier kun je een alert instellen voor gratis advertenties in je regio. Je moet snel reageren, want er zijn altijd veel kapers op de kust. Maar dit is dé manier om je huis goedkoop en duurzaam in te richten als student.’ Mocht je nog een klein budget over hebben, dan is het vanuit duurzaamheidsoogpunt nog wel de moeite waard om je wasmachine en koelkast wel nieuw te kopen, omdat deze vaak veel energiezuiniger zijn dan oudjes. Een nieuwe leasen kan natuurlijk ook!

Spullen lenen in plaats van kopen

‘Gereedschap, feestartikelen, kleding, boeken: niet alles hoef je per se te hebben.’ De meeste studenten zullen dat besef hebben omdat die kamer gewoon veel te klein is voor een heleboel spul. Maar Julia deelt bewust haar spullen omdat het duurzamer én goedkoper is. ‘Ik ben fan van buurtbiebs (dit zijn kleine boekenkastjes op straat waar je boeken kunt lenen), de leenapp Peerby en met mijn sociale netwerk kom ik ook heel ver.’ Spullen lenen van vriendinnen, familie en huisgenoten. Topplan!

Het leven van een duurzame student met een klein budget: vegan budgetkoken en kringloop shoppen.

Een betaalbaar vegan dieet als duurzame student

Vegetarisch of veganistisch eten wordt steeds populairder en toegankelijker. En meer aanbod van vleesvervangers betekent ook dat de prijs van deze producten omlaag gaat. Goed nieuws dus voor mensen met een kleine portemonnee! Jaag je net als Julia graag op aanbiedingen, dan heeft ze een leuke volgtip op Instagram: @bonusvegan. ‘Zij verzamelt elke week alle vega(n) aanbiedingen per supermarkt. Zodra ik een aanbieding heb gespot, probeer ik groot in te slaan en zo veel mogelijk in te vriezen.’

Het studentenleven: verpakkingsvrij boodschappen doen op de markt

Boodschappen doen op de markt is wat betreft duurzaamheid altijd een goed idee. Julia: ‘Ik vind er vaak veel (meer) lokale seizoensproducten van lokale boeren. En dan neem ik ook nog mijn eigen stoffen zakken en potten mee. Zo bespaar ik ook afval. Mijn tip: ga aan het einde van de dag naar de markt, dan kun je vaak extra korting krijgen. Lukt dat niet door je studie of bijbaantje, dan kun je vaak ook kraampjes vinden in de buurt van supermarkten en bij winkelcentra. Ook zij stunten aan het einde van de dag vaak met goede aanbiedingen: ‘een kilo tomaten voor een euro’, ik neem het mee!’

Gratis kleding scoren

Tweedehands kleding is goedkoop, maar nog goedkoper is gratis kleding. Julia doet mee aan The Clothing Loop en doet graag mee aan kledingruilfeestjes. Goh, dat duurzame studentenleven is zo gek nog niet. Wil je meer weten over The Clothing Loop? Bekijk dan hier onze review.

Meer zien van Julia? Volg haar op Instagram: @duurzaamopkamers.

Meer goedkope tweedehands koopjes

Photo credits: Julia de Laat.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: