Daslookkappertjes, wildplukrecept van daslookzaadjes.

Wildplukrecept: kappertjes van daslookzaadjes

Van daslook kun je niet alleen de blaadjes en bloemen eten, ook na de bloei is de plant nog hartstikke bruikbaar. De groene zaaddoosjes die verschijnen zodra de bloemblaadjes zijn gevallen, zijn knapperig en vol smaak. Perfect om in te maken als kappertjes. Mini-smaakbommetjes die een feestje zijn op je tong. Dus dat doet onze wildplukexpert Katja Wezel van wilderlust.nl dus ook.

Daslook, een soort knoflook

Daslook is een van de eerste voorjaarsplanten die je in het wild tegenkomt. Je herkent ‘m aan zijn brede, puntige blaadjes en de sterke geur van knoflook – want ja, daslook hoort bij de lookfamilie. In april en mei bloeit hij met kleine, witte bloemetjes die stervormig uitwaaieren. Niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond: daslook zit vol vitamine C en bevat zwavelverbindingen die goed zijn voor je weerstand. Na de bloei, zo rond eind mei tot begin juni, vormen zich de groene zaaddoosjes. En juist die zijn perfect voor dit recept. Je vindt ze op dezelfde plekken als de plant zelf: in loofbossen, op vochtige schaduwrijke plekken en vaak in grote groepen. Let op dat je 100% zeker weet dat je daslook hebt geplukt – het blad lijkt namelijk op dat van lelietje-van-dalen, en die is wél giftig.

Daslookkappertjes, wildplukrecept van daslookzaadjes.

Zo maak je daslookkappertjes

Kappertjes van daslookzaadjes maken is verrassend makkelijk, je hebt alleen een beetje geduld nodig. Na een paar weken wachten heb je een voorraadje smaakmakers waar je de rest van het jaar van kunt genieten.
No ratings yet
Bereiding 5 minuten
Wachttijd 60 dagen
Totale tijd 60 dagen 5 minuten
Gang beleg, garnering
Keuken Nederlands
Porties 1 potje

Keukengerei

  • glazen pot (bij voorkeur met deksel)
  • weegschaal
  • maatbeker
  • optioneel: klein vergiet of kaasdoek om te zeven

Ingrediënten
  

  • handje daslookzaaddoosjes
  • 330 ml koud water
  • 10 gr zout
  • 330 ml appelciderazijn

Instructies
 

  • Maak eerst het pekelwater door het zout op te lossen in het koude water.
  • Doe de zaaddoosjes in de glazen pot en giet het pekelwater eroverheen tot alles goed onderstaat.
  • Sluit de pot en zet ‘m twee maanden in de koelkast.
  • Na twee maanden giet je het pekelwater af. Laat de zaaddoosjes in de pot zitten en overgiet ze met appelciderazijn.
  • Laat de pot nog minstens twee weken in de koelkast staan.
  • Daarna zijn je daslookkappertjes klaar om gebruikt te worden! Lekker door een salade, op een borrelplank of als pittige topping op een groentegerecht. Je kunt ze de rest van het jaar gebruiken – zolang je voorraad strekt, natuurlijk.
Trefwoord wildplukken, daslook, wildplukrecept, kappertjes, daslookkappertjes

Netjes wildplukken

Daslook plukken is een heerlijke bezigheid, maar doe het wel met respect voor de natuur. Wildplukken is in Nederland gedoogd, wat betekent dat je alleen voor eigen gebruik mag oogsten. Neem dus nooit meer mee dan je echt nodig hebt en laat altijd genoeg staan – voor de plant zelf, voor de insecten en voor andere plukkers. Daslook groeit vaak in grote groepen, maar kan lokaal makkelijk overplukt raken. Check ook altijd even of je in een beschermd natuurgebied bent, daar gelden soms strengere regels. Meer weten over waar je op moet letten? Hier vind je een handig overzicht van de wildplukregels.

Wil je ook met Katja op pad? Check dan haar website Wilderlust met alle informatie over haar wildplukwandelingen en -cursussen.

Meer wildplukinspiratie

Photo credits: Marty Keizer.

Share

Foto van Katja Wezel

Katja Wezel

Katja organiseert met haar bedrijf Wilderlust wildplukwandelingen en online wildplukcursussen in de omgeving van Amsterdam en Castricum, en op uitnodiging ook in de rest van Nederland.
Foto van Katja Wezel

Katja Wezel

Katja organiseert met haar bedrijf Wilderlust wildplukwandelingen en online wildplukcursussen in de omgeving van Amsterdam en Castricum, en op uitnodiging ook in de rest van Nederland.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: