Search
Zero waste DIY: van kaarsenresten nieuwe kaarsen maken.

Zero waste DIY: van kaarsenresten nieuwe kaarsen maken

Al eerder schreven we een artikel over kaarsen, want ook kaarsen zijn – hoe gezellig ook – lang niet altijd goed voor het milieu. Eén van de tips toen was om kaarsen zelf te maken en dus vroegen we onze DIY-expert Melanie of zij kan laten zien hoe je dat doet. Met een duurzame twist uiteraard, that’s how we roll! Bij het branden van kaarsen blijven er bijna altijd wel restjes over. Gelukkig kun je die heel gemakkelijk weer gebruiken om nieuwe kaarsen van te maken.

Kaarsen maken van kaarsenresten

Hoe gezellig ook, een kaars blijft een wegwerpproduct. En eerder leerden we al dat kaarsen vaak gemaakt zijn van stoffen waar aardolie in zit. Brandt je een kaars, dan draag je dus een beetje bij aan de opwarming van de aarde. Gelukkig zijn er steeds meer ambachtelijke kaarsen te koop met betere ingrediënten zoals soja, bijenwas en koolzaadwas, maar uiteindelijk brandt die mooie kaars op. Dus een duurzame tip is om zo lang mogelijk van die mooie kaars te genieten. En dat kan dus véél langer dan je denkt. Want die restjes die we normaal gesproken wegkieperen, kunnen samen een mooie kaars vormen. Een kaars die jij gaat maken!

Zero waste DIY: van kaarsenresten nieuwe kaarsen maken.
Afdrukken
No ratings yet

Zero waste tip: kaarsen maken van oude kaarsen

Iedereen die weleens kaarsen brandt, herkent het wel. De lont is opgebrand, maar je hebt nog een flink stuk van je stompkaars over. Een enkeltje prullenbak? Nergens voor nodig! Van de restjes kun je heel eenvoudig nieuwe duurzame kaarsen maken. Ook een hele leuke activiteit om te doen samen met je (klein)kinderen! Wat heb je ervoor nodig?
Voorbereiden10 minuten
Maken20 minuten
Totale tijd30 minuten
Trefwoord: zero waste, diy, knutselen, kaarsen, kaarsen maken

Gereedschap

 • kaarsenlont: je kunt dit per meter kopen, maar je kun ook losse lonten krijgen met een waslaagje
 • restjes kaarsen
 • vormpjes: siliconen cupcake vormpjes, lege toiletrol, leeg sap- of melkpak of een lege chipskoker maakt ook hele goede vormpjes of gebruik bijvoorbeeld een mooi vintage kopje
 • leeg glas of blik om de was in te smelten
 • pan
 • oud mes
 • satéprikkers of wasknijper
 • optioneel: essentiële (etherische) olie

Instructies

 • Snijd de restjes kaars in kleine stukjes. Verwijder restjes oude lont.
 • Smelt de restjes kaars au bain-marie. Ik gebruikte een glazen pot waarin ik de restjes kaars deed, deze zette ik in een pannetje met een laagje water. Breng het water aan de kook en zet het dan middelhoog. Je kunt eventueel wat druppeltjes essentiële olie toevoegen.
 • Zorg dat je vormpje goed schoon is. Ik gebruikte een toiletrolletje. Met schilderstape plakte ik de onderkant goed dicht, zodat de gesmolten was er niet doorheen kan sijpelen.
 • Wanneer je een lont hebt zonder waxlaagje, haal de lont dan even door de gesmolten was heen. Zo blijft de lont een beetje stevig en is het makkelijker om de lont op zijn plek te houden.
 • Plaats de lont in het midden van je vormpje. Om de lont op zijn plek te houden, kun je de lont klemmen tussen een wasknijper, of tussen twee satéprikkers of hashi’s (eetstokjes).
 • Om te beginnen giet je een klein laagje gesmolten was in de vormpje. Dit helpt om de lont ook op de bodem op zijn plek te houden. Je kunt eventueel met een satéprikker de lont iets verschuiven mocht dit nodig zijn.
 • Giet de vorm verder vol met de was. Zorg dat je nog wel een klein beetje was overhoudt, die hebben we straks nog nodig.
 • Bij gebruik van lege verpakking of toiletrol: zorg dat je kaars helemaal is afgekoeld en is gestold voordat je hem uit de vorm haalt. Je kunt het karton er zo vanaf scheuren.
 • Wanneer de kaars helemaal is gestold, zie je dat de kaars in het midden een soort holletje krijgt. Je kunt dit oplossen door het holletje op te vullen met een restje gesmolten was.

Variaties voor je DIY kaars

 • Wil je gekleurde laagjes maken in je kaars, zorg dan dat de eerste laag goed gestold is voordat je de volgende laag er overheen giet. Je kunt net zoveel laagjes maken als je zelf wilt!
 • Vul je vorm met stukjes gesneden kaars, dus zonder deze te smelten. Giet daarna de vorm vol met gesmolten was. Je krijgt het mooiste effect als je contrasterende kleuren hiervoor gebruikt. Ik gebruikte zwarte stukjes kaars, goot er wit kaarsvet overheen en topte af met een grijze laag. 
 • Wil je liever niet de standaard kaarsen gebruiken, dan kun je ook kaarsen maken van soja, koolzaad of bijenwas. Dit zijn mooie duurzame alternatieven.
 • Heb je de smaak te pakken? Er zijn ook hele leuke siliconen mallen te krijgen om mooie kaarsen mee te maken. Leuke cadeautip voor op je verlanglijstje!

Links zie je een kaars met twee verschillende kleuren en rechts de kaars die ik maakte met zwarte stukjes.

Meer duurzame DIY tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Melanie de Oliveira. 

Share

Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.
Melanie de Oliveira

Melanie de Oliveira

Melanie bedenkt originele dingen die je met afval kunt doen. Ze struint ook graag kringloopwinkels af op zoek naar spullen die ze kan upcyclen. Haar leukste DIY-projecten deelt ze met ons.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: