Romige pasta met schorseneren.

Vergeten groente recept: romige pasta met schorseneren

Schorseneren? Ja, dat is die vergeten seizoensgroente die je in de herfst en winter van Nederlandse bodem kunt vinden. Deze zwarte wortels zien er met schil niet zo smakelijk uit en zullen daarom bij veel mensen niet meteen in het winkelwagentje belanden. Zonde, want eenmaal geschild lijken ze op asperges en zijn ze heel veelzijdig. Je kunt schorseneren koken, stomen, stoven of bakken. Wat eet je erbij? Nou, daar hebben wij wel een idee voor! We hebben namelijk een supermakkelijk en snel recept voor romige pasta met schorseneren. Kids love it too. Dus dat wordt smullen!

Vergeten seizoensgroente schorseneer

Het zou best kunnen dat je nog nooit van schorseneren hebt gehoord (behalve als je onze artikelen over Nederlandse seizoensgroenten al hebt gelezen). Deze groente wordt namelijk niet vaak meer gebruikt in de Nederlandse keuken. Zonde, want schorseneren zijn gezond, duurzaam en van oktober tot en met maart gewoon verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Op het eerste gezicht zien schorseneren er met hun modderige, zwarte schil niet zo aantrekkelijk uit. Maar zodra je ze schilt, komt er een mooie witte groente tevoorschijn, vergelijkbaar met asperges. Schorseneren hebben een milde, nootachtige en licht zoete smaak. Ze worden vaak vergeleken met asperges, artisjokken of pastinaken en hebben een subtiele aardse ondertoon. De textuur is romig en zacht als ze gekookt zijn. Perfect dus voor een heerlijk pastagerecht!

Schorseneren zijn rijk aan vezels, inuline (goed voor de darmflora), vitaminen (B1, B2, C en E) en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium, wat ze een voedzame en gezonde groente maakt.

Hoe kun je schorseneren bereiden?

De schil van schorseneren is niet eetbaar, dus die moet je er eerst afhalen. Dit kan soms wat plakkerig sap afgeven, maar dat was bij ons geen probleem omdat we het makkelijk van onze handen konden wassen. Heb je nog een belangrijke afspraak na het koken, dan kun je voor de zekerheid keukenhandschoenen aandoen. Als je de schorseneren niet gelijk kookt, kun je ze na het schillen het beste in water met citroensap leggen om verkleuring te voorkomen. Vind je het lastig om de schorseneren rauw te schillen? Dan kun je ze eerst kort koken en daarna de schil verwijderen. Zodra de schil eraf is, kun je met schorseneren alle kanten op. Wij gingen voor een lekkere en simpele romige pasta met schorseneren!

Schorseneren zijn een vergeten groente, en eerlijk, ze zijn niet de knapsten in het schap. Maar ze zijn ontzettend zacht van smaak, ideaal in een romige pastasaus.

Romige pasta met schorseneren.

Romige pasta met schorseneren

Schorseneer is een vergeten groente die tijdens de herfst en winter van Nederlandse bodem beschikbaar is. Deze zwarte wortels zijn een gezonde en duurzame keuze, maar wat eet je erbij? Laten wij daar nou net een goed idee voor hebben. Ons recept voor romige pasta met schorseneren is supermakkelijk en valt bij jong en oud in de smaak. Kortom, is kidsproof!
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Hollands, Italiaans
Porties 2

Keukengerei

  • koekenpan
  • pan
  • dunschiller of mes

Ingrediënten
  

  • 300 gr schorseneren
  • 1 ui
  • 200 ml plantaardige kookroom
  • 200 gr spaghetti of andere pasta naar keuze
  • 1 el mediterrane kruiden bijvoorbeeld tijm, marjolein en oregano
  • peper en zout naar smaak
  • scheut bak- en braadolie
  • optioneel stukjes noot zoals walnoot of pistachenootjes
  • optioneel tomaten

Instructies
 

  • Schil de schorseneren.
  • Snijd de schorseneren in stukken van ongeveer 3 cm.
  • Kook de schorseneerstukken ongeveer 15 minuten, totdat ze gaar zijn. Voeg een beetje zout toe aan het water om verkleuring te voorkomen.
  • Kook intussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snipper de ui en bak deze in wat olie in een koekenpan.
  • Voeg de gekookte schorseneren toe en bak ze even mee.
  • Schenk de kookroom erbij en voeg de kruiden, peper en zout toe. Roer goed door. Voeg eventueel tomaat toe.
  • Giet de pasta af en meng deze met de saus.
  • Serveer direct en eet smakelijk!
  • Tip: tijdens het aspergeseizoen kun je de schorseneren vervangen door wite of groene asperges.
Trefwoord pasta, schorseneren

Meer recepten van thegreenlist.nl

Bronnen: Velt.nu, GroenteGroente.nl. Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Foto van Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Foto van Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: