Een typisch Italiaans gerecht is de arancini. Arancini zijn – oorspronkelijk Siciliaanse – gefrituurde rijstballetjes met een coating van broodkruim. Kortom: een bitterbal, maar dan gemaakt van risotto. En wij Nederlanders houden natuurlijk wel van bitterballen! Dus we gingen aan de slag. Dit hapje past perfect op je (vegan) Italiaans borrelplank.
Traditionele risottoballetjes in een nieuw – vegan – jasje
Arancini zijn al eeuwenlang een begrip in Sicilië. De naam komt van arancia, het Italiaanse woord voor sinaasappel, omdat de balletjes qua vorm en kleur op kleine sinaasappels lijken. Oorspronkelijk werden ze gevuld met ragù, doperwten en kaas, maar inmiddels bestaan er talloze varianten – van truffel en paddenstoelen tot vegan versies zoals deze risottoballetjes. In Italië eet men ze vaak als snack of streetfood, maar ze doen het ook fantastisch op een borrelplank. De buitenkant is knapperig, de binnenkant heerlijk smeuïg. Een hapje dat je echt een keer moet proberen!

Aan de slag met vegan arancini, Italiaanse risottoballetjes
Keukengerei
- snijplank en mes
- kom
- braadpan
- kookpan (of frituur)
Ingrediënten
- 150 gr risottorijst
- 200 gr paddenstoelenmix
- 2 stuks groentebouillonblokjes
- 1500 ml water
- 1 scheut witte wijn
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 handje verse rozemarijn
- 100 gr vegan Parmezaanse kaas Gran Murgiano van Vegaliano
- 200 ml plantaardige melk
- 100 gr patentbloem
- 75 gr panko
- peper & zout
Instructies
- Breng 1500 ml water aan de kook met 2 blokjes groentebouillon.
- Snijd de sjalot, knoflook, paddenstoelen & rozemarijn fijn.
- Verwarm een braadpan op laag vuur met wat olijfolie en fruit eerst de sjalot en voeg vervolgens de knoflook toe. Bak even kort aan.
- Voeg de risottorijst toe en bak het kort aan tot de rijstkorrels glazig worden.
- Blus de glazige rijstkorrels af met scheut witte wijn en laat het even inkoken tot de wijn bijna volledig is opgenomen.
- Schep met een pollepel 1 tot 2 scheppen bouillon over naar de pan met risotto zodat de rijst onder komt te staan.
- Voeg de paddenstoelen en rozemarijn toe zodat de risotto alle smaken tijdig kan opnemen.
- Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de pan kleeft en schep steeds wat bouillon bij zodra de rijst de eerder overgeschepte bouillon heeft opgenomen.
- Proef regelmatig om te checken in hoeverre de risottorijst gaar is. Gaar? Zet het vuur uit en rasp de Parmezaanse kaas boven de pan en roer de kaas er goed doorheen tot dat het volledig is gesmolten. Breng op smaak met peper & zout.
- Laat de risotto afkoelen (roer af en toe door de pan zodat het sneller afkoelt).
- Maak ondertussen een mengsel met de garde van de plantaardige melk en de bloem in een schaal of diep bord.
- Voeg in een ander diep bord 75 gr panko toe.
- Zodra de risotto is afgekoeld kun je hier met de hand balletjes van draaien.
- Dip elk balletje in het plantaardige melk-bloem mengsel en vervolgens in de panko.
- Frituur voor opdienen +/- 6 minuten op 200°C tot de panko bruin kleurt en de arancini warm wordt van binnen. Heb je geen frituur? Doe dit dan in een pannetje met ruime olie.
- Strooi er wat zout overeen en dien het op de Italiaanse borrelplank.
Meer receptenideeën van thegreenlist.nl
- Ook heel feestelijk is deze trifle toet.
- Voor doordeweekse dagen is deze vegan linzensoep eentje om te onthouden.
- Is venkel in het seizoen? Check dan deze makkelijke venkelschotel eens!
Bronnen: wikipedia.com. Photo credits: Nina van Gils.











