Brandnetel, je weet wel die vervelende stekelige plant die je een groot deel van het jaar overal tegenkomt, zit ook bommetje vol vitaminen en mineralen. Jaja, we horen je nu denken. Die brandnetel is vast een smakeloze groene bedoening. Helemaal niet! De brandnetel tempura van onze wildplukexpert Katja is favoriet op haar borrelplank. En dit is het recept!
Wildplukrecept: brandnetel tempura
Brandnetels zijn supergezond en zitten vol vitaminen en mineralen. Wist je dat het onder andere een bloedreinigende, ontstekingsremmende en weerstandverhogende werking heeft? Kortom, brandnetel is een superfood! En het toffe is: je kunt met de stekelige en branderige plant ook heel veel kanten uit in de keuken. De jonge toppen en bladeren van de brandnetel kunnen worden geoogst en gebruikt in diverse gerechten zoals soepen, pesto’s, quiches, thee en zelfs als tempura. En dat maakt het zo’n verrassend leuke eetbare plant.
De meeste mensen zijn niet dol op brandnetels – vooral vanwege de prikkende ongemakken –, dus des te leuker vind ik het om mijn brandnetel tempura aan gasten te serveren. Je moet die gezichten soms zien! En ook hoef je je bij brandnetel niet al te veel zorgen te maken dat je er te veel van plukt. Wanneer je een jonge top netjes oogst, groeien er op die plek weer drie nieuwe toppen terug. Brandnetels heb je in overvloed. Tot vervelens toe zelfs. En toch vind ik het belangrijk om wel een disclaimer te plaatsen bij wildplukken, zo ook bij dit receptje.
Hoe pluk je veilig een brandnetel?
Met een paar handige trucjes kun je veilig en zonder ‘geprikt’ te worden deze veelzijdige plant oogsten. Het makkelijkste: trek tuinhandschoenen aan en knip voorzichtig de brandneteltoppen af met een schaar en vang ze op in een bak. Maar wat als je geen handschoenen of schaar bij de hand hebt? Geen zorgen! Het kan ook met blote handen. Echt waar! In dat geval kun je het beste de plant met twee vingertoppen aan de onderkant vast te pakken en deze er voorzichtig af trekken. Wat je moet weten: de brandhaartjes wijzen schuin omhoog. Aan de onderkant loop je het minste risico dat de weerhaakjes afbreken en je geprikt wordt. Mocht je toch geprikt worden, zoek dan in de buurt naar planten zoals weegbree, hondsdraf of zuring. Kneus ze en wrijf ze over de pijnlijke plek voor wat natuurlijke verlichting.

Duurzaam borrelhapje: brandnetel tempura
Keukengerei
- grote pan
- maatbeker
- garde
Ingrediënten
- bosje brandnetels (stengels met bovenste 4 tot 6 blaadjes)
- 200 gr bloem (zo wit mogelijk)
- ½ liter ijskoud water met bubbels
- 2 eidooiers (voor een plantaardige optie kun je de eidooiers weglaten)
- fles zonnebloemolie
- mespunt zout
Instructies
- Zet een kleine pan op het vuur en vul met een laag zonnebloemolie van ongeveer 7cm.
- Meng de bloem, zout, eidooiers en bubbelwater kort met een garde tot een beslag.
- Als de olie ongeveer 180°C is, kun je beginnen.
- Doop een brandnetel stengel in zijn geheel in het beslag en laat kort uitlekken boven de beslagkom.
- Laat de brandnetel zakken in de hete olie en laat ongeveer een minuutje pruttelen.
- Haal de brandnetel uit de pan (zodra deze knapperig is) en laat uitlekken op een stuk keukenrol. Herhaal dit met de overige brandnetels.
- Serveer warm! Lekker met sojasaus en sesammayonaise.
- Heb je zin in een zoete snack? Serveer dan met poedersuiker! Ook leuk als traktatie.
- Exra leuk: versier met eetbare bloemen naar keuze.
Wildplukken moet je serieus nemen
Hoewel ik dol ben op dit receptje, toch ook nog even een disclaimer. Het is van essentieel belang dat je weet wat je plukt. Zo heeft daslook een extreem giftige dubbelganger, die wel goed te onderscheiden is, maar je moet het dan wel echt met aandacht determineren. En dat geldt eigenlijk voor alle plantjes. Daarnaast is wildplukken officieel verboden in Nederland, maar het wordt op veel plekken gedoogd. Het is belangrijk om je aan een aantal wildplukregels te houden, zodat we allemaal kunnen blijven genieten van de natuur.
- Pluk alleen als je zeker weet dat het een eetbare soort is. (Voor determinatie is het soms wel handig om iets te plukken. Pluk dan alleen wat nodig is om goed te kunnen determineren.)
- Neem altijd een veldgids (boek) mee om soorten te kunnen determineren.
- Zorg dat je thuis meerdere wildplukboeken hebt, zodat je gevonden soorten kunt vergelijken.
- Neem een opgeladen telefoon mee om het internet of een plantenapp (Obsidentify of PlantNet) te kunnen raadplegen. Let op: deze apps zijn géén garantie op het juiste antwoord, maar kunnen je slechts wat op weg helpen. Raadpleeg altijd ook een betrouwbare veldgids of een kenner.
- Je plukt geen kwetsbare of bedreigde planten.
- Je plukt geen planten waar er maar weinig van bij elkaar staan.
- Je plukt niet in beschermde gebieden.
- Een richtlijn is: pluk niet meer dan een champignondoosje voor eigen gebruik (enige uitzondering is vlier).
- Pluk altijd met liefde en respect voor de natuur en de omgeving.
- Pluk alleen dat wat je gaat gebruiken.
- Snijd of knip de plant voorzichtig en met aandacht af, zodat deze gewoon weer door kan groeien.
- Wees lief voor dieren, vogels en insecten, verstoor ze niet om aan je wildpluk te komen.
- Laat de natuur altijd mooier achter dan je het aantreft. Zie je bijvoorbeeld een verdwaald stukje plastic liggen tijdens je wandeling? Neem dit mee om weg te gooien.
Wildplukken is waanzinnig, maar je moet er niet te makkelijk over denken. Dat is ook de reden waarom ik met mijn bedrijf Wilderlust wildplukcursussen en -rondleidingen geef. Ik wil mensen goed geïnformeerd op pad sturen!
Meer wildpluktips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: daslookboter maken.
- Bekijk ook: recept sparrentoppen in zuur.
- Bekijk ook: vlierbloesemsiroop, waar je ook de beste cocktails en mocktails mee maakt!
- Bekijk ook: vegan paardenbloemen honing zelf maken.
Photo credits: Wilderlust (hoofdbeeld).