Een traditioneel gerecht zoals stamppot boerenkool is niet van de Hollandse keukentafel weg te denken. Vaak zijn we nog erg gehecht aan de gebakken spekjes door de stamppot en het stuk rookworst ernaast. Lepeltje jus erover en klaar! Maar tegenwoordig weten we ook dat dit een stuk gezonder, diervriendelijker en milieubewuster kan. En wij hebben daarvoor een idee: maak kennis met deze vegan stamppot boerenkool met veel liefde en een vleugje pompoen! Anne ging aan de slag!
Vegan stamppot boerenkool, en die worst dan?
Wie is er nou niet groot geworden met een boerenkool met rookworst? Ook ik ben er groot mee geworden, maar nu eet ik dit lievelingsgerecht anders. Want ook als veganist kun je nog steeds heerlijk genieten van een bordje boerenkool. Bij deze vegan stamppot boerenkool eten mijn kinderen graag een stukje vegan rookworst. Bij ons thuis zijn de vegan rookworsten van Albert Heijn of roockworst van De Vegetarische Slager favoriet, maar ook vegan balletjes doen het goed bij deze stamppot, bijvoorbeeld plantaardige balletjes van Vivera of de vegan balletjes van Lidl.
Mis je spekjes? Ook spekreepjes kun je vegan kopen of je verkruimelt gezouten pecannoten op je stamppot voor een lekkere zoute bite. Ga aan de slag met deze vegan stamppot boerenkool bomvol verse groenten, want ik doe er meer in. En dat is ook meteen mijn best bewaarde geheim!


Het geheim van mijn stamppot: ik doe er nog meer groenten doorheen dan alleen boerenkool.
Gezonde en makkelijke stamppot
Boerenkool is een typische wintergroente, verrukkelijk om stamppot van te maken, ook de vegan stamppot is minstens net zo lekker. En wist je dat boerenkool een absolute superfood is? Naast veel vezels, is boerenkool rijk aan ijzer en calcium en bevat het veel vitamine A, C en K. Echt een vitaminebom dus! De allerlekkerste boerenkool vind ik de biologische variant of uit mijn ouders tuin. Even een werkje om schoon te maken, maar heerlijk! Na blootstelling aan temperaturen onder het vriespunt treedt er bij boerenkool een proces op waardoor het zoeter gaat smaken. Wanneer het gaat vriezen, wordt zetmeel in gewassen omgezet in suiker. Een plant doet dit om het vriespunt te verlagen. Hierdoor kunnen ze iets beter tegen vorst, maar hierdoor verandert ook de smaak en wordt het dus ook wat zoeter.
Er is een herfst- en een winterteelt van boerenkool, daarom kun je extra lang genieten van deze heerlijke Hollandse groente. Op het moment van schrijven, woedt er een storm over Nederland en staat de boerenkool met de aardappel en pompoen in mijn keukentje te pruttelen. Nu al zin in mijn vegan stamppot boerenkool vanavond.

Vegan stamppot boerenkool met geheim ingrediënt
Keukengerei
- grote kookpan
- stamper
Ingrediënten
- 500 gr aardappelen kruimig, geschild en in stukken (kan ook een zoete aardappel bij)
- halve kleine pompoen, in stukken met schil
- 300 gr boerenkool
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 puntpaprika’s, in kleine stukjes
- 125 gr kastanjechampignons, in stukjes
- olijfolie
- halve el piccalilly
- optioneel: 1 tl sambal oelek
- optioneel: halve el vegan pesto (rood)
- optioneel: een paar gesneden gedroogde tomaatjes
garnering
- mosterd
- piccalilly
- cherrytomaatjes
Instructies
- Breng de aardappelen en pompoen aan de kook in een laagje water met wat zout.
- Voeg de gesneden boerenkool toe en laat koken tot de aardappelen en pompoen zacht zijn. Meestal is dat na ongeveer 20 minuten.
- Bak ondertussen de ui, paprika en champignons in een beetje olijfolie.
- Giet de aardappelen af, maar laat een klein beetje kookvocht achter.
- Stamp tot een boerenkool stamppot. Voeg de overige ingrediënten toe en meng goed.
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel een theelepel mosterd.
- Lekker met mosterd, piccalilly, tomaatjes en eventueel vegan rookworst.
Meer winterse vegan recepten van thegreenlist.nl
- Vegan ertwensoep: snert met pit.
- Ook lekker om op te warmen: vegan linzensoep.
- Op de winterse manier: lasagne van knolselderij met vegan bolognese.
Photo credits: Anne van Twillert.