Recept: makkelijk recept om zelf spelt zuurdesembrood te maken.

Makkelijk recept om zelf spelt zuurdesembrood te maken

Toen wij dit heerlijke recept deelden waarmee je zelf vers zuurdesembrood kunt bakken, mailde lezer Janny haar recept voor spelt zuurdesembrood. Te gek! Mogen we dit receptje delen met onze lezers? ‘Zeker weten’, was haar antwoord. De rest is geschiedenis. En daarom kun jij aankomend weekend genieten van je eigen gemaakte spelt zuurdesem. Enjoy!

Spelt zuurdesemstarter

Om zuurdesembrood te bakken, heb je eerst een zuurdesemstarter nodig. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar nog leuker en lekkerder is het om de starter zelf te maken. In dit artikel vind je een makkelijk stappenplan hoe je zelf een zuurdesemstarter kunt maken. Heb je al een starter? Dan kun je met dit recept supermakkelijk zelf zuurdesembrood bakken.

Wat is zuurdesembrood precies?

Zuurdesembrood heeft dezelfde ingrediënten als gewoon brood, alleen is er één belangrijk verschil: in plaats van gist, zorgen in dit geval goede bacteriën in de zuurdesemstarter ervoor dat het brood goed rijst. Dit geeft zuurdesem niet alleen een bijzondere smaak, maar zorgt er ook voor dat het brood makkelijker te verteren is. Bovendien is zuurdesembrood langer houdbaar dan brood dat met gist gebakken is. En je kunt het makkelijk en goedkoop zelf maken met maar een paar ingrediënten. Genoeg redenen dus om zelf aan de slag te gaan en je eigen zuurdesembrood te bakken.

Spelt zuurdesembrood: wat is spelt precies?

Spelt, ook wel bekend als ‘Triticum spelta’, is een van de oudste graansoorten die we kennen. Dit oergraan wordt al meer dan negenduizend jaar verbouwd en werd vroeger veel gegeten in Europa, met name door de oude Grieken en Romeinen. Spelt is een graansoort die nauw verwant is aan tarwe, maar toch net even anders is. Het heeft een stevige buitenste kaf dat bescherming biedt tegen ziektes en ongedierte, wat het een populaire keuze maakt voor biologische landbouw. Het heeft een nootachtige smaak en een lichtzoete ondertoon, wat het een favoriet maakt in vele keukens, vooral in broden, pasta’s en gebak. Bovendien is spelt rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een voedzaam alternatief voor gewone tarwe.

Stappen voor het maken van je eigen spelt zuurdesembrood.

Zelfgebakken speltzuurdesembrood.

Zelf speltzuurdesembrood maken

Ga aan de slag met dit heerlijke recept voor spelt zuurdesembrood. Voor ons staat de geur van versgebakken brood gelijk aan de geur van het weekend. Dus wat denk je ervan?
No ratings yet
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1 klein brood

Keukengerei

  • oven
  • bakpapier
  • kom
  • theedoek

Ingrediënten
  

  • 150 ml water (kamertemperatuur)
  • 60 gr zuurdesemstarter
  • 275 gr speltbloem
  • 5 gr zout

Instructies
 

Voorbereiden

  • Doe het water in de kom en los het zout op.
  • Meng het water met de zuurdesemstarter in een grote kom. Hoe je een zuurdesemstarter maakt, lees je hier.
  • Voeg vervolgens het speltbloem toe en kneed het deeg net zolang totdat het vocht goed is opgenomen.
  • Maak ondertussen een theedoek vochtig en leg deze over de kom. Laat het deeg 30 minuten rusten en daarna ga je iedere 20 minuten het deeg vouwen. Dit doe je in totaal drie keer. Je pakt een stuk deeg en dat vouw je over het deeg heen en dit herhaal je zo’n zes keer. Na de laatste keer vouwen maak je je aanrecht schoon en strooi je wat bloem op het aanrecht.
  • Je haalt je deeg uit de kom en leg het op het aanrecht met bloem. Vervolgens ga je een bal vormen van het deeg. Dit doe je door het deeg opnieuw te vouwen, maar dan vouw je de punten naar het midden toe. Vervolgens keer je het deeg om en roteer met je handen het deeg. Op die manier komt er spanning op het deeg. Daarna pak je een rijsmandje of een kom met theedoek, deze bestrooi je met bloem.
  • Vervolgens leg je je bal deeg op zijn kop in de kom en bedekt het weer met een vochtige theedoek. Laat het deeg vervolgens 3 uren rijzen, het deeg gaat ongeveer 25 tot 40 procent rijzen. Laat de kom daarna bedekt overnachten in de koelkast.

Brood bakken

  • De volgende ochtend plaats je een ovenschaal met deksel of een pan met deksel in de oven en zet de oven aan op 230°C. Haal ondertussen de kom uit de koelkast en keer het om op bakpapier. Haal de theedoek eraf, besprenkel het deeg met bloem en maak een snede in het midden van het deeg. Als de oven op temperatuur is dan haal je je ovenschaal uit de oven. Wees voorzichtig want die is ontzettend heet.
  • Haal de deksel eraf en plaats het bakpapier met deeg in de ovenschaal. Doe de deksel erop en zet het in de oven voor 25 minuten. Na 25 minuten haal je de deksel eraf en bak je je brood verder af op 210°C voor 20 minuten. Als het goed is, krijgt je brood een mooie goudbruine kleur. Haal de ovenschaal uit de oven en laat het afkoelen.

Notities

  • Heb je geen tijd om het deeg te vouwen, dan kun je ook alles goed mixen en laten rusten op kamertemperatuur. Tot slot wel je mix een nachtje in de koelkast zetten voor je gaat bakken.
  • Voor een groot brood kun je alle ingrediënten keer twee doen.
  • Variatietip: voeg rozijnen toe voor een rozijnenbrood.
Trefwoord bakken, brood, zuurdesem, zuurdesembrood

Meer lekkere recepten van thegreenlist.nl

Bronnen: smarticular, boek: die neue traditionelle Ernährung. Photo credits: Janny Brouwer.

Share

Foto van Gastbijdrage

Gastbijdrage

Gastartikelen met groene inspiratie en tips van vrienden van thegreenlist.nl.
Foto van Gastbijdrage

Gastbijdrage

Gastartikelen met groene inspiratie en tips van vrienden van thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: