Vegan stamppot boerenkool met vegan worstjes.

Vegan stamppot boerenkool volgens nieuw recept

Een traditioneel gerecht zoals stamppot boerenkool is niet van de Hollandse keukentafel weg te denken. Vaak zijn we nog erg gehecht aan de gebakken spekjes door de stamppot en het stuk rookworst ernaast. Lepeltje jus erover en klaar! Maar tegenwoordig weten we ook dat dit een stuk gezonder, diervriendelijker en milieubewuster kan. En wij hebben daarvoor een idee: maak kennis met deze vegan stamppot boerenkool met veel liefde en een vleugje pompoen! Anne ging aan de slag!

Vegan stamppot boerenkool, en die worst dan?

Wie is er nou niet groot geworden met een boerenkool met rookworst? Ook ik ben er groot mee geworden, maar nu eet ik dit lievelingsgerecht anders. Want ook als veganist kun je nog steeds heerlijk genieten van een bordje boerenkool. Bij deze vegan stamppot boerenkool eten mijn kinderen graag een stukje vegan rookworst. Bij ons thuis zijn de vegan rookworsten van Albert Heijn of roockworst van De Vegetarische Slager favoriet, maar ook vegan balletjes doen het goed bij deze stamppot, bijvoorbeeld plantaardige balletjes van Vivera of de vegan balletjes van Lidl.

Mis je spekjes? Ook spekreepjes kun je vegan kopen of je verkruimelt gezouten pecannoten op je stamppot voor een lekkere zoute bite. Ga aan de slag met deze vegan stamppot boerenkool bomvol verse groenten, want ik doe er meer in. En dat is ook meteen mijn best bewaarde geheim!

Het geheim van mijn stamppot: ik doe er nog meer groenten doorheen dan alleen boerenkool.

Gezonde en makkelijke stamppot

Boerenkool is een typische wintergroente, verrukkelijk om stamppot van te maken, ook de vegan stamppot is minstens net zo lekker. En wist je dat boerenkool een absolute superfood is? Naast veel vezels, is boerenkool rijk aan ijzer en calcium en bevat het veel vitamine A, C en K. Echt een vitaminebom dus! De allerlekkerste boerenkool vind ik de biologische variant of uit mijn ouders tuin. Even een werkje om schoon te maken, maar heerlijk! Na blootstelling aan temperaturen onder het vriespunt treedt er bij boerenkool een proces op waardoor het zoeter gaat smaken. Wanneer het gaat vriezen, wordt zetmeel in gewassen omgezet in suiker. Een plant doet dit om het vriespunt te verlagen. Hierdoor kunnen ze iets beter tegen vorst, maar hierdoor verandert ook de smaak en wordt het dus ook wat zoeter.

Er is een herfst- en een winterteelt van boerenkool, daarom kun je extra lang genieten van deze heerlijke Hollandse groente. Op het moment van schrijven, woedt er een storm over Nederland en staat de boerenkool met de aardappel en pompoen in mijn keukentje te pruttelen. Nu al zin in mijn vegan stamppot boerenkool vanavond.

Vegan stamppot boerenkool met vegan worstjes.

Vegan stamppot boerenkool met geheim ingrediënt

Deze vegan stamppot boerenkool is zo’n hit bij ons thuis dat-ie in mijn kinderkookboek belandde. Niets gaat boven een oer-Hollandse stamppot boerenkool, alleen bij ons thuis hebben we de rookworst en spekjes vervangen voor iets anders, wat minstens even lekker en sowieso veel beter voor de wereld is. Maak kennis met deze vegan stamppot boerenkool met veel liefde en een vleugje pompoen!
No ratings yet
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 4

Keukengerei

  • grote kookpan
  • stamper

Ingrediënten
  

  • 500 gr aardappelen kruimig, geschild en in stukken (kan ook een zoete aardappel bij)
  • halve kleine pompoen, in stukken met schil
  • 300 gr boerenkool
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 puntpaprika’s, in kleine stukjes
  • 125 gr kastanjechampignons, in stukjes
  • olijfolie
  • halve el piccalilly
  • optioneel: 1 tl sambal oelek
  • optioneel: halve el vegan pesto (rood)
  • optioneel: een paar gesneden gedroogde tomaatjes

garnering

  • mosterd
  • piccalilly
  • cherrytomaatjes

Instructies
 

  • Breng de aardappelen en pompoen aan de kook in een laagje water met wat zout.
  • Voeg de gesneden boerenkool toe en laat koken tot de aardappelen en pompoen zacht zijn. Meestal is dat na ongeveer 20 minuten.
  • Bak ondertussen de ui, paprika en champignons in een beetje olijfolie.
  • Giet de aardappelen af, maar laat een klein beetje kookvocht achter.
  • Stamp tot een boerenkool stamppot. Voeg de overige ingrediënten toe en meng goed.
  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel een theelepel mosterd.
  • Lekker met mosterd, piccalilly, tomaatjes en eventueel vegan rookworst.
Trefwoord stamppot, vegan stamppot, vegan, boerenkool, pompoen

Meer winterse vegan recepten van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Foto van Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Foto van Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: